Analyse Promotieklasse: Tilburg favoriet, wat kunnen MOP en KZ?

Met vijf punten los in de Promotieklasse leek MOP de gedoodverfde kampioen. Maar door het coronavirus en het besluit van de KNHB dat niemand promoveert, worden komend seizoen de kaarten opnieuw geschud. Hoe staan MOP, Klein Zwitserland, Tilburg, HIC en Rotterdam er momenteel voor? Een overzicht. 

MOP

2019/2020: eerste plaats, 29 punten uit 12 wedstrijden

Vorig seizoen nog de titelfavoriet, nu met een compleet nieuwe selectie uitkomen in de Promotieklasse: dat is niet makkelijk. Al helemaal niet als je moet beginnen met een nieuwe staf en vrijwel compleet nieuwe samenstelling. Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen werden vervangen voor Roeland de Laat en Moses Lodarmasse. Alleen op naamsbekendheid verliezen de nieuwe gezichten het al.

Daarnaast vertrokken een aantal Vughtse sterkhouders naar concurrent Tilburg, waar ook Boomgaardt en Paumen komend seizoen aan het roer staan. Zij nemen Lotte en Floor van Dongen mee, net als Cis IJpelaar en keepster Vera Beukers. Maar daar bleef de leegloop niet bij: Janneke van de Venne en Floor Hoogers verkasten naar Oranje-Rood, Kim van Roosmalen naar Royal Victory (België) en Frederique Passier stopt.

Hoewel de financiën bij MOP niet op orde leken – het budget van Dames 1 zou met een kwart zijn verminderd – was de club toch in staat versterkingen aan te trekken. Manuela Vilar del Valle (Oranje-Rood), Soledad Villar (Brugge), Camila de Maria (Uhlenhorst) en Amelia Katerla (Groningen) zijn internationale versterkingen, Emmely Bakker (Den Bosch A1) en Sanne Koks (Tilburg A1) de jeugdige aanvullingen. Met Zoë van den Barselaar (Bloemendaal) staat er een keepster met ervaring onder de lat. Emma Lochorn komt over van Dragons, Anya Kiewit (tweede keepster) van Oss en Maxime Sleijffers van Beuningen.

Of MOP net als vorig seizoen hoge ogen gaat gooien, is een vraagteken, maar de club heeft gezien de omstandigheden alles gedaan wat kon om mee te doen in de top van de Promotieklasse.

Klein Zwitserland

2019/2020: tweede plaats, 24 punten uit 12 wedstrijden

Coach Jorge Nolte vertelde al eerder: ‘Wij zijn sterker dan vorig seizoen’, kijkend naar zijn nieuwe selectie. Het grootste verlies dat de ploeg heeft geleden is het vertrek van Bella Goudkamp. Zij gaat met Don Tissen (assistent) naar KMTHC in Mechelen. De Nieuw-Zeelandse Tinesha Carey gaat spelen in Berlijn en ook Lizzy Moningka (Leiden), Sanne Geboers (Cartouche) en Tessa Hooft (onbekend) hebben de Steenbokken verlaten.

Maar als we de woorden van Nolte moeten geloven, zijn de nieuwe versterkingen waardevol. Zo komt Bernice van Aken met hoofdklasse-ervaring over van HGC en heeft de club drie aanwinsten binnengehaald van competitiegenoot de Terriërs: Veerle Groeneveld, Quirine Comans en Meike Tjaberinga. Maar ook de doorstroom van eigen jeugd is belangrijk voor Nolte en KZ. Daarom sluiten ook Meintje Stumpel, Eline Veen en Sabine Bloemsma aan.

Nolte wil meedoen om de bovenste plaatsen. Vorig seizoen was de ploeg al aardig op weg, maar de coach weet: ‘KZ hoort in de Hoofdklasse’. Naar concurrenten kijkt hij liever niet, maar voor hem is een ding zeker: ‘Niet alleen wij zijn versterkt, maar ook Tilburg is een stuk sterker geworden. Daar kun je niet omheen.’

KZ-coach Jorge Nolte: Willem Vernes

Tilburg

2019/2020: derde plaats, 23 punten uit 12 wedstrijden

Tilburg, al eerder genoemd in deze analyse. Als er een club gunstig uit de coronacrisis lijkt te zijn gekomen, zijn het de Brabanders. Eind januari kondigde de club de komst van Boomgaardt en Paumen aan. Nog voordat de crisis uitbrak en nog niemand wist dat de competitie vroegtijdig zou eindigen, maakten vier speelsters van MOP ook de overstap naar Tilburg.

Maar ook bij stadsgenoot Were Di kozen er twee voor de buren. Marloes Timmermans en Inge Dankers verruilden het groen-oranje, voor het wit-blauw.

Acht namen, waaronder sterkhouders die al lang voor Tilburg uitkwamen, verlieten de club. Lotte Kleijnen en Bente Moschner vertrokken samen met coach Martin van de Rakt naar Royal Victory (België) en Pleun de Vries en Roxy Moerenhout beëindigden hun hockeycarrière. Toni Marks is terug naar Zuid-Afrika en ook Lotte van der Meijs, Iris Mohringer en Doris van Boekel verlieten de club. Een breuk in wat is opgebouwd: de ploeg bestond de afgelopen jaren telkens uit meer speelsters uit de eigen jeugd.

