Carrousel HK: Laren haalt in elke linie een Argentijn

Op deze pagina vind je een overzicht van het laatste transfernieuws. We proberen zo compleet mogelijk te zijn, maar laat het ons weten als je iets mist via redactie@hockey.nl.

Bekijk het complete overzicht van de transfers in de Tulp Hoofdklasse Heren voor het seizoen 23/24

Bekijk het complete overzicht van de transfers in de Tulp Hoofdklasse Dames voor het seizoen 23/24

13 september
Witte rook bij Laren. De Gooise club maakte woensdag zijn Argentijnse aanwinsten bekend. In elke linie komt er een versterking uit het Zuid-Amerikaanse land. Verdediger Facundo Zarate, middenvelder Joaquin Kruger en spits Lucas Toscani voegen zich bij de Gooise ploeg, die ook onder leiding staat van een Argentijn: Lucas Rey. Zarate en Toscani (allebei 23 jaar) zitten bij de A-selectie van hun nationale ploeg. Zij deden begin dit jaar ook mee aan het WK in India. Kruger (22 jaar) maakte eind 2021 zijn opwachting op het WK-21. Ook Mats Schooleman sluit aan bij Laren. De jeugdinternational komt over van Kampong, waar hij vorig seizoen weinig minuten kreeg.

5 september

Schaerweijde neemt afscheid van Hidde Phijffer. De 29-jarige middenvelder kan het tophockey niet meer combineren met zijn werkzaamheden buiten de sport. Phijffer speelde sinds 2012 voor het vlaggenschip uit Zeist, waar hij ook de jeugd doorliep. Josh Mulder vult het gat in op het middenveld. Hij is een Australiër, die ook een Nederlands paspoort heeft. Mulder is de derde nieuweling uit Down Under bij Schaerweijde, dat eerder Jonathan Bretherton en Patrick Coates aantrok. Ook Michiel Moret is nieuw in de selectie van Albert-Kees Manenschijn. De talentvolle middenvelder van OR leek eerst naar Kampong te gaan. Daar redde hij het niet, waarna Schaerweijde toehapte.

Klein Zwitserland heeft een nieuwe spits aangetrokken. Uit Spanje komt Alberto Montilla, die vorig seizoen zeven keer scoorde voor middenmoter Complutense. De aanvaller komt uit voor het nationale team van Amerika, waarvoor hij 21 interlands (7 goals) speelde. 

30 augustus
Rotterdam meldt de komst van vier jonge aanwinsten. De ploeg van Robin Rösch wordt aangevuld met een kwartet tieners. Middenvelder Matthijs van der Wielen (19) komt over van eersteklasser Union, waar hij twee jaar in het vlaggenschip speelde. Wessel Glazener (18) is een verdediger (met een corner) en speelde vorig seizoen bij J018-1 van Victoria. Aanvaller Timme van der Heijden (18) en verdediger Jorre Stok (18) komen door uit de eigen jeugd van Rotterdam, dat het vorig seizoen schopte tot de halve finales van de play-offs.

19 augustus
Den Bosch moet het komend seizoen doen zonder Noor Omrani. De 22-jarige aanvaller zet haar leven voort in Italië, waar haar vriend Markus Pedersen gaat voetballen. Pedersen, international van Noorwegen, verkast naar Sassuolo op het hoogste Italiaanse niveau. Hij speelde tot deze week bij Feyenoord. Omrani kwam zes seizoenen uit voor Den Bosch waarmee ze vier landstitels won en ook vier keer Europees kampioen werd. De spits gaf eerder aan dat zij haar hockeycarrière graag vervolgt in het buitenland. Het is echter nog onduidelijk waar en wanneer ze de stick weer oppakt.

4 augustus
In navolging van Den Bosch en Amsterdam trekt ook Pinoké een Britse international aan. De Welshman Jacob Draper speelt komend seizoen in Amsterdam. Draper is een middenvelder en kwam eerder uit voor het Belgische Beerschot. Hij is pas 25 jaar maar speelde al 113 interlands voor Wales en Groot-Brittannië. Hij was er afgelopen winter bij toen Wales z’n WK-debuut maakte.

4 augustus
Klein Zwitserland meldt de komst van de Duitse middenvelder Adrian Lehmann-Richter. Hij komt over van BHC uit Berlijn. Lehmann-Richter werd in december tweede met Duitsland op het EK zaal in eigen land. Bij KZ haakt ook jeugdspeler Pepijn Jones aan. Tim Brand, Tom Craig en Boris Stomps hebben de ploeg uit Den Haag verlaten. De rest van de selectie heeft net als Lehmann-Richter voor twee jaar (bij)getekend.

1 augustus

Sonja Zimmermann maakt de overstap naar Amsterdam. De 24-jarige verdediger van het Duitse nationale team komt over van Bloemendaal. ‘Amsterdam kijkt ernaar uit om Sonja te verwelkomen en is ervan overtuigd dat haar vaardigheden, inzicht en toewijding een waardevolle bijdrage zullen leveren aan haar team en aan de club’, schrijft de club in een persbericht.

31 juli
Een opmerkelijke overstap voor Hurley-aanvoerder Casper van Loon. De 25-jarige middenvelder verlaat de Promotieklasser uit het Amsterdamse Bos na vijf jaar voor een avontuur bij Bloemendaal. Met de komst van Van Loon heeft Bloemendaal de selectie voor aankomend seizoen rond. ‘Bloemendaal was niet de eerste club die zich meldde, maar ik had de boot afgehouden omdat ik het op Hurley erg naar mijn zin had’, aldus Van Loon in een persbericht. ‘Maar als Bloemendaal belt, dan zeg je geen nee.’ Van Loon is de vierde nieuwkomer op ’t Kopje. Marc Miralles, Zach Wallace en Wiegert Schut gingen hem voor.

