Analyse: via Gold Cup de play-offs of Europa in

De Silver Cup, dat is het ware bekerhockey, waarvan de romantiek afdruipt. Teams van de Eerste tot de Vierde klasse kijken er al weken naar uit. Op vrijdagavond zijn de fusten niet aan te slepen bij de clubhuizen. Hoe anders is het bij de eerste editie van de Gold Cup voor overgangsklassers en hoofdklassers. Die wordt door veel (Hoofdklasse-) clubs niet serieus genomen, en de sfeer is veelal ver te zoeken. De redactie van hockey.nl maakt, aan de vooravond van de halve finales, een tussenbalans op.

Een steek door het hart van de Gold Cup. Zo voelde het opstellen van Amsterdam Meisjes A1 in plaats van Dames 1 vorige week donderdag in de kwartfinale tegen hdm. Uiteraard (of misschien wel gelukkig) verloren de junioren van de senioren van hdm, zij het nipt, met 1-2.

Wat bezielde Amsterdam om Meisjes A1 op te stellen? En mocht dat wel? zo vroegen veel mensen zich af. Voor een antwoord op die vraag moeten we terug naar de start van de Gold Cup. Die werd door de KNHB met veel enthousiasme gestart, nadat vorig seizoen met groot succes de Silver Cup was geïntroduceerd. De overgangsklassers stonden stuk voor stuk te trappelen om mee te doen aan de Gold Cup. Zij zagen een wedstrijdje tegen een Hoofdklasse-topper wel zitten. Een stuk minder enthousiast waren die hoofdklassers zelf. De meeste clubs hadden, zeker met de internationale kalender erbij, al een vol programma. Ze zaten niet direct te wachten op meer wedstrijden.

Opleidingsteam

De Hoofdklasse-clubs konden wel gebruik maken van een escape die teams bij de Silver Cup ook al was geboden: gebruik het bekertoernooi om jonge spelers speelminuten te gunnen. In de regels staat het zo: ‘Omdat iedereen die lid is van de vereniging mag spelen in de Gold Cup, kan de competitie bijvoorbeeld gebruikt worden voor talentontwikkeling of kan er worden gespeeld met een opleidingsteam.’

De opzet werkte. Nagenoeg alle Hoofdklasse-clubs schreven hun team in voor de Gold Cup. Tot zover het succesverhaal en de gelijkenis met de Silver Cup waar ook alle teams graag aan meedoen. Die Silver Cup was vorig seizoen direct een grandioos succes, met een finaleweekend in Ede als climax. Natuurlijk, ook de eerste ronde-wedstrijden van de Silver Cup zijn lang niet allemaal even spannend, maar aan sfeer geen gebrek.

Loting Gold Cup op Ede.

De Gold Cup voelt nog niet als bekercompetitie

De sfeer in de Gold Cup kwam dit seizoen echter moeilijk op gang. Een wedstrijd tussen Rood-Wit en Cartouche werd bezocht door een handjevol familieleden en een herenteam dat toevallig die avond had getraind op het veld ernaast. Ook voor andere wedstrijden was amper interesse. Al helemaal niet bij de Hoofdklasse-clubs, die soms hun tweede of derde garnituur naar de bekerduels stuurden. Zo kon het gebeuren dat de dames van Overgangsklasse-laagvlieger QZ uit Nijmegen op een gure vrijdag met 2-0 wonnen van Hoofdklasse-topper Oranje-Rood. In werkelijkheid trad Oranje-Rood met Dames 2 aan. Behalve bij dat team, werd om het bekerverlies dan ook niet getreurd in Eindhoven.

Dat gold voor het overgrote deel van de Hoofdklasse-clubs die uit de Gold Cup vlogen. In de wandelgang werd vaak geschamperd over het nieuwe bekertoernooi. Uitzonderingen in de wedstrijden waren er ook. Bloemendaal tegen HBS (dames) was een bijzondere derby, de hoofdklasser tegen de overgangsklasser. Clubs die een paar honderd meter van elkaar liggen en normaal nooit tegen elkaar spelen.

De charme van een bekercompetitie is dat kleine clubs ook mee kunnen dingen naar een grote prijs. Zich in een echte competitie kunnen meten met de groten. De top drie van de Silver Cup van afgelopen jaar mocht dit keer met de Gold Cup meedoen. Eersteklasser Ede schopte het tot de kwartfinale, waarin hoofdklasser Pinoké werd geloot. Dit was bekerhockey: de hele club was uitgelopen om de heren aan te moedigen. Met gedurfd spel werd er bijna nóg eens gestunt. Het was slechts een van de weinige potten in de Gold Cup tot nu toe waar wél spanning op stond.

Beschikbaarheid spelers/speelsters in het geding

Waar ligt dat aan? Misschien is de Gold Cup wel te veel van het goede. De hockeybond en de Hoofdklasse-clubs botsen nu al over de beschikbaarheid van de spelers en speelsters. Daar helpt een bekercompetitie niet bij. De gemiddelde international heeft met de vele toernooien die het hockey rijk is en de dubbele programma’s in de Hoofdklasse allesbehalve behoefte aan nóg een extra competitie.

Een definitieve conclusie over de Gold Cup kunnen we nog niet trekken. De halve finales (vanavond bij de mannen) en finales moeten nog worden gespeeld. Een spectaculair slot kan veel goed maken. Maar gezien het drukke competitieslot voor veel ploegen, vrezen we dat het bekertoernooi niet al te hoog op de prioriteitenlijst staat van de coaches.

Hoe moet het verder met de Gold Cup? Een oplossing zou zijn om de Gold Cup af te schaffen en voortaan alleen een Silver Cup te houden tot en met de nieuwe Promotieklasse.

In de kleedkamer van USHC, tijdens de Silver Cup.

Verbind een echte prijs aan de Gold Cup

Als liefhebbers van bekerhockey geven wij als redactie van hockey.nl de voorkeur aan een andere optie: verbind een forse prijs aan het bekertoernooi. De winnaar van de Gold Cup krijgt een play-off ticket of – net als bij voetbal – mag meedoen aan de Euro Hockey League (mannen) of de EuroHockey Club Cup (vrouwen). Wij horen het: ‘Wij gaan Europa in’ al galmen over de velden bij pak ‘m beet Cartouche, Nijmegen, HIC of Schaerweijde. Je geeft overgangsklassers een droom en hoofdklassers echt iets om voor te strijden.

Bijkomend voordeel van het play-offs-ticket: het aantal play-offplekken in de reguliere competitie wordt gereduceerd tot drie. Daarmee wordt de strijd om de play-offs nog intensiever.

Bovenal geef je een mooi gewicht aan de Gold Cup, die als volwaardig en prestigieus bekertoernooi door het leven kan gaan. De kans is klein dat we dan in de kwartfinale nog een Meisjes A1 aantreffen.


2 Reacties

  1. JoostS

    Is het al 1 april?..

  2. marijkebijen-vandenmuijsenberg

    Winnaar ehl-deelname, lijkt me n prima idee! Schijnt in t buitenland ook al zo te zijn !


Wat vind jij? Praat mee...