Trainerscarrousel PK: Donald Drost helpt Huizen uit de brand

Trainers komen en trainers gaan in de Promotieklasse Dames en Heren. In dit overzicht van het seizoen 2021/2022 houden we alle mutaties bij van hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

5 oktober

Donald Drost is de nieuwe coach van de dames van Huizen. De ervaren coach stapt in het gat dat ontstond na het vertrek van Bastiaan van Veelen, eind vorige week. Drost was al aan de Gooise club verbonden als coach van de onder 14-teams. De oud-international (negen caps), was in het seizoen 2016-2017 hoofdcoach bij de vrouwen van Laren. Eerder, in de jaren negentig en aan het begin van de zero’s, stond Drost aan het roer van de dames van Rotterdam en Amsterdam. Bij die laatste club coachte hij ook de heren.

30 september

Na slechts drie competitiewedstrijden gaan Huizen Dames 1 en hoofdcoach Bastiaan van Veelen niet verder met elkaar. Beide partijen zijn tot de conclusie gekomen dat er tussen de coach en een deel van de ploeg een onvoldoende match is om tot optimale resultaten te komen, meldt de club in een persbericht. Van Veelen volgde deze zomer Eddie Simmons op en moest bij Huizen de promotiestrijd voortzetten. De ploeg eindigde afgelopen seizoen als vierde, net buiten de play-offs. Momenteel staat Huizen na drie wedstrijden op een negende plaats met slechts twee punten. Jesper de Korte neemt voorlopig de honneurs waar als coach.

14 juni

Salman Akbar wordt assistent bij de mannen van Were Di. De voormalige doelman van Pakistan, goed voor 208 caps, was dit seizoen keeperstrainer bij Leiden. Dat is ook de oude club van Peter Kalfsterman, de hoofdcoach van Were Di. De mannen uit Tilburg degradeerden dit jaar uit de Promotieklasse. ‘Met Akbar halen we een trainer/coach binnen met veel ervaring op nationaal en internationaal niveau met een sterke tactische kijk of het spel’, reageert Willem Woudenberg, commissielid tophockey bij Were Di. De tweevoudig wereldkeeper van het jaar gaat ook de keeperschool voor de jeugd oppakken en professionaliseren.

3 juni

Stefan Sprangers en HIC gaan na dit seizoen uit elkaar. Sprangers was bezig aan zijn tweede seizoen bij de Amstelveense club en heeft zelf besloten om te stoppen. De ploeg is geëindigd op een tiende plek in de Promotieklasse en moet het vanaf 8 juni op gaan nemen tegen Ede of Ring Pass, voor klassebehoud. Een opvolger voor Sprangers is nog niet bekend. HIC is druk op zoek.

25 mei
Een wisseling van de wacht op de bank bij de vrouwen van Laren. Darren Cheesman vertrekt daar als hoofdcoach. De Brit gaat aan de slag bij de mannen van Berliner HC, als opvolger van Rein van Eijk. Cheesman zat twee jaar op de bank bij Laren, waarmee hij vorig seizoen naar de Promotieklasse degradeerde.

De club uit het Gooi heeft meteen een opvolger gepresenteerd. Steven van Tijn staat komend seizoen voor de groep. Hij leidde afgelopen seizoen de vrouwen van Royal Antwerp. De assistent-bondscoach van de zaalvrouwen was tussen 2008 en 2013 als werkzaam bij Laren. Bij de club aan de Eemnesserweg was hij jeugdcoach en – in 2012-2013 – assistent bij dames 1.

Thom Fokker, zondag kampioen geworden met ’t Spandersbosch in de Tweede Klasse, wordt assistent van Van Tijn.

16 mei
De vrouwen van Huizen krijgen komend seizoen een nieuwe coach. Bastiaan van Veelen wordt de opvolger van Eddie Simmons, die moet vertrekken bij de ploeg uit het Gooi. In het kielzog van Simmons vertrekt ook assistent Taeke Taekema bij Huizen. Van Veelen, afgelopen indoorseizoen actief bij Laren, moet bij Huizen de promotiestrijd verder voort zetten. Onder Simmons eindigde de ploeg dit seizoen als vierde, net buiten de play-offs.

16 mei
Joep van der Coelen zit komend seizoen op de bank bij Were Di Dames. De Brabander wordt assistent bij Eric van der Pol, die in het nieuwe hockeyjaar de leiding krijgt over de Promotieklasser. Van der Coelen was het afgelopen seizoen assistent bij de vrouwen van Hurley. In de zaal was Van der Coelen hoofdcoach bij de Amsterdamse ploeg, die daarin de Hoofdklasse-finale verloor van Den Bosch.