Of Boomgaardt en Paumen nu willen of niet, de verwachtingen van de ploeg zijn hoog. ‘Daar lopen we niet voor weg. Het is prima als anderen ons de favoriet vinden’, zei Boomgaardt. De club, het team en het trainersduo willen graag promoveren. Maar dat hoeft volgens Boomgaardt niet per se het aankomende jaar. ‘Niks moet. We hebben wel de ambitie en de speelsters willen niets liever. Het is een mooi doel om samen naartoe te werken.’

Tilburg lijkt favoriet en titelkandidaat van de Promotieklasse. De ploeg is het met de versterkingen in de selectie en staf eigenlijk verplicht, maar daar zullen de concurrenten maar wat graag een stokje voor willen steken.

Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen. Foto: Willem Vernes

HIC

2019/2020: vierde plaats, 23 punten uit 12 wedstrijden

Ook kijken we naar de kansen van HIC en Rotterdam. Twee ploegen die vorig seizoen hoger zijn geëindigd dan zij zelf misschien wel durfden dromen. Maar lukt HIC dat nog een seizoen? Het coachduo Fleur van de Kieft-Eline Vermeulen vertrok en Ivar Jager volgde hen op. Maar hij is niet de enige nieuwe naam bij het Amstelveense.

‘De succesvolle samenwerking stopt omdat plannen en mogelijkheden van HIC voor de komende jaren onvoldoende aansluiten bij de ambities van beide coaches’, klonk het persbericht toen het duo vertrok. Er lijkt dus enige vorm van gebrek aan ambitie.

Een aderlating voor de selectie is het vertrek van Ankelein Baardemans en Pien Molenaar. De twee sterkhouders zoeken het hogerop bij Bloemendaal. Ook Mathilde Aarnink en Emily Knoppers stoppen.

De selectie is aangevuld met vooral overgangsklassers en een eersteklasser: Carlijn Gerritsen (Cartouche), Fee Janssen (Athena), Frederique Verhoeven (Xenios) en Maruschka van Soest (Fletiomare). Ook kwam er versterking uit het buitenland: de Belgische Garance Cosyns (inderdaad, het zusje van) komt over van Royal Daring. Er is ook een versterking uit de eigen jeugd, Isolde Otten komt over uit de A-jeugd.

Het wegvallen van belangrijke namen en de ‘draai’ vinden met de nieuwe coach, lijken de grootste obstakels. HIC zal moeten gaan bouwen en de versterkingen zullen waarschijnlijk eerst moeten wennen aan het hogere niveau.

Rotterdam

2019/2020: 23 punten uit 12 wedstrijden

Rotterdam, dat seizoen 2018/2019 nog moest vechten tegen degradatie, deed het in het tweede jaar in de Promotieklasse aanzienlijk beter. Met evenveel punten als HIC, hoorde het duidelijk bij de top vijf. Een knappe prestatie van Brian Vervoort en zijn jonge selectie.

Maar die selectie lijkt komend seizoen nog jonger: vijf versterkingen komen uit de eigen jeugd. Dat zijn Amber van den Dijssel, Emma van Santbrink, Charlotte Hoctin Boes, Lieke Elsman en Iris Hollander. Een andere jeugdige versterking is Cecile van Eijck, zij komt over van hdm A1. Van buitenaf komt alleen Luca Preyde, zij speelde vorig seizoen bij Huizen.

De rest van de huidige selectie blijft vrijwel intact. Alleen Bergje Sikkenk (Rotterdam D2) en Annemeike Schermer (hdm) vertrekken. Rotterdam kan komend seizoen verder bouwen. Aansluiting zoeken bij de top-3 lijkt haalbaar.

 • Wie wordt kampioen in de Promotieklasse Dames?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Wie wordt kampioen in de Promotieklasse Dames?  Ophalen van gegevens


5 Reacties

 1. llinde

  Is Tilburg de favoriet omdat ze bekende trainsters hebben of omdat de selectie goed genoeg is om bovenin mee te doen? De trainer van MOP heeft het de laatste jaren bij Helmond goed gedaan ook daar vertrokken veel speelsters en voornamelijk met eigen jeugd stonden ze knap op een vierde plaats toen de competitie afgebroken werd.

  1. Eelco Houwink

   En daarbij komt nog eens dat hij zijn speelsters tegen Tilburg zeker niet extra hoeft te motiveren...ahum...

  2. jarly-brown

   De Tilburg Dames naar de Hoofdklasse en de Heren varen wel bij het vernieuwde Almere; ze vallen er niet rechtstreeks uit.

  3. knap

   Roeland heeft in ieder geval niet de helft van zijn team meegenomen. Dat siert hem.

 2. g-hockeyfan

  Zeker op papier favorieten, maar ik denk niet dat ze significant beter zijn dan de anderen. We zullen gewoon moeten afwachten.


Wat vind jij? Praat mee...