Gold Cup: pak slaag voor Den Bosch, emoties in Tilburg

De vrouwen van SCHC en Amsterdam hebben zich donderdag geplaatst voor de finale van de strijd om de Gold Cup. Bij de mannen verzekerden Kampong en Almere zich van een ticket voor de eindstrijd van het bekertoernooi.

Gold Cup Dames

Den Bosch – SCHC 0-3
SCHC trakteerde Den Bosch aan de Oosterplas op een zeldzaam grote thuisnederlaag. De formatie uit Bilthoven won de halve finale tegen de koploper in de Tulp Hoofdklasse Dames met 0-3 dankzij drie rake strafcorners van Yibbi Jansen. Slechts vijf keer eerder verloor Den Bosch een officiƫle thuiswedstrijd met minstens drie goals verschil. Voor het laatst gebeurde dat in 1995 (2-5 tegen HGC in de play-offs).

SCHC was heer en meester en kwam geen moment in gevaar tegen een onherkenbaar Den Bosch. De ploeg van coach Lucas Judge troefde de thuisploeg op tactisch vlak af, was feller, slimmer en creƫerde volop kansen. De Bossche formatie kon daar slechts twee doelkansen tegenover zetten.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Bloemendaal – Amsterdam 2-2
Amsterdam had shoot-outs nodig om zich te ontdoen van Bloemendaal en de bekerfinale te bereiken. De thuisploeg opende al na drie minuten brutaal de score via Rosalie Rosman, maar daarna stelde Amsterdam orde op zaken. Een snelle tegentreffer van Noa Muller en een strafcornerdoelpunt van Freeke Moes zorgden voor de ommekeer: 1-2. Elf minuten voor tijd was het echter opnieuw Rosman die toesloeg en shoot-outs afdwong. Daarin bleek Amsterdam uiteindelijk de sterkste (2-4).

Gold Cup Heren

Tilburg – Kampong 2-4
Tilburg speelde op eigen veld de eerste wedstrijd sinds het plotselinge overlijden van teammanager Nol van Aalst. In het met emoties overladen duel kwam de thuisploeg tegen Kampong snel op een 2-0 voorsprong via Max Scheepers en Daan Specken (uit een strafcorner), daarna maakten de Utrechters de schade ongedaan. Via doelpunten van Jelle Phijffer, Derck de Vilder, Duco Telgenkamp en Jip Janssen (strafcorner) won Kampong met 2-4 en plaatste het zich voor de finale om de Gold Cup

De spelers van Tilburg na afloop van het beladen bekerduel met Kampong. Foto: Rogier Balk

Almere – Oranje-Rood 2-1
Almere, vorig seizoen nog verliezend finalist om de Gold Cup ten koste van Den Bosch, trakteerde Oranje-Rood op een verrassende bekernederlaag. De nummer elf van de Promotieklasse kwam via Manuel Verga op voorsprong, naar zag de koploper in de Tulp Hoofdklasse negen minuten voor tijd langszij komen via een strafcornergoal van Jacky van Hout. Nauwelijks drie minuten later zorgde Bram Cornelisse alsnog voor de Almeerse winst.