18 juli

Johannes Mooij speelt komend seizoen voor landskampioen Pinoké. De verdediger en zevenvoudig international komt over van het Spaanse Atlètic Terrassa. Mooij kwam eerder onder meer vijf seizoenen uit voor buurman Amsterdam. Tegenover de komst van Mooij staat het vertrek van clubicoon Lukas Sutorius. De middenvelder speelde achttien jaar bij Pinoké waarvan de laatste acht in Heren 1. Na het winnen van de landstitel besloot Sutorius, die de afgelopen seizoenen te kampen had met langdurige blessures, een punt te zetten achter zijn topsportcarrière.

15 juli

De vrouwen van HDM hebben zich versterkt met de 22-jarige jeugdinternational Millie Giglio uit Engeland. Giglio is een spits. Coach Ivar Knötschke: ‘Millie is een zeer gemotiveerde speelster die met een hoop ambitie bij ons heeft aangeklopt. Ze is een fysiek sterke spits en heeft veel explosiviteit. Ze gaat huis en haard verlaten om zich bij ons optimaal te kunnen ontwikkelen met als doel de definitieve selectie voor het Engelse team. De goede voorbeelden uit het verleden met speelsters vanuit Engeland hebben haar geïnspireerd en mede hierdoor komt ze vol enthousiasme ons team versterken.’

Ook de mannen van HDM hebben een nieuwe aanwinst binnen: de 25-jarige keeper Luis Beckmann. Hij heeft drie jaar in de Duitse Bundesliga bij Crefelder HTC gespeeld en de afgelopen twee jaar bij Cartouche in de Promotieklasse. Beckmann heeft ook internationale ervaring in de zaal; hij is in 2020 met het Duitse nationale zaalhockeyteam Europees kampioen geworden.

13 juli

Oranje-Rood heeft de damesselectie voor aankomend seizoen rond. Een van de nieuwe gezichten is de Duitse international Elisa Gräve. De 26-jarige aanvallende middenvelder komt over van Düsseldorfer HC. De 95-voudig international heeft voor een seizoen getekend. Daarnaast maken de 23-jarige Bibi Donraadt en de één jaar jongere Zoë Dujardin de overstap van respectievelijk Klein Zwitserland en het Belgische Braxgata. Donraath kan zowel op het middenveld als in de verdediging spelen. Dujardin speelde als Belgische jeugdinternational op het EK U16 en U18. Beide speelsters hebben ook voor een seizoen getekend. Uit de eigen jeugd sluiten Phéline Vos en Julie Fiedeldij aan bij de selectie van coach Rob Haantjes, die vorig seizoen promoveerde naar de Tulp Hoofdklasse.

10 juli

De Duitser Marian Klink sluit komend seizoen aan bij de selectie van HDM. De 27-jarige middenvelder komt over van Berliner HC. Coach Erik van Driel is blij met de nieuwe aanwinst: ‘Hij is de controlerende middenvelder waar we al een tijdje naar op zoek waren. In Duitsland werd hij ook wel omschreven als opvallend onopvallend. Precies wat we nodig hebben.’

7 juli

Amsterdam heeft Liam Ansell aantrokken voor het komende seizoen. De Brit speelde al eens eerder in Nederland: van 2025-2016 kwam hij uit voor Den Bosch. De spits komt over van Wimbledon. Coach Taco van der Honert is blij met de komst van de Brits international. ‘Liam is een belangrijke spits van het nationale team. Hij kan en gaat erg belangrijk voor ons zijn in de aanval. En met zijn uitstekende techniek en goede strafcorner heeft hij gevaarlijke wapens in huis.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AH&BC (@ahbchockey)

5 juli

Rotterdam heeft zich versterkt met de 22-jarige Joy Haarman. Ze heeft haar hockeyopleiding genoten in het Amsterdamse Bos, waar ze uitkwam voor Pinoké en Amsterdam. Na ervaring te hebben opgedaan in de Tulp Hoofdklasse bij Amsterdam en Bloemendaal, heeft ze een hockeyavontuur beleefd aan de Universiteit van Maryland in Amerika. Daar heeft ze ook haar studie succesvol afgerond.

‘Het spel van Rotterdam trekt me erg aan. Het is een team dat heel verzorgd hockey op de mat legt, een passing game speelt en een geweldige mentaliteit uitstraalt. Plus het stadion, de stad en de club zelf. Ik kijk er heel erg uit naar uit om voor deze club te spelen en de echte Rotterdamse mentaliteit te leren kennen’, aldus Haarman.

De mannen van HGC hebben twee nieuwe spelers binnengehaald. Boris Stomps maakt de overstap van Klein Zwitserland. De andere aanwinst is Alexander Schop van Rotterdam. Eerder was al bekend dat Sam Figge (Bloemendaal) en Daan Taphoorn (Amsterdam) volgend seizoen voor HGC spelen.

Boris Stomps en Alexander Schop zijn de nieuwe aanwinsten van HGC.

Oranje-Rood heeft zich versterkt met Gerard Clapés. De Spaans International tekent een contract van een seizoen in Eindhoven. Clapés is een aanvallende middenvelder met 43 caps en komt over van Club Egara. Coach Jeroen Baart is blij met de komst. ‘Gerard is een aanvallende middenvelder die verbinding tussen de linies gaat geven en met zijn snelheid en techniek ook zelf voor veel gevaar kan zorgen in de cirkel.’

