Leonidas vindt maand voor competitiestart een nieuwe coach

De stoelendans is weer begonnen in de Promotieklasse. Welke wisselingen vinden er komend seizoen in de dug-outs plaats bij de dames en heren in de één-na-hoogste competitie? Hieronder zetten we voor je op een rij. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

9 augustus

Don Tissen is aangesteld als de nieuwe coach van de dames van Leonidas. Daarmee is het snelle vertrek van Moses Lodarmasse opgevangen voor de ploeg uit Rotterdam. Tissen werkte in het verleden onder meer als assistent-coach van de heren van Klein Zwitserland en als coach van Cartouche dames 1. Hij wordt geassisteerd door Boris Mensonides.

Ook Lodarmasse heeft inmiddels een nieuwe club gevonden: hij staat komend seizoen aan het roer bij de dames van Almere, die eerder dit jaar degradeerden naar de Overgangsklasse.

5 juli

Nog voor het begin van de competitie is de eerste trainer alweer vertrokken. De vrouwen van Leonidas en Moses Lodarmasse zijn binnen een maand alweer uit elkaar. Op de website van Leonidas valt te lezen dat beide partijen in gezamenlijk overleg hebben besloten toch niet met elkaar in zee te gaan voor het komende seizoen. Waarom vier weken na zijn aanstelling dat besluit is genomen, is niet bekendgemaakt. Gevraagd naar een reactie houden beide partijen de kaken stijf op elkaar.

6 juni

Moses Lodarmasse staat komend seizoen aan het roer bij de dames van Leonidas. De oud-coach van MOP en QZ neemt het stokje over van Jordy van der Waart, die de afgelopen negen seizoenen voor de groep stond. Van der Waart blijft wel bij de club betrokken, want hij is sinds twee maanden aangesteld als clubmanager.

Maarten Baardse (bestuurslid Topsport): ‘Jordy was zeer geliefd. Van het team en van het bestuur had hij er nog negen jaar aan vast mogen knopen, maar we hebben alle begrip voor zijn beslissing. Hij heeft Leonidas vanuit het niets stap voor stap op de kaart gezet. Tegelijkertijd zijn we erg blij met de komst van Moses, die een schat van hockeyervaring meebrengt en de continuïteit verzekert.’

30 mei

Lucas Rey is de nieuwe coach van de mannen van Laren. Hij zal samen met Maarten Jansen (huidige assistent coach) en Jacqueline Mol (huidige manager) de ploeg in de Hoofdklasse begeleiden. De 40-jarige Argentijn kwam vroeger uit voor de club uit het Gooi en komt nu over van het Spaanse Real Sociedad uit Santander. De Argentijn heeft een behoorlijke staat van dienst als speler. Kwam drie keer uit op de Olympische Spelen en pakte in 2016 het goud. Rey is inmiddels ook in zijn geboorteland actief als coach: hij won als hoofdcoach van U21 het WK in 2021.

‘We zijn erg blij met de aanstelling van Lucas’, vertelt Mieketine Mignot-Wouters van de commissie tophockey. ‘Lucas is een heel goede trainer en een tactisch zeer sterke coach die ontzettend gedreven is om het beste uit zijn spelers te halen.’

17 mei

HBS heeft Wiegert de Regt aangesteld als nieuwe coach van dames 1. De Regt heeft nu nog de heren van De Reigers onder zijn vleugels. Met de ploeg uit Hoofddorp staat hij tweede in de Overgangsklasse B.

Ook bij HBS komt De Regt in de Overgangsklasse terecht. De Bloemendaalse formatie daalde onlangs af naar het derde niveau en eindigt dit seizoen als hekkensluiter in de Promotieklasse. HBS stond de laatste weken van het seizoen onder leiding van Laurence Docherty, die in maart de tijdelijke opvolger werd van de tussentijds vertrokken Jeroen Tuininga.

De Almeerse mannen gaan in het nieuwe seizoen verder zonder hoofdcoach Alex Verga. De Argentijnse clublegende blijft wel aan als technisch manager bij de Flevolanders. Verga heeft bij Almere aangegeven dat hij beide functies niet meer goed kan combineren. In zijn spoor stopt ook assistent-coach Bart van der Wolf.

