Oranje-Rood begint weer op landskampioen Oranje Zwart te lijken

Na drie landstitels op rij en het vertrek van coach Michel van den Heuvel moesten de nieuwe man Lucas Judge (35) en de nieuwe fusieclub Oranje-Rood aan elkaar wennen in een moeizame eerste seizoenshelft. Maar in de topwedstrijd tegen Den Bosch werden de contouren van een titelkandidaat voor het eerst weer zichtbaar.  

IJzig, als een huurmoordenaar, vermoordde Oranje-Rood de Bossche hoop die in de laatste tien minuten leek te ontvlammen in de Brabantse derby. Net toen de Australiër Kieran Govers met zijn tweede doelpunt van de dag voor een miraculeuze 3-3 tussenstand zorgde, na een 1-3 achterstand en tegen het spelbeeld in. Net toen de toeschouwers op de tribune begonnen te joelen en iedereen op de bank van Den Bosch in een tweede overwinning in het seizoen op rivaal Oranje-Rood begon te geloven.

Op dat moment doofde een fijne actie van de Oostenrijker Benjamin Stanzl het Bossche vuur, nog geen twee minuten nadat het was ontbrand. Stanzl soleerde en gaf de bal aan international Mink van der Weerden, de international die vlak voor de doellijn Den Bosch het nekschot gaf. 3-4. De thuisploeg zette daarna nog aan, maar echt gevaarlijk werd ze niet meer.

Jaïr van der Horst tipt de 1-2 binnen, na een voorzet van de Argentijn Mazzilli. Foto: Willem Vernes

‘Ik weet niet of dit kunstje ons de eerste seizoenshelft was gelukt’

Het gevoel na de wedstrijd was dat Oranje-Rood zich na de winterstop langzaam weer in kampioensvorm begint te hockeyen. Een race die ze moet uitvechten met het sterke Bloemendaal en Amsterdam, de nummers 1 en 2 van de competitie. Maar in tegenstelling tot de eerste helft van de competitie, kloppen de Eindhovenaren weer nadrukkelijk op de poort van de top van de Hoofdklasse. De rust bewaren als het tegenzit, geldt als blauwdruk voor hun trilogie aan titels sinds 2014.

‘Ik moet eerlijk zeggen, dat ik niet weet of dit kunstje ons de eerste seizoenshelft was gelukt’, moest de jarige coach Lucas Judge toegeven. Hij zag zijn ploeg vorige week de belangrijke topwedstrijd van het sterke Rotterdam met 3-2 winnen. Zijn ploeg kroop met de tweede zege na de winterstop naar de derde plaats op de ranglijst. ‘Dat is een bepaalde rust en controle die we nu hebben. We vertrouwen weer op onze eigen kwaliteiten. Het is geen geheim dat we een turbulente eerste seizoenshelft hebben gehad. Dat zag je toen terug op het veld.’

Oranje-Rood coach Lucas Judge maakte zich even zorgen toen Den Bosch terugkwam tot 3-3, maar kon twee minuten na de 3-4 alweer blij zijn. Foto: Willem Vernes

De opvolger van kampioenenmaker Michel van den Heuvel

Voor de hockeygekke maar jonge Judge is zijn eerste serieuze baan als hoofdcoach het werk van de ervaren coach Michel van de Heuvel overnemen, die zijn Eindhovense pupillen met belangrijke spelers als Robert van der Horst, Mink van der Weerden en Bob de Voogd naar drie landstitels dirigeerde.

Ook Judge maakte zijn beginnersfouten en zag dat er veel op hem af kwam. ‘In het begin waren er zoveel randzaken die moesten worden geregeld. We waren een nieuwe club. Hoe laat gingen we trainen? Wat doen we met het eten?  Ik wilde zelf ook te veel als coach. We hebben veel met elkaar gesproken. Zo houd ik mijn besprekingen nu iets beperkter en focus me op een paar dingen. Nu zie je dat er weer vertrouwen is in de ploeg. De rust bewaren is onze kernwaarde. Dat was weg en is nu terug. Als we zo doorgaan, doen we volop mee in de competitie.’

Den Bosch haakt af bij top 4

Het hele seizoen leefde Den Bosch prettig boven zijn stand. Het team dat voor het laatst landskampioen werd in 2001 zag zichzelf likkebaardend meedoen in de strijd om landstitel via de bovenste vier plekken. Zeker na die snoeiharde 0-3 overwinning in Eindhoven in september op de fusieclub van Oranje Zwart en EMHC. Maar vandaag, zondag 5 maart, haakten de geelzwarten misschien definitief af voor de play-offs.

Het is lot van een ploeg die sterke spelers als Mark Rijkers en Milan van Baal – nu onderdeel van de grote selectie van het Nederlands Elftal – deze zomer naar Oranje-Rood zag vertrekken. Het merendeel van de wedstrijd was Den Bosch ook de mindere. Opvallend was de grote inbreng van de teruggekeerde Hockey India League (HIL)-gangers als Benjamin Stanzl, Augstin Mazzilli (Oranje-Rood), Austin Smith en Kieran Govers (Den Bosch). Het maakte weer eens duidelijk dat beide Nederlandse ploegen moeilijk zonder hun buitenlandse spelers kunnen. Coach Eric Verboom excuseerde zich dat hij moeilijk anders kan als jonge Nederlandse spelers als Rijkers en Van Baal de club al verlaten op het moment dat ze echt goed worden.

Coach Eric Verboom geeft aanwijzingen tijdens de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Den Bosch hockeyde pas de laatste tien minuten ‘bevrijd’

Nu mag Den Bosch de wonden likken en voorlopig een rol op het tweede plan accepteren, met vijf punten achterstand op een vierde plaats. Waarom het team van Eric Verboom – behalve de eerste tien minuten en de laatste tien minuten – zich niet van hun beste kant liet zien in deze belangrijke wedstrijd, was voor hem een raadsel. ‘We hockeyden pas laat in de wedstrijd echt ‘bevrijd’ en gingen toen combineren’, zei Verboom. ‘De jongens gaven dat al meteen na de wedstrijd zelf aan. Daar gaan we het nog over hebben.’

Op de persconferentie noemde Verboom het ‘een terechte overwinning van OZ’. Het was een verspreking, verwijzend naar Oranje Zwart, de ploeg die de afgelopen drie jaar het Nederlandse hockey regeerde. Misschien deed die dodelijke 3-4 – in het tumult van de storm – hem stiekem weer aan die kampioensmachine denken. Hij was niet de enige die dat zo voelde.

Den Bosch – Oranje-Rood 3-4 (1-3)

‘9 Kieran Govers 1-0 (sc)

’17 Jelle Galema 1-1

’25 Jäir van der Horst 1-2

’35 Mink van der Weerden 1-3 (sc)

’59 Floris Wortelboer 2-3

’62 Kieran Govers 3-3 (Sc)

’64 Mink van der Weerden 3-4

Gele kaart: ’42 Maurits Visser (keeper Den Bosch)


Wat vind jij? Praat mee...