3 juli
Hester van der Veld keert komend seizoen terug naar HDM. De 25-jarige middenvelder, die ook achterin uit de voeten kan, speelde de afgelopen drie seizoenen bij Amsterdam. Van der Veld heeft vier caps op haar naam staan, die ze opmerkelijk genoeg allemaal in verschillende landen speelde. Ze tekent voor twee seizoenen in Den Haag. ‘Hester heeft een goed gevoel bij wat wij met HDM Dames 1 willen neerzetten’, aldus HDM-coach Ivar Knötschke. ‘Onze doelen en ambities zitten op een lijn en we zijn ervan overtuigd dat we hiermee weer een goede stap richting de top van de Hoofdklasse kunnen zetten.’

29 juni
HGC heeft z’n twee laatste aanwinsten voor het nieuwe seizoen binnen. De ploeg uit Wassenaar strikt Bloemendaal-talent Lilli de Nooijer en KZ-middenvelder Kristen Paton. De Nooijer, inderdaad de dochter van record-international Teun de Nooijer, is een twintigjarige aanvallende middenvelder die momenteel deel uitmaakt van Jong Oranje. Paton is 26 jaar en heeft 68 caps voor Zuid-Afrika op haar naam staan. Met haar land speelde twee WK’s (2018 en 2022) en de Olympische Spelen van 2021. HGC trok eerder Zoë Admiraal (Amsterdam), Elke Boers (Bloemendaal) en Joosje Rijpstra (HIC) aan.

27 juni
Bloemendaal meldt de terugkeer van Pien Molenaar. De verdediger speelde tussen 2020 en 2022 ook al bij De Mussen en vertrok vervolgens naar Kampong. Op ’t Kopje werden deze week meer handtekeningen gezet. Ankelein Baardemans, Sterre Bregman, Laurien Boot, Demi Hilterman, Pien Tol, Nine Rijna en Malou Nanninga hebben allemaal hun contract verlengd bij de nummer tien van het afgelopen seizoen.

Pien Molenaar. Foto: Koen Suyk

23 juni

HDM ziet oude bekende Erica Sanders terugkeren naar Den Haag. De 26-jarige Engelse aanvaller speelde van 2020 tot 2022 ook in de hofstad. Sanders heeft 28 caps op haar naam en krijgt in de voorhoede gezelschap van Marise Weijschede. Zij komt over van Victoria en kan ook op het middenveld uit de voeten. Milou Klein en Kaat Walhof komen door uit de eigen jeugd van HDM.

Pien van Nes, Jip Blaas, Faye Janse, Stephanie Kershaw en Ashley Hoffmann zien we komend seizoen niet meer terug bij de ploeg van Ivar Knötschke. ‘Het doel van het huidige team met de aanwinsten zal wederom het behalen van de play-offs zijn’, meldt HDM in een persbericht.

21 juni

Dylan Wotherspoon verlaat de mannen van Den Bosch voor een avontuur in de Promotieklasse. De Australiër sluit aan bij de selectie van Nijmegen, die vorige maand op een haar na promotie naar de Hoofdklasse misliepen tegen Schaerweijde. De 95-voudig international zal de aanvalslinie komen versterken in de Gelderse stad.

Thijs Bams keert terug bij Oranje-Rood, de plek waar hij als coach nog altijd actief is. De 31-jarige aanvaller komt over van Tilburg, waar hij de afgelopen zeven seizoenen onder contract stond. Bams speelde van 2009 tot 2012 en van 2013 tot 2015 al in het vaandelteam van Eindhoven, toen nog bij Oranje Zwart. Bams is blij met zijn overstap: ‘Deze overstap is voor mij een choice of life. Ik heb als kersverse vader nog steeds sportieve ambities en zocht een uitdaging op het hoogte niveau. Dat dat bij mijn oude club kan, is fantastisch.’

19 juni

Sam Steins Bisschop en Jochem Blok versterken komend seizoen de selectie van Amsterdam. Blok is de oudere broer van international Justen en speelde afgelopen seizoen in Spanje. Hij kwam eerder uit voor Rotterdam en Cartouche. Steins Bisschop komt over van SCHC, maar kwam in de jeugd al uit voor de ploeg uit de hoofdstad.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AH&BC (@ahbchockey)

Filiz Tuzgöl verruilt Amsterdam voor Bloemendaal. De 20-jarige spits speelde haar hele jeugd voor de ploeg uit de hoofdstad en was de afgelopen drie seizoenen onderdeel van het vaandelteam. Tuzgöl heeft een contract van twee jaar getekend op ’t Kopje.

Hurley heeft Dhymara Lacroes gestrikt. De aanvaller komt over van Almere, waarbij zij afgelopen seizoen opviel bij de degradant. De spits eindigde als tweede in de Speler van het Jaar-verkiezing van de Promotieklasse. Lacroes kwam eerder uit voor Zwolle, waar ze haar hele jeugd speelde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dhymara Lacroes (@dhymaralacroes)

16 juni

De mannen van Den Bosch versterken zich komen seizoen met Engelse international Tom Sorsby. De 26-jarige middenvelder komt over van Surbiton. De staf van de Brabantse club is blij met de nieuwe aanwinst: ‘Tom is een uitzonderlijk talent en we zijn blij dat hij voor ons heeft gekozen. Zijn ervaring op het hoogste niveau en zijn vaardigheden zullen ons team versterken en ons helpen om onze doelstellingen te bereiken.’

