Nederlands hockeysucces op Maccabi Games

Zowel de Nederlandse mannen als de Nederlandse vrouwen hebben tijdens de Maccabi Games in Berlijn goud gepakt. De vrouwen versloegen maandag in de finale Duitsland met 5-2 en de mannen walsten over Israël heen met 10-1.

Met kop en schouders erbovenuit

Saar Trijsburg, een van de speelsters van het Nederlands team, over de finalewedstrijd tegen onze Oosterburen: ‘In het begin speelden we rommelig en kwamen we met 2-0 achter. Daarna schakelden onze beste speelsters een tandje bij en vanaf dat moment begon het te lopen. Dat we het goud mee naar Nederland nemen is hartstikke mooi.’

Waar de vrouwen flink moesten knokken om het goud binnen te slepen, daar hadden de mannen een totale walkover en sloegen ze in de finale tegen Israël zelfs de dubbele cijfers op het scorebord. ‘In het herentoernooi stak Nederland er echt met kop en schouders bovenuit. Dat maakt hun prestatie er overigens niet minder mooi op’, aldus Trijsburg.

Over de sfeer tijdens de Maccabi Games is Trijsburg helder: ‘Het waren bijzondere Spelen waarbij alle landenteams onderling ontzettend goed met elkaar overweg konden. De Nederlandse mannen hebben voorafgaand aan het toernooi zelfs samen met de Israëliërs getraind. Ook hadden wij veel contact met de mannen; we gingen samen uit en we zijn tegelijkertijd gehuldigd. Dat was geweldig’.

De Maccabi Games

De Maccabi Games worden iedere vier jaar gehouden en worden vaak ook wel de ‘Joodse Olympische Spelen’ genoemd. Aan deze spelen mogen Joodse atleten meedoen, maar ook Israëli’s ongeacht hun religieuze achtergrond. Tijdens de Maccabi Games komen meer dan 3000 deelnemers afkomstig uit 36 landen uit in 19 verschillende sportdisciplines.

Het is voor het eerst dat de Joodse Olympische Spelen in Duitsland gehouden worden. Het Olympiapark in Berlijn diende van 27 juli tot en met 5 augustus als decor. Op deze locatie werden de Olympische Spelen van 1936 gehouden. Bij die Spelen werden Joodse atleten geweerd van deelname, wat deze Maccabi Games tot een historisch sportevenement maakt.

Lees verder op de officiële website van de Maccabi Games.

Schitterend

Tijdens de Maccabi Games zitten alle 3000 atleten in hetzelfde spelershotel. Daar vindt dinsdagavond ook de sluitingsceremonie plaats. Trijsburg kijkt uit naar het slotfeest: ‘Ja, dat wordt prachtig. Het waren schitterende Spelen. De mensen in Berlijn vonden het prachtig dat dit evenement hier werd gehouden en Duitsland heeft laten zien tolerant te zijn.’


Wat vind jij? Praat mee...