HBS maakt het Bloemendaal niet makkelijk in vermakelijke derby

Even leek het voor Bloemendaal Dames 1 een heet avondje te worden, in het hol van de leeuw bij buurman HBS. Het prachtige affiche in deze tweede ronde van de Gold Cup eindigde uiteindelijk in een 1-3 overwinning voor de Mussen, die met de schrik vrij kwamen.

Aan wie je het vrijdagavond langs de lijn van HBS ook vroeg, niemand kon zich herinneren wanneer Dames 1 voor het laatst een officiële wedstrijd op het veld – en dus niet in de zaal – tegen buurman Bloemendaal had gespeeld. Het moet minimaal twintig jaar geleden zijn geweest. Het was voor veel toeschouwers reden om niets van deze wedstrijd te missen. De paar honderd supporters, die hutje mutje langs de lange zijde stonden, genoten met volle teugen van de vermakelijke derby.

Toen HBS in de veertigste minuut bij een 1-0 achterstand een strafbal kreeg, begonnen zij te juichen alsof het al een doelpunt was. Demi Hilterman pushte de bal feilloos in de rechterbovenhoek. Het eerste kwart was HBS nog helemaal zoek gespeeld, maar nu keerde het geloof in de ploeg terug. Opeens was een stunt tegen de nummer acht van de Hoofdklasse mogelijk voor de nummer 9 van de Overgangsklasse A. Een paar minuten na de gelijkmaker kreeg Nicole Oud bij de tweede paal zelfs een uitgelezen kans op de 2-1, maar ze schrok er zelf van en stuitte op de keepster. Toch begon het zowaar steeds beter te lopen bij HBS.

Het publiek genoot met volle teugen van de vermakelijke derby. Foto: OrangePictures/Rene van Dam

HBS-Bloemendaal was voor HBS het mooist denkbare affiche

Toen eerder dit jaar bekend werd dat HBS in de Gold Cup de derby tegen Bloemendaal zou spelen, ontplofte de groepsapp van Dames 1. Eerst vonden de speelsters het zonde. Ze voelden een nederlaag al aankomen en hadden het leuker gevonden om twee of drie rondes later tegen de Mussen te loten. Kort daarna kwam het besef dat het toch wel een heel mooi affiche was. Mooier dan tegen SCHC of een willekeurige club uit de Overgangsklasse.

Een uur voor de wedstrijd zat de levende hockeylegende Teun de Nooijer gewoon aan tafel in het clubhuis van HBS. Bij Bloemendaal kijkt niemand meer van zijn aanwezigheid op, amper een paar honderd meter verderop is hij bij HBS nog altijd een bezienswaardigheid. Achter hem gaven sommige van zijn speelsters hun tegenstanders van HBS een omhelzing of drie zoenen. Ze kenden elkaar. Ze hebben in de jeugd samengespeeld, of hebben bij elkaar in de klas gezeten.

Er zijn spelers van HBS die training geven op Bloemendaal. Er zijn vaders die bij Bloemendaal spelen en hun kinderen bij HBS. De clubs zijn met elkaar verweven. Van concurrentie is geen sprake. Met veel plezier staat HBS hun grootste talenten aan Bloemendaal af. Wie daar het selectieteam niet haalt, wordt soms weer lid van HBS.

‘Iedereen had het afgelopen week over deze wedstrijd’

‘Ik woon hier om de hoek. Iedereen had het afgelopen week over deze wedstrijd’, zei de manager van HBS Dames 1, Stefan van Schooten, een uur voor het begin van het duel. ‘Afgelopen zondag vroegen mensen zich al af waarom er nog niks op Facebook stond. In de competitie hoor ik iedereen altijd zeggen: tegen wie spelen jullie deze week? Maar nu weet iedereen dat we tegen Bloemendaal moeten. Je merkt het nu al aan de reuring hier in het clubhuis. De teams die net hebben getraind, blijven opeens allemaal eten. Ze willen dit potje toch even meepikken.’

Lachend: ‘Alleen weet ik niet in hoeverre deze wedstrijd ook bij Bloemendaal leeft.’

Een jonge supporter langs de lijn heeft zich speciaal voor deze gelegenheid geschminkt. Foto: OrangePictures/Rene van Dam

 

Het was jammer dat tegelijkertijd de mannen van Bloemendaal op eigen veld hun inhaalwedstrijd tegen hdm afwerkten. Anders hadden er misschien nog meer supporters langs de lijn gestaan, alhoewel er volgens enkele trotse ouders van HBS-speelsters nu al veel meer stonden dan op een gemiddelde zondag. Het publiek zag hoe HBS na rust met lef en durf speelde en via een strafcorner, die net naast ging, dichtbij een doelpunt was.

Uitblinker Anna O’Flanagan scoort twee keer

Toch ging de overwinning verdiend naar Bloemendaal, waar Iers international Anna O’Flanagan uitblonk. Van haar doelpunt in de 60ste minuut kunnen de meeste speelsters van HBS alleen maar dromen. Met een prachtig schot na een fraaie dribbel maakte ze, nadat ze acht minuten eerder al een strafbal binnen had gepust (1-2), een einde aan de hoop van HBS (1-3).

‘Ik vond het een te gekke wedstrijd’, zei HBS-aanvoerder Floortje Been glunderend na het laatste fluitsignaal. ‘We hebben het goed gedaan. Met hard werken zijn we ver gekomen. Een paar jaar geleden, toen wij in de Eerste Klasse speelden en Bloemendaal in de Overgangsklasse, gingen we er tijdens oefenpotjes vaak nog met 7-0 af. Nu hebben we voor het eerst om het ‘echie’ tegen elkaar gespeeld. Het is jammer dat we verloren hebben en nu meteen uit de beker liggen, maar deze wedstrijd had ik absoluut niet willen missen.’

HBS – Bloemendaal 1-3 (0-1)
’36 Pili Romang 0-1
’40 Demi Hilterman 1-1 (sb)
’52 Anna O’Flanagan 1-2 (sb)
’60 Anna O’Flanagan 1-3


Wat vind jij? Praat mee...