15 juni

Noud Schoenaker verkast van Pinoké naar Amsterdam. De aanvaller speelde zijn jeugd bij Nijmegen en kwam in de Hoofdklasse eerder al uit voor Den Bosch. In de hoofdstad treft hij zijn broer Siem. Daar zal het duo na zeven seizoenen apart van elkaar, weer samen spelen. Coach Taco van den Honert is blij met de komst van de tweede Schoenaker: ‘Met zijn snelheid is hij een goede aanvulling voor voorin de formatie’, zo vertelt hij in een persbericht. ‘Het is een erg positieve speler en zal met zijn positieve sfeer ook zeker het team naar een hoger niveau tillen.’

Foto: AHBC

13 juni

Vice-kampioen Bloemendaal kondigt zijn derde aanwinst voor het nieuwe seizoen aan. De Mussen hebben de Spanjaard Marc Miralles binnen gehengeld. Na de Brit Zach Wallace is hij de tweede buitenlandse speler die de selectie van de EHL-winnaar versterkt. Miralles komt over van Real Club de Polo uit Barcelona. De 25-jarige middenvelder is een vaste waarde in het Spaanse team, waarvoor hij 81 keer uitkwam. Ook op het afgelopen WK gaf hij acte de présence. ‘Met de komst van Marc is onze selectie voor volgend jaar nagenoeg rond. Hij brengt in aanvallend opzicht precies waar we naar op zoek waren en biedt ons extra mogelijkheden met de corner’, laat Michiel Hilders, tophockeycommissaris van Bloemendaal, weten.

12 juni

De 24-jarige Teun Kropholler keert terug op het oude nest bij Kampong. Momenteel woont hij nog in Italië, waar hij nu bezig is met afstuderen. Kropholler is geen onbekende van Kampong. In 2013 maakte hij de overstap van Huizen naar Kampong JO16-1. In 2017 maakte hij zijn debuut voor Heren 1. Na twee seizoenen vervolgde hij zijn carrière in de Hoofdklasse bij Amsterdam, waar hij drie jaar speelde.

Bloemendaal meldt de komst van twee talenten. Rosalie Rosman en Ivy Tellier zijn de komende jaren op ’t Kopje te bewonderen. Tellier (19) reisde afgelopen jaar door het buitenland en speelde daarvoor bij HDM. Daarnaast kwam zij uit voor meerdere nationale jeugdteams. Rosman (20) speelde afgelopen seizoen in de Promotieklasse bij HBS, waar ze al sinds haar veertiende deel uitmaakte van het eerste damesteam.

10 juni

Tilburg gaat komend seizoen helemaal op de Belgische toer. De formatie van Ageeth Boomgaardt verwelkomt ook Louise Versavel. De international van de Red Panthers komt over van Braxgata. De 28-jarige Versavel heeft ruim tweehonderd optredens in de nationale ploeg achter haar naam. Eerder deze lente kozen met Abigail Ray en Emma Puvrez twee andere Belgische internationals voor Tilburg.

9 juni

Zoë Hessels verkast naar de dames van Rotterdam. De 23-jarige verdedigster is de eerste versterking van de havenstedelingen. De afgelopen vier seizoenen kwam Hessels uit voor het vaandelteam van HGC, maar speelde daar eerder ook in de jeugd. Bij de club uit Wassenaar is zij al de zevende speelster die vertrekt.

Ties Ceulemans neemt afscheid van het tophockey. Ceulemans was de afgelopen zes seizoenen actief voor Kampong en kwam eerder uit voor Schaerweijde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SV Kampong Hockey (@kamponghockey)

6 juni

HGC neemt afscheid van zes speelsters, onder wie de Zuid-Afrikaanse Dirkie Chamberlain. Lisa Harteveld en Sophie Schlatmann hebben hun afscheid aangekondigd. De drie andere speelsters die volgend seizoen niet meer voor HGC spelen, zijn Valerie van Aalst, Fleur Gort en tweede keepster Madeleine Williamson. Eerder kondigde HGC de komst aan van Elke Boers (Bloemendaal), Zoë Admiraal (Amsterdam) en Joosje Rijpstra (HIC).

5 juni

De mannen van Kampong neemt afscheid van aanvaller Deegan Huisman. De spits keert terug naar promotieklasser Hurley, waar hij na de degradatie in 2022 vertrok. Huisman maakte afgelopen seizoen drie goals voor de Utrechters, die niet verder kwamen dan de halve finales van de play-offs. Hurley aasde op een ticket voor de Tulp Hoofdklasse, maar verloor z’n play-offduel met HDM.

Fleur Wolfert is de nieuwste aanwinst van de Kampong-vrouwen. De aanvaller komt over van Den Bosch O18 en maakte afgelopen seizoen een paar keer haar opwachting in de hoofdmacht van de Brabanders. Wolfert, eveneens speelster van Nederlands O18, is de derde nieuwkomer van buitenaf bij Kampong. Eerder kozen Sofie Stomps  (UHC Hamburg) en Sosha Benninga (Amsterdam) voor de Utrechters.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SV Kampong Hockey (@kamponghockey)

De vrouwen van Hurley verwelkomen Philine Vinkesteijn. De middenvelder degradeerde onlangs met Klein Zwitserland uit de Tulp Hoofdklasse. De voormalige jeugdinternational speelde alleen de tweede seizoenshelft mee met de Haagse ploeg. Voor de winterstop was zij op wereldreis.

