Bekerhockey: KZ en MEP overtuigend naar finale Silver Cup

Klein Zwitserland en MEP hebben zich zaterdag op MHC Ede overtuigend geplaatst voor de finale van de Silver Cup, de bekercompetitie die terug is van weggeweest. MEP versloeg Oss met 6-3. Eerder op de dag wist KZ met 4-2 te winnen van thuisploeg Ede. KZ en MEP spelen zondag om 15.00 uur de finale.

MEP-Oss

MEP begon sterk aan hun halve finale tegen Oss. Maar ondanks continu balbezit op de helft van Oss wist het pas in de zeventiende minuut de ban te breken via de eerste strafcorner. Die sleepte Thijs van Geel knap in de touwen: 1-0.

Oss kon er in de eerste helft weinig tegenover zetten op de sfeervolle en bosrijke hockeyclub Ede. Toch creëerde Oss nog een open schietkans en een strafcorner. Dat waren in de eerste helft de wapenfeiten van Oss, dat zich constant onder druk voelde van het rode leger onder aanvoering van de sterke captain Stijn Koesen.

MEP wist in eerste instantie moeilijk door te drukken. Vlak voor rust wist Thijs van Geel te doen, wat zijn teamgenoten verzuimd hadden: de trekker overhalen. Hij sloeg hard raak voor zijn tweede treffer van de dag. Snel volgde Guus van Gardingen die van dichtbij de 3-0 maakte.

Oss speelde met Bas Campbell, de oud-hoofdklassespeler van Rotterdam en Den Bosch. Maar Oss miste munitie op de kop van de cirkel door de liesblessure van strafcornerschutter Kewali Zonneveld.

Na de rust en een 3-0 achterstand werd ook de tweede strafcorner van Oss verkeerd aangegeven. MEP strafte dat meteen af via een harde forehand van Jos van der Pluijm. Via Tom Struber werd het 5-0, voordat Oss eretreffers scoorde via een rake strafbal van Dirk Ruijs en een rebound van Roel van der Toolen.

Omdat KZ volgend jaar Overgangsklasse speelt, betekent niet dat alle vier ploegen van de Final Four geplaatst zijn voor de Gold Cup. De wedstrijd tussen Ede en Oss – en die tussen het coachende echtpaar Eveline van der Pas (Ede) en Jeroen Laurensen (Oss) – zal beslissend zijn voor plaatsing voor de Gold Cup komend seizoen.

MEP-Oss 6-3 (3-0)

17′ Thijs van Geel 1-0 (sc)
32′ Thijs van Geel 2-0
34′ Guus van Gardingen
39′ Jos van der Pluijm 4-0
43′ Tom Struber 5-0
45′ Dirk Ruijs 5-1 (sb)
52′ Roel van der Toolen 5-2 (sc)
57′ Nard van Geel 6-2
68′ Bart Jansen 6-3

Ede-Klein Zwitserland

De thuisploeg begon furieus in deze bekerstrijd met een snelle treffer via de strafcornersleep van Stijn Draaijer. Voormalig grootmacht KZ kwam langzaam beter in de wedstrijd en wist nog voor de rust op voorsprong te komen. Zowel KZ kon uitlopen naar een grotere voorsprong, maar goed keeperswerk van Diederik Schooten voorkwam dit. Ede wist nog twee strafcorners te versieren, maar scoorde daaruit niet.

Na de rust volgde een mooie redding van KZ-keeper Koene Schaper op een strafcorner van Ede in de bovenhoek. Maar na goals van Martijn van Grimbergen (1-3) en Steven Rhede van der Kloot (1-4) was de wedstrijd in feite beslist. KZ coachte elkaar ook op ‘balbezit’ en forceerde niets, in de wetenschap dat morgen de finale om de Silver Cup wacht. De gepassioneeerde Argentijnse jeugdinternational Nicolas Keenan van KZ kreeg na een groene kaart ook de gele kaart. Uit dit overtal wist Ede meteen schitterend de 2-4 te scoren via Maarten Knijff, die een hoge bal knap binnen tikte.

KZ deed meteen wat terug met een solo van Maarten Groen, die een strafbal forceerde door keeper Diederik Schooten mooi te passeren. Daarbij werd hij op zijn stick getikt. Van Grimbergen zag zijn strafbal gered door de stick van Schooten. Vlak voor tijd ging een tip-in van Ruben Knopperts van Ede net naast de goal van KZ-keeper Schaper, maar Ede wist de aansluitingstreffer niet meer te maken.

Met de zege plaatst KZ zich in ieder geval voor de Gold Cup. De Haagse ploeg die vorig weekend promoveerde naar de Overgangsklasse dankzij twee zeges op Myra, kan zondag ‘de dubbel’ pakken, na de eerste plek in de Eerste Klasse.

Ede-Klein Zwitserland 2-4 (1-2)

4′ Stijn Draaijer 1-0 (sc)
12′ Wouter Pastoor 1-1
22′ Allard Francois 1-2
40′ Martijn van Grimbergen 1-3
45′ Steven Rhede van der Kloot 1-4 (sc)
55′ Maarten Knijff 2-4