Hockeysoorten en uitrusting

Naast het ‘gewone’ veldhockey worden er nog meer vormen van hockey in Nederland gespeeld. Hieronder een overzicht:

Funkey: is hockey voor kinderen van 4-5 jaar. Bij Funkey ga je lekker bewegen, waarbij je soms ook gebruik maakt van ballen en speciale sticks. Een Funkeyles wordt gegeven in twee of drie kleine groepjes. Bij Funkey worden nog geen wedstrijden gehouden.

Schoolhockey: speel je met een team van je eigen school. Schoolhockey is bedoeld om leerlingen van zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs en mbo kennis te laten maken met hockey. Voor het voortgezet onderwijs is er een Nationale Schoolhockeycompetitie.

Aangepast hockey: Ook mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kunnen het plezier van het hockey beleven. G-hockey is voor hockeyers met een verstandelijke beperking en LG-hockey voor hockeyers met een lichamelijke beperking, die niet in een rolstoel zitten.

Zaalhockey: variant van gewoon hockey, maar wordt indoor (in een zaal) gespeeld met andere spelregels. De bal mag bijvoorbeeld alleen op doel hoog gespeeld worden en je speelt in kleinere teams. De wedstrijden en trainingen worden gespeeld in de wintermaanden december, januari en februari.

Rolstoelhockey: voor sporters in een rolstoel is er rolstoelhockey. Er bestaan voor het rolstoelhockey twee vormen: E-hockey: Rolstoelhockey in elektrische rolstoelen en H-hockey: Rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen

Beach Hockey: je kunt ook hockeyen op het strand! Bij beachhockey is de bal lichter en groter. Daardoor is de bal gedurende het spel het grootste gedeelte van de tijd in de lucht, iets dat je bij geen enkele andere vorm van hockey ziet.

Trimhockey: zit jij op hockey en vind jouw vader of moeder het eigenlijk ook wel leuk? Dan kunnen ze op Trimhockey! Trimhockey is een interessante vorm van hockey voor zowel ervaren als niet-ervaren hockeyers die in gemengd teamverband op een ontspannen manier de hockeysport willen bedrijven. Trimhockey is bedoeld voor iedereen vanaf 30 jaar, die graag meer betrokken wil raken bij de hockeysport en de vereniging. Trimhockey kent geen wedstrijdverplichting.

Bedrijfshockey: is een hockeycompetitie voor bedrijven. Teams van verschillende bedrijven en instellingen nemen het tegen elkaar op.

Fithockey: als je al een beetje op leeftijd bent, maar toch wil hockeyen kun je gaan fithockeyen. Om Fithockey te spelen is geen hockeyervaring nodig. Fithockey wordt in de buitenlucht gespeeld op een kunstgrasveld met knotsen en een grote, zachte bal. Misschien is het wel leuk voor jouw oma of opa!

Overzicht categorieën jeugdhockey

Tabel met categorieën jeugdhockey

Hockeycategorie Leeftijd Aantal spelers Veldgrootte
Funkey* 4-5 jaar
F-jeugd* 6-7 jaar Drietal 1/8 veld
E-jeugd 8-10 jaar Zestal ½ veld
D-jeugd 10-12 jaar Achttal ½ veld – heel veld
C-jeugd 12-14 jaar Elftal Heel veld
B-jeugd 14-16 jaar Elftal Heel veld
A-jeugd 16-18 jaar Elftal Heel veld

* Let op: zowel voor Funkey als F-jeugd gebruiken verenigingen ook andere namen.

Overzicht van hockeyvormen

Tabel met hockeyvormen, aantal spelers en veldgrootte

Hockeyvorm Aantal spelers Veldgrootte
Beach Hockey Vijftal Variabel
Bedrijfshockey Elftal Heel veld
Fithockey Zevental Variabel
Funkey Drietal Geen wedstrijden
G- en LG-hockey Zestal en achttal ¼ en ½ veld
Rolstoelhockey Vijftal 40 x 20 meter
Schoolhockey Variabel Variabel
Trimhockey Variabel Variabel
Zaalhockey Zestal 40 x 20 meter

Uitrusting

AMSTELVEEN - Noord- Holland vs Midden Nederland Jongens C Lucas Veen van Midden Nederland. Tijdens de VOLVO DOD (Districtontmoetingsdag) 2015 Hockey in Amstelveen. COPYRIGHT KOEN SUYK

DEN HAAG - Joyce Sombroek. Nederland speelt oefenwedstrijd tegen Japan in het Kyocera Stadion. COPYRIGHT KOEN SUYK

Wist je dat…

  • er geen linkshandige hockeysticks bestaan?
  • het hockeyen in de zaal ooit uit nood werd geboren? In 1962 was het te koud om buiten te hockeyen.
  • de bal bij hockey de bijnaam sinaasappel had omdat hij vroeger oranje was?
  • je ouders ook kunnen beginnen met hockey; bijvoorbeeld trimhockey?
  • je nooit te oud bent om te hockeyen? Er is voor iedereen een passend aanbod.

Overige spreekbeurtinformatie