30 mei

Ook Elke Boers maakt de overstap naar HGC. De 25-jarige spits komt over van Bloemendaal, waarmee ze zich afgelopen week handhaafde in de Hoofdklasse. De voormalige jeugdinternational speelde eerder bij Den Bosch, MOP en Hurley. Bloemendaal moet het in het nieuwe seizoen in de aanvalslinie ook stellen zonder Carmel Bosch, die stopt met het beoefenen van tophockey.

22 mei

Aanvaller Joosje Rijpstra (26) speelt volgend seizoen voor HGC. Momenteel speelt zij in de Promotieklasse bij HIC, dat zich afgelopen weekend als nummer drie van de competitie kwalificeerde voor de play-offs. Daarin moet HIC tegenstander Bloemendaal zien uit te schakelen. Rijpstra maakte dit seizoen elf doelpunten in de competitie.

18 mei

Tilburg heeft vier nieuwe speelsters aangetrokken. Belgisch internationals Abigail Ray (32) en Emma Puvrez (26) maken deze zomer de overstap. Ook Carmen Victoria (21, Oranje-Rood) en Lauren van der Geld (18, Den Bosch) spelen volgend seizoen voor Tilburg. Eerder was keepster Ayeisha McFerran (27) van Kampong al vastgelegd.

Kampong moet het volgend seizoen doen zonder Delfina Merino. De Wereldspeelster van het Jaar 2017 keert terug naar haar vaderland Argentinië. Merino speelde één seizoen voor Kampong.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Delfi Merino (@delfinamerino)

17 mei

Schaerweijde heeft vier nieuwe spelers aangetrokken. De playout-deelnemer verwelkomt twee nieuwe Australiërs: cornerman Patrick Coates en aanstormend talent Jonathan Bretherton. Coates is een voormalig jeugdinternational, Bretherton zit nu in het ontwikkelingsteam van de Kookaburras. Mick Bosse (Ring Pass) en Lucien van Doorn (Gooische) komen over uit de Promotieklasse. Jeugdinternational Tim Knapper schuift door vanuit de eigen gelederen. Tegenover de komst van deze nieuwkomers staat het vertrekt van Pepijn Luijkx, Casper Horn, Floris Molenaar en Matt Bird. De eerste drie stoppen na een lange carrière in het tophockey. Bird keert terug naar zijn vaderland Australië. Eerder zwaaide de club uit Zeist captain Mats Marree uit, die naar Kampong vertrekt.

14 mei

Zoë Admiraal speelt komend seizoen voor HGC. De 19-jarige middenvelder, die overkomt van Amsterdam, heeft zich voor meerdere jaren vastgelegd. Admiraal maakt momenteel deel uit van Jong Oranje en doorliep eerder alle Nederlandse jeugdselecties.

12 mei

Melissa Pieters vertrekt na vier seizoenen bij Hurley. De aanvaller keert terug naar Almere, de club waar ze ooit begon met hockeyen en uitgroeide tot aanvoerder van Almere dames 1. Almere strijdt momenteel om lijfsbehoud in de Promotieklasse. Bij Hurley is de boel momenteel een stuk rooskleuriger: de ploeg maakt zich op voor de play-offs.

Eerder werd al bekend dat keepster Wendela van Dedem stopt na zeven seizoenen onder de lat bij Hurley.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hurley Dames 1 (@hurleydames1)

Mabel Brands stopt na zes seizoenen bij Kampong. De middenvelder kwam over van Enschede, waar ze op haar twaalfde al voor EHV dames 1 uitkwam. In februari haalde ze WK-goud met het Oranje zaalteam in Zuid-Afrika. Het is nog onduidelijk waar de hockeytoekomst van Brands ligt. Zondag speelt ze haar laatste wedstrijd, thuis op de Klapperboom tegen Den Bosch.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SV Kampong Hockey (@kamponghockey)

 

11 mei
Ashley Hoffman speelt zondag haar laatste wedstrijd voor HDM. De verdediger keert terug naar de Verenigde Staten, waar ze met de nationale ploeg toewerkt naar de Olympische Spelen. De 26-jarige Hoffmann heeft er straks drie seizoenen opzitten in Den Haag. In haar eerste twee jaren behaalde ze met HDM de play-offs, dit seizoen moeten de Haagsen het doen met een plek in het rechterrijtje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ashley Hoffman (@ashleyhoff_)

10 mei
De dames van Amsterdam zien na dit seizoen Filiz Tuzgöl, Zoë Admiraal en Nilou Lempers vertrekken. Het is nog onbekend waar aanvaller Tuzgöl (20 jaar), middenvelder Admiraal (19) en reserve-keeper Lempers (19) komend seizoen spelen. Het trio speelt zondag met Amsterdam de laatste wedstrijd van de reguliere competitie tegen Rotterdam.

10 mei
Bij de mannen van Amsterdam keren komend seizoen Matt Dawson, Fergus Kavanagh en Nicolas Poncelet niet terug. Kavanagh, die deze maand 38 jaar wordt, stopt met het spelen van tophockey. De Australische verdediger, die tweemaal het WK won,  kwam sinds 2014 uit voor Amsterdam en stopte al na de Olympische Spelen van 2016 bij zijn nationale ploeg. Dawson, ook een Australiër, keert na twee seizoenen in de hoofdstad terug naar zijn vaderland. Hij bereidt zich daar met de Kookaburras voor op de Spelen van Parijs. De hockeytoekomst van de Belgisch international Poncelet ligt in zijn vaderland. Hij keert terug bij Royal Leopold, waar hij een contract voor drie jaar tekent. Eerder was duidelijk dat Mirco Pruyser zijn stick aan de wilgen hangt.