Bas Beuse en Jamie Kroukamp worden de nieuwe roergangers bij Almere. Beuse was vorig seizoen nog coach bij dames 1 van Almere. De Zuid-Afrikaan Kroukamp is ook geen onbekende. Hij was een paar seizoenen geleden assistent bij de Almeerse vrouwen.

15 mei

De mannen van SCHC krijgen Jeroen Groenheijde als nieuwe coach. De huidige assistent-coach van Heren 1 van HDM tekent voor minimaal twee jaar bij de promotieklasser uit Bilthoven. Met HDM staat Groenheijde dit seizoen in de play-outs. Daarnaast maakt hij deel uit van de staf van het Nederlands onder 18. De Australische oud-international Eli Matheson blijft aan assistent bij de staf, waar Gilles van Hesteren nu nog aan het roer staat.

1o mei

Ring Pass heeft afgelopen week zijn nieuwe hoofdcoach bij de mannen gepresenteerd. De huidige nummer elf van de Promotieklasse wordt volgend seizoen geleid door Simon Organ. De coach uit Wales was dit seizoen actief als assistent-coach bij de mannen van Pinoké. Eerder was hij hoofdcoach bij de Hurley-mannen en KZ-vrouwen. Organ wordt in Delft de opvolger van Dirk Wils, die na drie seizoenen vertrekt als eindverantwoordelijke.

5 mei

Robbert Groeneveld staat volgend seizoen aan het roer bij de mannen van Cartouche. Hij is geen onbekende van de club: een aantal jaar coachte hij de JO18-1 en was als speler zelf ooit nog actief voor Heren 1. De afgelopen zes jaar was Groeneveld eindverantwoordelijke bij de mannen van Alphen, die van de Tweede Klasse, naar de Overgangsklasse klommen. Marco Alewijnse (bestuurslid Tophockey): ‘We zijn er als bestuur bijzonder trots op dat Robbert zich verbindt aan Cartouche. We zijn ervan overtuigd dat hij met zijn drive en passie Cartouche verder kan helpen in het behalen van onze ambitieuze doelstelling om weer mee te doen in het linkerrijtje van de Promotieklasse.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door vmhc_cartouche (@vmhc_cartouche)

3 mei

Sjoerd Wolters volgt komend seizoen Lennard Poillot op bij de dames van Victoria. Poillot neemt na 5,5 jaar afscheid van de ploeg en geeft het stokje over aan Wolters, die momenteel zijn assistent is. Wolters is eveneens assistent bij Nederlands O16 en is hij coach van Bloemendaal MO18-1. ‘Nu het nieuwe team langzaam weer vorm begint te krijgen we weer omhoog kunnen kijken, is de cirkel rond en is het tijd voor wat nieuws’, vertelt Poillot in een persbericht. ‘Voor mij, maar vooral ook voor het team.’ Het is nog onduidelijk wie de nieuwe assistent wordt van Wolters.

18 april

Hurley heeft in Enzo Torossi de opvolger gevonden van Reinoud Wolff, die aan het einde van het seizoen na zes jaar afscheid neemt van de huidige nummer drie in de Promotieklasse. Torossi is momenteel assistent-coach van Omar Schlingemann bij Klein Zwitserland, de club waarvoor de Argentijn drie jaar in de Tulp Hoofdklasse speelde. Daarnaast is Torossi bondscoach van Nederland JO15 en coachte hij zes jaar de topjeugdteams van Klein Zwitserland en was hij actief in het district Midden-Nederland. ‘Vanuit het bestuur geloven wij dat Enzo goed past bij de ambitie om met dit relatief jonge team de komende jaren te gaan bouwen en talentvolle spelers door te ontwikkelen naar volwaardige promotie- en hoofdklassespelers’, aldus Hanna Kernkamp bestuurslid tophockey van Hurley.

Wolff verkast naar de mannen van Schaerweijde, waar hij aan zal sluiten als assistent trainer/coach.

31 maart

Michiel van der Struijk stopt aan het einde van dit seizoen bij de mannen van Cartouche. De club uit Leidschendam meldt dat hun coach zich richt op zijn maatschappelijke carrière. ‘Inmiddels weet ik al 35 jaar wat ik doe op zondagmiddag. Ik heb dit altijd met heel veel plezier gedaan maar het wordt nu ook echt tijd om wat nieuws te gaan doen”, aldus Michiel van der Struijk, die tot het eind van 2021 bondscoach was bij de Jong Oranjemannen. Cartouche maakt een lastig seizoen door in de Promotieklasse. De Zuid-Hollanders staat na vijftien duels op de negende plaats, maar hebben even veel punten als Gooische dat elfde staat.

