Laren en Kampong durven nog niet omhoog te kijken

Met een fraaie backhandtip uit een strafcornervariant maakte Elin van Erk (foto) zondagmiddag het winnende doelpunt in een aantrekkelijke wedstrijd tussen Laren en Kampong (1-0), kwalitatief gezien misschien de nummers vijf en zes van deze competitie. Precies de plekken waarop deze twee ploegen na vijf speelrondes staan.

‘Kampong heeft wel wat rondlopen, hoor. Met Gigi Oliva. Met Malou Pheninckx’, zei Laren-coach Robert-Jan Cox na de wedstrijd in het clubhuis van Laren. ‘Zijn wij dan beter dan Kampong? Vandaag vond ik van wel. Maar het had ook zomaar andersom kunnen zijn.’

Het gevecht tussen Laren en Kampong was vooral een gevecht tussen twee subtoppers die aan elkaar gewaagd zijn, achter het geweld van Den Bosch, SCHC, Amsterdam en Oranje-Rood. Vijf speelrondes heeft het geduurd voor die vier ploegen – de deelnemers van de play-offs van de afgelopen twee jaar – de top vier van de ranglijst weer in handen hebben. Over een heel seizoen zijn ze wellicht nog te goed voor Laren en Kampong. Maar die twee ploegen hebben misschien wel de kwaliteit om incidenteel voor een verrassing te kunnen zorgen.

Robert-Jan Cox, coach van Laren, schudt zijn paraplu uit. Foto: Koen Suyk

Kampong zette Laren in het eerste kwart vast

Het jonge Laren presteert momenteel nog te wisselvallig. Van Amsterdam werd met 1-0 verloren, van Groningen met 8-0 gewonnen en tegen hdm werd met 2-2 gelijkgespeeld. Zondag tegen Kampong begon Laren slecht aan de wedstrijd. Meteen vanaf de afslag werd Kampong via een snelle uitbraak over de rechterflank gevaarlijk en haalde het binnen dertig seconden een strafcorner. Het was het beginsignaal van een uitstekend eerste kwart van Kampong, dat Laren in het eerste kwart vastzette.

Cox zag dat zijn links- en rechtsvoor in het begin vaak te hoog stonden. Hij vond dat zijn speelsters compacter moesten gaan spelen. Toen ze dat in het tweede kwart gingen doen, kantelde de wedstrijd langzaam in de richting van Laren. Dat kreeg twee grote kansen. Eerst redde Kampong-keepster Alexandra Heerbaart met haar stick een schot van Macey de Ruiter uit de hoek. Daarna schoot Maxime Kerstholt op doel met haar backhand, haar specialiteit. Opnieuw redde Heerbaart knap. Beide keren stond niemand bij de tweede paal opgesteld voor de rebound. Voorin bij Laren ontbrak de scherpheid, waardoor het lang 0-0 bleef.

Malou Pheninckx liggend op het kletsnatte veld. Foto: Koen Suyk

Weinig veldkansen voor Kampong, wel zeven strafcorners

Kampong begon met tien punten uit vier wedstrijden ijzersterk aan dit seizoen. Met Margot Zuidhof, Michelle Simons en Lisa Gerritsen in de aanval in plaats van Sophie Bray, Lisette Korink en Karlijn van der Linden heeft de ploeg van Santi Freixa dit seizoen bijna een heel nieuwe voorhoede. Afgelopen week zag Freixa ook aanvaller Michelle Fillet wegvallen, nadat ze aan haar knie geblesseerd raakte. Even leek het erop alsof ze opnieuw haar kruisband scheurde, net als tijdens het WK onder 21 in Chili. Maar de schade viel mee. Al is het nog wel de vraag wanneer Fillet weer op het veld staat.

Veldkansen creëerde de nieuwe voorhoede van Kampong deze wedstrijd niet veel. Wel werden er zeven corners gehaald. Maar met Nina Notman op de kop van de cirkel is dat wapen van Kampong simpelweg niet dodelijk genoeg. Soms koos Kampong voor een variant of een andere strafcornernemer. Maar ook dat werkte niet. De sleeppush van Lieke van Wijk van Laren is ook niet meer wat hij geweest is, maar zij speelde in de 56ste minuut wel met succes de variant op de inlopende Elin van Erk (1-0), die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.

Kampong-keepster Alexandra Heerbaart speelde een goede wedstrijd, maar had geen antwoord op de tip-in van Elin van Erk. Foto: Koen Suyk

Daarna liet Laren zich weer zakken. Twee keer brak de thuisploeg vervolgens via de snelle Macey de Ruiter gevaarlijk uit. Drie corners kreeg Kampong na het doelpunt van Van Erk. Voor het publiek was het een spannende, spectaculaire wedstrijd, die gerust in 1-1, 2-2 of 3-3 had kunnen eindigen. Maar door de onmacht van beide ploegen voorin gebeurde dat niet.

We hebben te weinig kansen gecreëerd. We konden ze geen pijn doen. Kampong-coach Santi Freixa

Kampong-coach Santi Freixa vertelde na de wedstrijd dat hij tevreden was over het spel van zijn ploeg: ‘Ik vind dat wij een goede wedstrijd hebben gespeeld. De eerste helft waren we beter, de tweede helft waren zij beter. Alleen hebben we te veel corners weggegeven (vijf, red.) en te weinig kansen gecreëerd. We konden ze geen pijn doen. We speelden te gehaast en hebben onszelf niet beloond voor ons goede spel.’

Freixa: ‘We zijn goed aan het seizoen begonnen. We hebben veel stappen gemaakt en zijn doorgegaan waar we vorig jaar mee bezig waren. Nu spelen we met meer overtuiging. We communiceren duidelijker en stralen positiviteit uit. Dat zijn de grootste verschillen ten opzichte van vorig seizoen. Maar aan de play-offs wil ik nog niet denken. We bekijken het wedstrijd per wedstrijd. Het belangrijkste is dat we ieder duel beter worden. Met de top vier ben ik echt niet bezig.’

Laren-coach Robert-Jan Cox vond dat zijn ploeg vooral verdedigend goed stond. ‘Het draait bij Kampong natuurlijk vooral om hun middenveld met Gigi. Dat gevaar hebben we geëlimineerd. Ik vond het een verdiende overwinning. Ik heb nog geen idee hoe ver we dit seizoen kunnen komen. Met deze ploeg heeft het helemaal geen zin om te zeggen dat we de play-offs gaan halen. Kijk maar eens naar die andere ploegen. Die hebben veel meer ervaring; in het Nederlands elftal, in Jong Oranje, in Nederlands Meisjes A. Ik wil geen druk op deze ploeg leggen. Dat zou ook onterecht te zijn. Maar er zit meer in dan er nu uit komt. Daar moeten we ons op richten.’