10 mei
Pinoké neemt na dit seizoen afscheid van Kiki van Geldorp en Rosalie Montulet. Het duo werd zondag bij de laatste thuiswedstrijd van de Amsterdammers al in de bloemen gezet. Van Geldorp (21 jaar) is bezig aan haar derde seizoen bij de Steekneuzen, Montulet (20) debuteerde dit hockeyjaar in de selectie van Daan Sabel. Beide speelsters gaan op zoek naar een nieuwe club.

9 mei

Verdediger Romee Joosten (21) verruilt Tilburg voor topclub Den Bosch. Ze heeft een contract getekend voor drie seizoenen. Joosten speelde in de jeugd van Den Bosch. In 2019 ging ze naar Tilburg.

‘Den Bosch is voor mij bekend terrein. In de jeugd wilde ik niets liever dan in Dames 1 spelen. Ik ben superblij dat ik alsnog de overstap maak. Ik hoop bij Den Bosch het beste uit mezelf te halen en iedere week met het team te strijden voor de punten.’

9 mei

Aanvaller Sosha Benninga van Amsterdam maakt de overstap naar Kampong. Ze heeft een contract getekend voor twee seizoenen.

De 22-jarige Benninga doorliep alle Nederlandse jeugdselecties. ‘We zijn enorm blij dat Sosha met haar Hoofdklasse-ervaring de talentvolle jonge groep vanaf volgend seizoen komt versterken’, zegt bestuurslid Tophockey Roderick Weusthof.

Sosha Benninga en Roderick Weusthof. Foto: Kampong

8 mei
Tilburg neemt komende zondag rond de laatste competitiewedstrijd van het seizoen (op eigen veld tegen Bloemendaal) niet alleen afscheid van keeper Maddy Hinch en aanvaller Donja Zwinkels. Ook Ireen van den Assem en Jeske van Bavel hebben besloten een punt achter hun topsportloopbaan te zetten.

Van den Assem, 82-voudig Oranje-international (veertien goals), voegde zich twee jaar geleden bij Tilburg en was eerder jarenlang een vaste kracht in de achterhoede bij Den Bosch. Ze begon haar hockeyloopbaan bij Forward. Van Bavel speelde haar leven lang bij Tilburg en maakte de afgelopen negen seizoenen deel uit van de selectie van Dames 1.

6 mei
Mats Marree speelt komend seizoen voor Kampong. De vrije verdediger speelt sinds 2016 voor Schaerweijde. De afgelopen jaren werd Marree door meerdere clubs gepolst, maar bleef hij de club uit Zeist trouw. De pure ambitie om bij een Nederlandse ploeg in de absolute top te spelen en te trainen en zo ‘alles uit zichzelf te halen’, gaf volgens het persbericht dit keer voor Marree de doorslag om Schaerweijde te verruilen voor Kampong.

5 mei
Charlotte Englebert speelt komend seizoen bij de dames van Den Bosch. De Belgisch international (41 caps) komt over van Royal Racing uit Brussel. Ze tekent een contract voor vier jaar bij de Brabanders. 

Tophockeylid Vera Vorstenbosch laat in een persbericht weten dat ze Englebert ziet als een mooie toevoeging aan de selectie voor de komende jaren. ‘Lotte is op het afgelopen WK verkozen tot het grootste talent van het toernooi. We zijn dan ook superblij dat ze naar ons toe komt. Ze is snel, doelgericht en scoort makkelijk.’

Englebert heeft altijd de wens gehad om in Nederland te hockeyen. De 21-jarige aanvallende middenvelder kan zich dan ook geen betere transfer wensen. ‘Het is voor mij een unieke kans om bij een van de beste teams van Nederland te spelen. De cultuur van de club vind ik belangrijk. Ik denk dat die van Den Bosch goed bij me past. Ik denk dat ik hier nog veel kan leren. Op het gebied van hockey, de winnaarsmentaliteit en het spelen van belangrijke wedstrijden. Ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging.’

Charlotte Englebert in het shirt van Den Bosch. Foto: Robert Sanders

3 mei
Bloemendaal heeft zich voor de komende seizoenen verzekerd van de diensten van Zach Wallace. De 23-jarige Engelse international, die sinds het seizoen 2021-2022 in de Tulp Hoofdklasse actief is voor HGC, is na Wiegert Schut (HDM) de tweede versterking voor de regerend landskampioen.

Wallace begon zijn loopbaan in zijn geboorteland bij Surbiton. De aanvaller, die ook op het middenveld kan spelen, debuteerde in oktober 2018 voor de Engelse nationale ploeg en maakt sindsdien ook steevast deel uit van Team GB. Hij heeft inmiddels 76 interlands voor beide teams achter zijn naam staan, waarin hij vijftien keer scoorde. In 2019 werd hij verkozen tot FIH Talent van het Jaar.

2 mei
Vanessa Blockmans is bezig aan haar laatste wedstrijden in het shirt van Kampong. De 21-jarige Belgische international (dertien caps) heeft besloten na drie seizoenen in de Tulp Hoofdklasse terug te keren naar België. Ze komt vanaf het nieuwe seizoen uit voor Waterloo Ducks. Blockmans speelde in het seizoen 2020-2021 voor Laren en maakte daarna de overstap naar Kampong. De strafcornerspecialiste was in drie seizoenen Hoofdklasse goed voor tien doelpunten. Bij Kampong wordt Sofie Stomps komend seizoen de vervanger van Blockmans.