9 mei

Piotr Mazany wordt met ingang van komend seizoen de nieuwe trainer/coach van de heren van HBS. De voormalig international van Polen en oud-speler van de club is daarmee de opvolger van Laurence Docherty. Mazany komt over van de heren van HBR waar hij drie seizoenen aan het roer stond. Daarnaast is hij actief bij de topjeugd van Bloemendaal en assistent-coach van het nationale team van Polen.

11 april

Eric van der Pol staat vanaf komend seizoen aan het roer bij de dames van Were Di. Hij neemt in Tilburg de plek over van Mark Dekker, die na vier seizoenen de overstap maakt naar de dames van MOP. Van der Pol, die voor twee jaar heeft getekend, werkte de afgelopen jaren bij onder meer Hurley, Klein Zwitserland, Fletiomare en Breda. Bovendien was hij vijf jaar actief bij de Nederlandse jeugd, waar hij de U16 Jongens onder zijn hoede had. De dames van Were Di staan momenteel op een negende plaats in de Promotieklasse.

25 maart

Tomasz Kotulski is sinds 17 maart gestopt als hoofdcoach bij Qui Vive. Ambitie en visie van coach en spelers bleken helaas te veel te verschillen om met voldoende energie en chemie de komende seizoenshelft af te maken, zo valt te lezen op de site van de club. Zijn taken worden voorlopig opgevangen door Bert Vreeken, oud-assistent van Kotulski. Vanaf zondag sluit ook Wouter Otto aan, oud-speler en onderdeel van commissie tophockey van de club.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Qui Vive Heren 1 (@quiviveheren1)

2 maart
De vrouwen van MOP krijgen komend seizoen te maken met een nieuwe coach. Mark Dekker neemt in Vught de plek over van Roeland de Laat, die na twee seizoenen de dug-out verlaat en zelf heeft besloten om een sabbatical in te gelasten. Dekker is nu nog verantwoordelijk voor de vrouwen van Were Di en was eerder assistent bij Oranje-Rood. Hij heeft een uitgebreid verleden bij MOP, waar hij als speler en jeugdcoach actief was. MOP streed in het laatste reguliere seizoen (2018/2019) mee om promotie, maar is dit hockeyjaar slechts een middenmoter.

28 februari

Richard de Snaijer stopt met onmiddellijke ingang als coach bij de dames van Nijmegen. De voormalige goalgetter heeft afgelopen weekend de Gelderse club laten weten dat hij zijn taken neerlegt. ‘De lange reistijd tussen zijn woonplaats Antwerpen en Nijmegen zorgt ervoor dat gezin, familie, zijn werkzaamheden als technisch directeur bij Rapid (België) en de Nijmeegse dames onvoldoende te combineren zijn’, zo verklaart Nijmegen in een persbericht.

Richard de Snaijer bij Nijmegen. Foto: Bart Scheulderman

‘NMHC Nijmegen had graag met De Snaijer de stap naar de top van de promotieklasse willen maken maar we respecteren zijn afweging en begrijpen zijn besluit heel goed. We vinden het jammer maar hebben respect voor zijn afweging,’ aldus de club.

De huidige assistent-trainers Bas de van der Schueren en Yvonne van den Hoorn leiden de trainingen en de wedstrijden in de tweede seizoenshelft, die voor Nijmegen zondag begint tegen Were Di.  Nijmegen staat momenteel op de gevaarlijke tiende plek, die uiteindelijk play-out-hockey oplevert.

6 februari

De mannen van Almere
zien komend seizoen een icoon terugkeren op de bank. Alex Verga wordt bij de Flevolanders de opvolger van Bart van der Wolf en Arjan Jolie, die na twee jaar afscheid nemen. Verga was in meerdere periodes betrokken bij de mannen van Almere, waarmee hij in 2016 naar de Hoofdklasse promoveerde.

De Argentijn, die bij Almere wordt herenigd met zijn jongste zoon Manuel, wordt ook technisch manager bij zijn club. De afgelopen seizoenen was Verga verbonden aan Kampong, waar hij de assistent was van Roelant Oltmans.

21 december

Peter Kalfsterman is per direct de nieuwe coach van de mannen van Were Di. Hij neemt de taken over van de inmiddels gestopte John Bessell. De Australiër besloot na een half seizoen te stoppen bij de Tilburgse promotieklasser, omdat ‘zijn normen en waarden niet aansloten bij Were Di’.

In gesprekken met het Tilburgse bestuur kwam naar voren dat Kalfsterman en het Were Di DNA wél een goede match zijn. ‘Peter kent het verleden van de vereniging en is vanuit vorige trainerschappen gewend om binnen een vereniging als Were Di aan de slag te gaan’, zegt vice-voorzitter Willem Woudenberg van Were Di.

