Geschiedenis en organisatie

In 1891 bracht Pim Mulier het veldhockey van Engeland naar Nederland. Haarlem was de stad waar in Nederland voor de eerste keer hockey op natuurgras werd gespeeld. Het waren de Bandyspelers (soort ijshockeyers) die buiten het winterseizoen – als er geen ijs lag – veldhockey gingen spelen. De eerste club die werd opgericht was Amsterdam (A.H.&B.C.). In 1895 werd al gespeeld om het kampioenschap van Nederland. In 1898 richtten vijf clubs de Nederlandsche Hockey en Bandy Bond (NHBB) op. Vlak na de oprichting verlieten de bandyspelers de bond en gingen ze hun eigen weg. Inmiddels kent Nederland ruim 320 hockeyverenigingen en meer dan 250.000 hockeyers.

Geschiedenis wereldwijd

Hockey is niet op een specifieke plek op de wereld ontstaan. Op meerdere plekken werden sporten gespeeld die op hockey lijken. Meer dan 5000 jaar geleden speelden rijke Perzen een spel dat veel lijkt op polo. Polo is een soort hockey. De spelers zitten alleen op een paard en de stick is iets langer. De minder rijke mensen wilden dit spel ook graag spelen, maar hadden geen geld om een paard te kopen. Zij maakten kortere stokken, zodat ze het spel gewoon op de grond konden spelen.

De Grieken speelden 478 jaar vóór Christus het spel Horn, ook met stok en bal. En de Romeinen speelden ook een soort hockey, maar dan op het strand. In plaats van een bal gebruikten ze een echte mensenschedel! Deskundigen denken dat het hockeyspel met bal en stok vanuit het Romeinse rijk uiteindelijk in Engeland terecht is gekomen.

Afrika en Amerika

Heel lang geleden werden door mensen in Afrika en Amerika spellen gespeeld die lijken op hockey.

Hockeysoorten in Afrika en Amerika:

Hockeysoorten3

Chueca, een Amerikaanse variant:

chueca

Europa

In Ierland werd een spel met stok en bal gespeeld, dat later de naam hurley (of baire) kreeg. In Frankrijk speelden de mensen crosse, een balspel met een kromme stok met een dikker uiteinde, op een veld van ongeveer 300 meter lang. Meestal speelden twee dorpen uit de buurt tegen elkaar. Halverwege de 18e eeuw werd dit spel niet meer gespeeld.

Toen Hendrik II in Engeland regeerde, ging men daar ook het Ierse hurley spelen. De Engelsen gaven het spel een andere naam, kappan. In de 17e eeuw veranderde de naam in bandy. Bandy werd gespeeld op harde stranden of op ijsvlakten. Bandy dat op ijs werd gespeeld, heette ook wel hockey on ice, en werd al snel populair, ook in de rest van Europa. Overal werd weer een andere versie van het spel met de stick met twee platte kanten en een houten schijf gespeeld. Het aantal spelers per team wisselde van 15 tot soms wel 100 personen! Vooral op scholen en universiteiten in Engeland werd vanaf de 19de eeuw veel aan hockey gedaan.

De naam hockey is volgens velen afgeleid van het Engelse woord hook (haak), maar sommige Fransen beweren dat het van het Franse woord hoquet (herdersstaf) komt. Je kunt wel zeggen dat de Engelsen ervoor hebben gezorgd dat het moderne hockey nu in veel landen actief wordt beoefend. Zij brachten de sport over naar Australië, Nieuw-Zeeland, India en Pakistan.

Organisatie van hockey in Nederland

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) is de Nederlandse organisatie voor hockey. Het kantoor is gevestigd in Utrecht Papendorp. Daar werken ongeveer 55 mensen. De KNHB zorgt ervoor dat iedereen kan blijven hockeyen in Nederland. Om een paar voorbeelden te noemen, de KNHB:

  • organiseert de competitie voor de verenigingen;
  • ondersteunt de verenigingen door kennis te delen. Denk aan congressen, draaiboeken en workshops.
  • organiseert opleidingen voor trainers, coaches en scheidsrechters;
  • wil ervoor zorgen dat iedereen kennis kan maken met de hockeysport en met veel plezier kan (blijven) hockeyen;
  • wil tophockey (Nederlandse Elftallen) mogelijk maken en zorgen dat Nederland blijvend tot de wereldtop behoort;
  • is verantwoordelijk voor de website knhb.nl en hockey.nl;
  • organiseert evenementen en interlands;
  • organiseert samen met de Internationale Hockey Federatie (FIH) of de Europese Hockey Federatie (EuroHockey) internationale toernooien.

Wist je dat…

  • hockeyballen vroeger gemaakt werden van paardenhaar of kurk?
  • vroeger werd gehockeyd in een blouse in plaats van een shirt?
  • er in Nederland ruim 800 kunstgrasvelden zijn?
  • de grootste hockeyclub Kampong uit Utrecht meer dan 3000 leden heeft?
  • de provincie Noord-Brabant de meeste hockeyclubs heeft?

Overige spreekbeurtinformatie