25 april
De mannen van HGC hebben hun eerste aanwinsten voor het nieuwe seizoen binnen. De Wassenaarse ploeg heeft de talenten Daan Taphoorn en Sam Figge gestrikt. Keeper Taphoorn (20 jaar) komt over van Amsterdam, waar hij nu twee seizoenen tweede keus is. De doelman verdedigt ook het doel van Jong Oranje. Hij gaat bij HGC de concurrentie aan met Sam van der Ven.

De 21-jarige Figge speelt nu nog bij Bloemendaal, waar hij in 2020 neerstreek. De Limburgse spits speelde eerder bij Maastricht en Oranje-Rood.

12 april
Bloemendaal heeft z’n eerste aanwinst voor het komende seizoen binnen. Twee dagen na de derde gewonnen EHL-finale op rij, presenteert de landskampioen Wiegert Schut als nieuwe aanwinst. Schut (27 jaar) komt over van zijn jeugdliefde HDM, waar hij in 2020 terugkeerde. Nadat hij de Haagse club in 2014 verliet kwam Schut uit voor HGC en Amsterdam. Schut maakte afgelopen winter deel uit van de EK- en WK-zaalselectie, waarmee hij brons en zilver pakte. Bij Bloemendaal stoppen na dit seizoen routiniers Glenn Schuurman, Roel Bovendeert en Tim Swaen.

‘Het is voor mij een erg moeilijke beslissing geweest, maar voor mij is dit een kans die ik niet kan laten lopen’, reageert Schut, dit seizoen aanvoerder bij de club uit de hofstad, op de site van HDM op zijn overstap. ‘Wiegert is een ervaren, multifunctionele speler en past ook als persoon perfect bij onze groep’, reageert Michiel Hilders, tophockeycommissaris bij Bloemendaal.

11 april
Tim Swaen (31) heeft besloten dat hij na dit seizoen stopt bij Bloemendaal. De elfvoudig international (vier doelpunten), die dit seizoen afviel voor het WK in India, stapte in 2017 over van Tilburg. In het seizoen 2019/2020 werd hij winnaar van het topscorersklassement. Of hij zijn hockeycarrière na dit seizoen beëindigt, weet hij nog niet.

5 april
Pinoké heeft een slag geslagen in de Promotieklasse. De Steekneuzen kondigen de komst aan van Joep Troost (Almere) en Danilo Trieling (Nijmegen) aan. Troost speelde ook in de jeugd bij de Amsterdammers. De 21-jarige spits belandde in de senioren via Qui Vive bij Almere. Trieling (pas achttien jaar) begon bij Haackey en kwam via Arnhem bij Nijmegen terecht, waarmee hij jaagt op een plek in de Hoofdklasse. Het talent maakt tevens deel uit van Jong Oranje, dat onder leiding staat van Pinoké-coach Jesse Mahieu. Ook Troost trok dit seizoen een Oranje shirt aan; hij maakte deel uit van de Nederlandse zaalploeg op het WK in Zuid-Afrika.  De play-off-kandidaat meldt tevens de contractverleningen van Daan Bonhof (ook oud-Almere) en Luca Wolff.

Thomas Briels vertrekt bij Oranje-Rood en keert terug naar zijn vaderland. Daar gaat hij de komende twee seizoenen aan de bak bij het Belgische Braxgata. Briels speelde zeven seizoenen voor Oranje Zwart (van 2008 tot 2015), kwam toen twee jaar uit voor Dragons, waarna hij vervolgens weer terugkeerde in Eindhoven. De afgelopen zes seizoenen speelde hij in het tenue van Oranje-Rood. Briels was in de Hoofdklasse (vooralsnog) goed voor 89 doelpunten (Oranje Zwart en Oranje-Rood).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Braxgata Heren 1 (@braxgataheren1)

29 maart
HDM heeft een fraaie slag geslagen op de transfermarkt. De Haagse club kondigde woensdagochtend de komst aan van de Zuid-Afrikaanse broers Dayaan (24 jaar) en Mustapha Cassiem (21). De internationals komen over van Gladbacher HTC, dat op het tweede Duitse niveau speelt. De Cassiems waren allebei actief op de Spelen van Tokio. Nederland maakte daar op een pijnlijke kennis met de aanvallers, die allebei scoorden in het memorabele duel van Zuid-Afrika tegen Oranje. Begin dit jaar stonden ze op het WK in India en speelden daarna nog het WK-zaal in eigen land.

‘Ik ben blij en trots dat de ‘Cassiem-broers’ voor HDM hebben gekozen’, reageert coach Erik van Driel op de opvallende aanwinsten. ‘Het onderstreept de ambitie die we hebben als club. Het zijn twee energieke spelers die erg goed in het team passen met hun manier van spelen en de supporters met nog meer plezier naar onze wedstrijden zullen trekken.’

Daarnaast maakte HDM, dat op een virtuele play-out-plek staat, bekend dat Merijn Maas (middenvelder), Siebe Pijpers (keeper) en Tjeerd Boermans (verdediger) doorschuiven vanuit de eigen jeugd.

27 maart
Met Sofie Stomps hebben de dames van Kampong de eerste versterking voor het nieuwe seizoen binnen. De 22-jarige Zwitsers international komt over van het Duitse UHC Hamburg. De verdedigster werd geboren in Bazel als dochter van twee Nederlandse ouders die naar Zwitserland emigreerden vanwege werk. Haar broer Boris speelt voor Klein Zwitserland.

