Warmlopen voor … de HWL met Jaap Stockmann

 

In de serie ‘Warmlopen voor …’ volgen we een doorsnee van hockeyend Nederland. Waar leven ze naar toe en hoe lopen ze daar warm voor? We beginnen met Jaap Stockmann, keeper bij Oranje en ambassadeur van Interpolis. Vrijdag speelt Jaap zijn eerste wedstrijd in de HWL in India.

‘Op dit moment ben ik in Raipur in India. Vrijdag begint de finaleronde van de Hockey World League, een belangrijk toernooi in de voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik wil graag iets vertellen over hoe ik me voorbereid op zo’n belangrijk toernooi. Want of je nu in India of gewoon in Nederland speelt, een goede voorbereiding is het halve werk.

Rust pakken

Eerst even terug naar vorige week. We zijn zondag in het vliegtuig naar India gestapt en hebben van te voren een paar dagen rust gehad. Alhoewel… relatieve rust. Van de inspanningsfysioloog hebben we een loop- en krachtprogramma meegekregen. Dat doen we altijd voor een toernooi. Je moet natuurlijk wel fit zijn. Maar verder zijn die laatste vrije dagen echt bedoeld om even rust te pakken. Heel belangrijk. In India sta je iedere dag op het veld.

Pindakaas mee!

Het zijn ook de laatste dagen dat je nog wat dingetjes kunt regelen. Zo moet je je voorbereiden op de eetgewoontes in India. Daar eten ze bijna alleen maar kip met rijst, 3 keer per dag! Dat als Nederlander óók gaan doen, is helemaal niet goed voor je lichaam. Dat is daar niet aan gewend. Daarom sla ik op de laatste vrije dagen in Nederland nog even snel wat dingen in. Proteïneshakes, mueslirepen, potten pindakaas… Je kunt het zo gek niet bedenken of ik neem het mee. Dat heb ik geleerd van mijn vorige trips naar India.

Ik ben er al een paar keer geweest, maar sommige jongens zijn er nu voor het eerst. En áls je er voor het eerst bent, moet je goed weten wat je te wachten staat. De cultuur is compleet anders dan bij ons. Er is armoede. Daarnaast is de hygiëne een stuk minder. Je kunt niet zomaar water uit de kraan drinken. Da’s wel handig, of eigenlijk zelfs noodzakelijk, om te weten.

Reizen, rekken, strekken

Ook slim om een beetje op te anticiperen: na zo’n reis heb je een ontzettende jetlag. Het is dan heel belangrijk om zo snel mogelijk weer in je ritme komen. De eerste training na zo’n lange vlucht is misschien wel de belangrijkste training van allemaal. Lekker rustig, zodat je je spieren los kunt maken. Als je meteen volle bak gaat, is de kans op blessures veel te groot. Je zit immers behoorlijk opgevouwen in zo’n vliegtuig. Dat is eigenlijk altijd belangrijk na het reizen; goed rekken en strekken. Of dat nou 14 uur in het vliegtuig naar India is of 2 uur met z’n 5’en in de auto naar een wedstrijd.

Wat dat betreft maakt het niet zoveel uit wat voor wedstrijd je speelt. Het is altijd belangrijk om goed na te denken over je voorbereiding en de omstandigheden waar je in terecht komt. Ik ben er in ieder geval klaar voor. Laat die HWL maar komen!’

Hockey & Interpolis
Hockeyers leven toe naar momenten: naar een training of een wedstrijd, maar naar net zo naar een lustrumfeest of de opening van een nieuw clubhuis. In alle gevallen bereiden ze zichzelf voor door warm te lopen. Letterlijk, door hun lichaam in vorm te houden of zich mentaal te focussen. Figuurlijk, door te zorgen dat alle geregeld is voor een fantastische middag, avond, dag of evenement. Want een goede voorbereiding helpt vervelende situaties te voorkomen en geeft een veilig gevoel.

www.interpolis.nl/hockey


Wat vind jij? Praat mee...