21 maart

Na zes seizoenen komt er een einde aan de samenwerking tussen Reinoud Wolff en Hurley. De coach vertrekt aan het einde van het seizoen bij de promotieklasser. Het besluit is genomen met een blik op de toekomst, zo valt te lezen in het persbericht. Hurley wil een coach aanstellen voor een termijn van twee, drie jaar en Wolff wil zich niet voor zo’n periode verbinden aan de club. Met het vertrek van Wolff komt een einde aan zijn tweede termijn als coach van Hurley. Eind jaren negentig van de vorige eeuw was hij al vijf jaar coach van het herenteam. In zijn tweede periode promoveerde Wolff in zijn tweede jaar met Hurley naar de Hoofdklasse. Na twee jaar handhaving op het hoogste niveau volgde afgelopen seizoen degradatie naar de Promotieklasse. Momenteel staat de ploeg op een derde plek.

20 maart

De wegen van Jeroen Tuininga en de dames van HBS hebben zich gescheiden. Na goed onderling overleg is Tuininga per direct vertrokken bij de hekkensluiter van de Promotieklasse. Laurence Docherty maakt als interim-coach het seizoen af. Onder leiding van de oud-international van Oranje boekte HBS afgelopen zondag direct de eerste zege van het seizoen.

23 februari

De mannen van Ring Pass moeten op zoek naar een nieuwe coach. Dirk Wils stopt na dit seizoen bij de ploeg uit Delft. Hij heeft er dan vijf jaar opzitten bij de formatie, die momenteel tiende staat in de Promotieklasse.

‘Na vijf jaar is het voor de spelersgroep goed dat er weer een frisse wind gaat waaien die voor nieuwe impulsen gaat zorgen’, motiveert Wils zijn vertrek. ‘Ook voor mijzelf is het goed om een nieuwe uitdaging te zoeken, om mijzelf door te ontwikkelen.’

‘Dirk heeft de  afgelopen vijf jaar een prestatie met de groep neergezet die onze verwachtingen heeft overtroffen’, reageert Sina Wulder, bestuurslid bij Ring Pass. ‘Natuurlijk vinden wij het erg jammer dat hij, een echte clubman, ons gaat verlaten, maar begrijpen dat hij na vijf jaar een nieuwe uitdaging zoekt.’

2 februari 

Gilles van Hesteren vertrekt na dit seizoen bij de mannen van SCHC. De ervaren coach werd twee jaar geleden aangesteld. Vorig seizoen degradeerde Van Hesteren met de Bilthovenaren uit de Hoofdklasse. Momenteel – na elf duels – staat Stichtsche vijfde in de Promotieklasse. De belangrijkste reden voor SCHC om het contract niet te verlengen, ligt volgens de club in de ‘persoonlijke sfeer’. Van Hesteren: ‘Ik wil meer tijd vrijmaken om mezelf breder te oriënteren dan alleen op hockey en me als mens en als professional verder te ontwikkelen. Daarom ambieer ik op korte termijn geen functie als hoofdcoach.’

‘Uiteraard respecteren we het besluit van Gilles’, reageert Paul-Robert Lankhout, bestuurslid tophockey van SCHC. ‘We danken hem voor de prettige samenwerking en kijken uit naar een mooie tweede seizoenshelft.’

 

 


4 Reacties

 1. gijsssvh

  Ontzettend knap wat Dirk heeft gedaan. Met een groep van voornamelijk studenten een team gemaakt. Promoveren naar de Promotieklasse met een team waar de beste jeugd vaak weggaat. Nu strijden voor de (zeer) verdiende handhaving!

 2. jochenvanwestendorp

  Veel geluk Enzo, we gaan je missen! Mooie uitdaging.

 3. robdux

  Nog niet begonnen op Leo en al gestopt. Bijzonder is dit wel. Benieuwd hoe sollicitatie proces is gegaan.

  1. alexanderenzerink

   Of zal hij toen het bericht hebben gekregen dat hij bij Almere aan de gang kon?


Wat vind jij? Praat mee...