‘Ze is een goede verdediger en beschikt over een lange pass en een corner. In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft heeft Sofie al een keer meegedaan in een wedstrijd tegen Bloemendaal. Ze heeft toen een uitstekende indruk achter gelaten’, zegt Roderick Weusthof, bestuurslid van Kampong in het persbericht.

18 januari

Na de Australiër Trent Mitton keert ook Rupinder Pal Singh na de winterstop niet meer terug bij de mannen van Amsterdam. De 223-voudige international van India, die pas sinds dit seizoen voor de club speelt, keert samen met zijn zwangere vrouw Simran terug naar zijn vaderland. In verband met de gezondheid van vrouw en ongeboren kind geven zij de voorkeur aan een bevalling in het thuisland waar ze bekend zijn met alle zorg. Amsterdam betreurt het vertrek van Pal Singh, maar respecteert de beslissing van de 32-jarige verdediger.

13 januari

Ayeisha McFerran verruilt Kampong volgend seizoen voor Tilburg. Jong Oranje-keepster Babette Backers neemt haar plek onder de lat van haar over. ‘Ayeisha was op zoek naar een nieuwe uitdaging en voelde dat dit het moment was met de ontwikkeling (en concurrentie) van Babette’, schrijft Kampong op de clubwebsite.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SV Kampong Hockey (@kamponghockey)

1 januari

Trent Mitton keert na de winterstop niet terug bij Amsterdam. De 32-jarige spits is teruggegaan naar zijn vaderland Australië, omdat zijn vrouw daar een baan aangeboden kreeg. ‘Gezien onze leeftijd en het feit dat we een kind hebben, was het tijd om de prioriteit te geven aan de familie’, laat de aanvaller weten. ‘Mijn vrouw is zo behulpzaam geweest en heeft zo zoveel opgeofferd zodat ik mijn sportieve droom kon najagen. Op dit moment moest ik ervoor kiezen om haar ambities te ondersteunen.’

Mitton, die sinds de zomer van 2021 bij Amsterdam speelde, geeft aan dat hij heeft genoten van zijn tijd bij de club. ‘Iedereen heeft mij gesteund, zelfs toen ik deze lastige beslissing moest maken. Dat waardeer ik enorm.’


11 Reacties

 1. charliejanssen

  Mevrouw Boers slijt de clubs ook flink. Club nummer 5 van de senioren op je 25e..

 2. robdux

  Overstap de Nooijer is vreemd. Dan kun je beter voor een echte topclub gaan. Dit is lood om oud ijzer.

  1. charliejanssen

   Wellicht omdat de top 3 haar niet wil hebben? En omdat het wellicht wat rommelt bij Bloemendaal. Zijn slechts aannames hoor

 3. aernoud-lippmann

  Dus een “ Echte Topclub” is top 3 …… en de rest is aanvulling zodat er een HK is …… Wat een onzin!

  1. robdux

   Zo is het momenteel wel.

  2. charliejanssen

   Ik vind dit een bijzondere reactie aernoud. Zo werkt het toch bij alle sporten? Bij het voetbal heb je Ajax, Feyenoord en psv, met afwisselende uitschieters onder hen. Bij hockey is dat toch niet anders? Zeker op basis van de afgelopen 10/15 jaar? Zo werkt de sport nou eenmaal. Het enkel de portemonnee opentrekken voor (inter)nationale toppers brengen die overige clubs wellicht iets dichter bij, maar voorlopig nog niet meer dan dat.

 4. bartherklots

  Zijn er nog wel clubs die eigen spelers hebben in hun eerste teams? Als dat al zo is, dan is dat een unicum.

  1. Sander Duin

   Dan is HDM dit unicum. Bij HDM h1 zijn er zeker 7 spelers die echt bij HDM als 1e club in de jeugd zijn gaan hockeyen. Y en Joey Fontaine A. Weterings J. Kaptein Gijs vd wallen Stijn van Pelt Jasper Siebert En aangezien hdm het t afgelopen. seizoen goed gedaan heeft geeft eea hoop voor de toekomst 💪🏑 Andere huidige h1 spelers zijn er in de C of B bijgekomen vanuit oa Zoetermeer en Rijswijk. Goed dat de Cassiem broers erbij komen! Zeer benieuwd hoe hdm het het volgend seizoen gaat doen!

 5. hermanveen

  Kennelijk niet veel animo van buitenaf om bij OR D1 te komen spelen getuige de aanwas voor dit nieuwe seizoen. OR zal het zwaar krijgen komend seizoen. De hoofdklasse is natuurlijk wat anders dan de promotieklasse, aangezien goals/intikkers door klutsballen en blunders van verdedigers hier een stuk minder zullen voorkomen. Minimaal de helft van de aanvallers heeft een laag scorend vermogen. Blijkbaar niets geleerd van 1-2 jaar geleden. We gaan het zien.

  1. charliejanssen

   Heb je een kleine afkeer tegen OR? OR gaat het absoluut zwaar krijgen, maar als je (denk ik) onvoldoende geld hebt om internationale toppers aan te trekken zoals een hgc of Tilburg, dan heeft iedere promovenda het zwaar toch? En blunders van verdedigers en klutsballen doe je ze wel te kort. Ze staken toch met kop en schouders boven de rest uit? Ik vind het mooi om te zien dat ze het met veel eigen jeugd doen, welke dames hoofdklasse team kan dat zeggen?


Wat vind jij? Praat mee...