In de voetsporen van pa of ma

Niet alleen Thierry en Jacques Brinkman, maar ook andere vaders en zonen komen in het tophockey voor. Een overzicht van enkele bekende (oud-)internationals die in de voetsporen van hun familieleden traden.

Hidde en Ties Kruize

Kruize

Hidde Kruize komt misschien wel uit een van de voornaamste hockeydynastieën van Nederland. Zijn vader Ties scoorde voor Oranje maar liefst 202 keer in 167 interlands. Diens twee broers Hans en Hidde haalden het Nederlands elftal ook. En Opa Kruize, die Roepie heette, kwam óók voor Oranje uit. Hij scoorde 69 keer in 56 interlands.

Valentin en Alex Verga

Verga

De vader van Valentin Verga was ook international. Niet van Nederland, maar van Argentinië. Alex Verga kwam van 1979 tot 1991 uit voor het Argentijns elftal. Hij speelde ook voor Laren. Na zijn spelersloopbaan is hij onder meer bondscoach van Nederlands Jongens A en HGC heren 1 geweest.

Roderick en Hans Weusthof

Weusthof

Met 345 goals is Roderick natuurlijk nog altijd bij far de Topscorer Hoofdklasse Heren aller tijden. De vader van Roderick Weusthof kon ook aardig hockeyen. Hans Weusthof werd in 1974 als allereerste speler van Nijmegen geselecteerd voor de mannen van Oranje. Hij speelde vier interlands. Vader en zoon hadden trouwens dezelfde bijnaam: De Knoest.

Caia en Nettie van Maasakker

Van Maasakker

Niet alleen vaders en zonen, maar ook moeders en dochters komen in het tophockey voor. Want wie was dit seizoen de coach van Caia van Maasakker bij SCHC? Precies, moeder Nettie. Ook de vader van Caia is terug te vinden in de geschiedenisboeken. Robert van Maasakker is manager van de Oranje Heren geweest.

Martijn en Elsemieke Havenga

Havenga

Martijn Havenga, die deze week van bondscoach Max Caldas te horen kreeg dat hij niet geselecteerd is voor het EK in Londen, mag met trots naar de carrière van zijn moeder kijken. Elsemieke Havenga veroverde met Oranje onder meer drie wereldtitels (1978, 1983 en 1986) en won op de Olympische Spelen in 1984 in Los Angeles de gouden medaille.

Seve en Paul van Ass

Van Ass

Seve van Ass gaat mee naar het EK in Londen en is er in Rio de Janeiro misschien ook wel bij. Zijn vader Paul niet. Die werd vorige week ontslagen als bondscoach van India. Seve behoorde vorig jaar tot de WK-selectie van Oranje, waar zijn vader Paul bondscoach van was.

Thierry en Jacques Brinkman

Brinkman

Tot slot Thierry en Jacques Brinkman. De erelijst van pa Brinkman is indrukwekkend: hij is tweevoudig Olympisch- en wereldkampioen en was ooit recordinternational met 337 interlands. Thierry kan in augustus in Londen voor het eerst in zijn carrière Europees kampioen worden.

Ken jij meerdere vaders en zonen of moeders en dochters in het hockey? Laat het ons weten.

Foto’s: Koen Suyk/Willem Vernes/Jeroen van Bergen/KNHB.


4 Reacties

 1. BobvanWoerkom

  ronald janssen en zijn dochter jibby nu pas 15 en al jeugdinternatiol en beste van het tournooi onder de 16

  1. BobvanWoerkom

   het moet jansen met een s zijn en het is ybbi. sorry voor deze fouten

 2. goorkate

  Denk dat Paul van Ass met India sowieso niet naar het EK was gegaan.. ;)

 3. marcovannugteren

  Natuurlijk zijn ook Jaap-Derk en Edo Buma (143 en 4 interlands) en Marten en Ger Eikelboom (177 en 2 interlands) een vermelding waard.


Wat vind jij? Praat mee...