Kalfsterman, dit seizoen tussentijds vertrokken bij de mannen van Leiden, heeft voor anderhalf jaar getekend. Mark Dekker is aangesteld als assistent-trainer. Dekker combineert die functie als hoofdcoach van Dames 1.

Kalfsterman zal meteen aan de bak moeten bij Were Di. De oefenmeester moet de ploeg behoeden van degradatie uit de Promotieklasse. De Tilburgse ploeg staat na elf wedstrijden met drie punten onderaan. Nummer 11 Qui Vive heeft vier punten meer.

10 november

John Bessell vertrekt na de eerste seizoenshelft bij de mannen van Were Di. De Australiër werd begin dit seizoen aangesteld bij de Tilburgers, maar besluit na een half jaar te stoppen. ‘Het was mijn eigen keuze om te stoppen, omdat mijn manier van coachen hier niet past’, laat hij weten. ‘Mijn verwachtingen, normen en waarden in mijn beroep sloten niet aan bij de club. Ik wilde de resultaten van de afgelopen seizoenen verbeteren en heb dat geprobeerd met een andere aanpak. Helaas is er wat mij betreft geen klik tussen mijn manier van coachen en het DNA van de club. Het was een lastige keuze, maar hopelijk voor beide partijen de beste.’

Bessell staat de laatste twee wedstrijden van Were Di (uit tegen Cartouche en thuis tegen Nijmegen) nog aan het roer van de promotieklasser. De club is ondertussen op zoek naar een vervanger, die er in de tweede seizoenshelft alles aan zal moeten doen om de Tilburgers van de laatste plaats te krijgen in de Promotieklasse.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Were Di heren 1 (@werediheren1)

29 oktober

Jamie Kroukamp is per direct vertrokken als hoofdcoach van de mannen van HBS. Afgelopen vrijdag lichtte de oefenmeester het bestuur van de Bloemendaalse club in dat hij vanwege persoonlijke omstandigheden momenteel niet in staat is zijn verantwoordelijkheden als hoofdcoach en trainer goed te vervullen. ‘Wij wensen hem heel veel sterkte en hopen hem snel op onze velden terug te zien’, laat het bestuur middels een persbericht weten. Lang zonder eindverantwoordelijke zitten de mannen van HBS niet. Voormalig Schots en Nederlands international Laurence Docherty is per direct aangetrokken als de vervanger van Kroukamp.

14 juli

John Bessell volgt Sven van der Most op bij de mannen van Were Di. Bessell is afkomstig uit Australië maar woont al jaren in België. Hij heeft de laatste twee jaar gewerkt als performance analist bij voetbalclub Club Brugge. Daarvoor is hij actief geweest als hoofdcoach van meerdere Belgische hockeyteams en werkte hij jaren (2009-2018) in de staf van het Belgische nationale hockeyteam (waarmee hij de zilveren medaille won op de Olympische Spelen in Rio).

22 april

Richard de Snaijer volgt Boaz Janssen op bij de dames van Nijmegen. De Snaijer speelde zelf voor hdm, Rotterdam en Klein Zwitserland. Als coach stond hij aan het roer bij de dames van Rotterdam en Laren en assisteerde hij bij de heren van Laren en de dames van Amsterdam. Momenteel is De Snaijer actief in België waar hij bij Dragons U19 en Heren 2 traint.

1 april

Gilles van Hesteren (41) volgt Marieke Dijkstra op bij de mannen van SCHC. Dijkstra verkast komend seizoen naar de dames van Den Bosch, waardoor Van Hesteren haar plaats over kon nemen. Van Hesteren werd als assistent kampioen met Amsterdam Dames 1 en is momenteel aan de slag in België bij Dragons. Daar is hij verantwoordelijk voor Heren 1 en de gehele jeugdlijn van de ploeg.


5 Reacties

 1. Avdd

  Bijzondere keuze maar de dames van Nijmegen gaan ieder geval veel plezier hebben.

  1. ftgrevegmail-com

   Succes Richard! Gaat lukken.

 2. michel

  Proficiat en succes Richard, in ieder geval nog een jaartje PK met de meiden!

 3. RobDux

  Bizar dat Eddie weg moet bij Huizen. Met het spelersmateriaal wat hij heeft, is hij hoger geëindigd dan menig ploeg met meer kwaliteit. Iets van vriendjespolitiek? Of persoonlijke belangen bij een bestuurslid?

  1. pjklaassen

   Als je de redenen niet weet, is dit een vervelende reactie richting het bestuur van de club.


Wat vind jij? Praat mee...