Terugblik OVK heren: Het grote verschil tussen mogen en moeten

De belangen in de heren Overgangsklasse zijn groot. Verschillende teams hebben maar één doel voor ogen: play-offs halen en promoveren. Clubs als Tilburg, hdm, HIC en Laren zouden er veel voor over hebben om volgend seizoen (weer) Hoofdklasser te zijn. Het past bij hun status, hun ambitieniveau en/of hun financiële inspanningen.

In het gunstigste geval kunnen 3 Overgangsklassers de ‘next step’ maken, maar dat komt niet of nauwelijks voor de laatste seizoenen. Afgelopen voorjaar promoveerden Voordaan en SCHC, maar voor klimmende Overgangsklassers is traditioneel een rol in de marge in de Hoofdklasse weggelegd. Voordaan staat 10e, Stichtse 11e.

Tegenover dat heilige ‘moeten’ staat het vrijblijvende ‘mogen’. Het meest treffende voorbeeld hiervan is Qui Vive.

Genieten in De Kwakel

De club uit De Kwakel is al jaren een stabiele Overgangsklasser, die telkens reikt tot het rijtje teams net onder de play-offplekken. Wouter Otto bouwde de afgelopen vier seizoenen aan een evenwichtige ploeg, dat stukje bij beetje meer ervaring opbouwde.

Otto maakte om maatschappelijke reden plaats voor Tim Oudenaller, die vorig jaar onder Alexander Cox nog assistent-coach was van Kampong Heren 1. Het klikt met de spelersgroep wonderwel. Voor de debuterende coach is het tot dusver een seizoen om je vingers bij af te likken.

Qui Vive is de winterkampioen van poule A in de wetenschap dat de ploeg haar grootste concurrenten al tweemaal trof, namelijk hdm en Tilburg. Het won op 22 november van hdm (2-1) en het speelde een week later uit op Tilburg gelijk (4-4). Desondanks staat de ploeg 3 punten los.

De koploper trekt vol zelfvertrouwen de winterstop in, geniet van zijn status en hoeft dus niets.

Krijgt HIC nog een dip?

In poule B – de Alfred Hitchcock League (AHL) – staat HIC 5 punten los van nummer 2 Laren. Dat is aanzienlijk. Grote vraag is of HIC het traditionele dipje in een seizoen weet te vermijden. Zo ja, dan stevent de formatie van Dirk Verhagen en Marc de Moor regelrecht af op de finale van de play-offs met als directe inzet een plek in de Hoofdklasse. HIC opent de 2e seizoenhelft tegen Gooische (uit) en Leiden (thuis).

Echter, poule B is niet voor niets de AHL. Onder HIC staan de ploegen van plaats 2 tot en met 7 op slechts 4 punten van elkaar. Het zijn stuk voor stuk gerenommeerde namen: Laren, Almere, Victoria, Push, Were Di en Nijmegen.

Goed werk Cavallet

Er valt niets van te zeggen welke ploeg begin mei als beste uit de strijd komt. Laren beschikt over een gevreesde aanval (o.a. Tjerk de Vries, Robert van de Peppel), Almere en Victoria weten wat het is om play-offs te spelen, Push raakte na degradatie veel spelers kwijt maar krabbelt met zelf opgeleid talent omhoog en Nijmegen doet het verrassend goed onder leiding van Christian Cavallet.

Cavallet slaagt er bij elke club in richting de top van de Overgangsklasse te reiken. Eerder deed hij dit bij Schaerweijde en Almere. Bij Nijmegen, een club die van oudsher beschikt over een puike jeugdopleiding, is het potentieel aanwezig om ook eens zo ver te komen. De vraag is alleen of het dit seizoen al lukt.

Were Di is de enige club uit dit rijtje dat helaas moet terugblikken op een negatieve reeks zo kort voor de winterstop. Dat leverde een vrije val op van de (eventjes) 1e plek naar nu een 6e.

Wie degradeert?

Dan de strijd in de onderste regionen.

In poule B loopt het niet naar verwachting voor HBS, Leiden en Klein Zwitsersland. De teams staan 9e, 10e en 11e. Hekkensluiter is promovendus Phoenix uit Zeist. Het gaatje met nummer 8 Gooische bedraagt 5 punten en meer.

Leiden deed uitstekende zaken met het aantrekken van Olmer Meijer (ex-Bloemendaal). Meijer mikte al diverse strafcorners raak en is vanwege zijn ervaring van grote waarde. Desondanks wordt het waarschijnlijk een moeilijk seizoen voor LOHC.

HBS dacht met Matthijs Verhoef (terug van Hurley) goede zaken te doen. De oud-topscorer van de Overgangsklasse kan in zijn uppie het tij natuurlijk niet keren.

Slechte papieren Amersfoort

In poule A zijn het 5 ploegen die vrijwel zeker onderling moeten uitvechten welke ploeg degradeert en welke 2 de zenuwslopende promotie-/degradatieduels moeten afwerken. Het rijtje: Ring Pass, Rood-Wit, Alkmaar, Myra en Amersfoort.

Amersfoort, onder aanvoering van de geroutineerde Siegfried Aikman, heeft voorlopig de slechtste papieren. De ploeg staat onderaan met 6 punten en ging de winsterstop in met een ontluisterende 10-0 nederlaag tegen hdm.

Klein raakt niet in paniek

Voor het overige zijn het ploegen die je normaalgesproken ook in het rechterrijtje verwacht. Myra en Ring Pass redden vorig seizoen op het nippertje het vege lijf, Alkmaar is promovendus en Rutger Klein bouwt bij Rood-Wit aan een nieuwe ploeg. Daarvoor is nu eenmaal geduld nodig. Klein loopt lang genoeg mee om niet in paniek te raken en dat lijkt in dit stadium een voordeel.

Spanning en sensatie

Kortom, in poule B zijn vrijwel alle ploegen betrokken bij óf play-offs óf degradatie. In poule A lijkt het in de kampioensrace uit te lopen op een onderonsje tussen Qui Vive, Tilburg en hdm en verdwijnen de degradatiekandidaten in een grote tombola.

Er wordt vanaf 6 maart veel spanning en sensatie verwacht. Hitchcock zou zich nu al hebben verkneukeld…


Wat vind jij? Praat mee...