AMHC FIT zet multiveld in om obesitas aan te pakken

Zondag 1 november heeft AMHC FIT samen met SV Kadoelen een nieuw multiveld geopend. Een primeur in Amsterdam, want op dit veld kan zowel gehockeyed als gevoetbald worden. Door het nieuwe veld kunnen de wachtlijsten van FIT worden ingekort. FIT hoopt hiermee ook kinderen te bereiken die normaal niet zo snel met hockey in aanraking zouden komen.

Eind vorig jaar werd de wachtlijst van AMHC FIT in Amsterdam-Noord wel erg lang. ‘Er stonden meer dan 200 kinderen op, en op de club was geen ruimte voor een nieuw veld. Dus toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn langsgegaan bij de voetbalclub naast ons, SV Kadoelen’, vertelt voorzitter van FIT Nicole Groen. De voetbalclub vond het meteen een interessant idee om samen een kunstgrasveld aan te leggen. Zo geschiedde, zondag was de feestelijke opening.

Andere doelgroep

Het veld is er niet alleen om de bestaande wachtlijst te verkorten. Groen: ‘We willen als club ook een andere doelgroep aanspreken en daardoor meer kinderen aan het sporten krijgen.’ De gezondheid van de kinderen in bepaalde buurten in Amsterdam-Noord is een speerpunt voor het stadsdeel. Volgens cijfers van het CBS heeft zelfs 18 procent van de middelbare scholieren in de Kadoelenbuurt, waar FIT ligt, overgewicht.

Het stadsdeel heeft nu samen met maatschappelijke- en sportorganisaties een project opgezet om obesitas in Noord terug te dringen. Groen: ‘Wij doen daar graag aan mee en denken dat ons nieuwe multiveld daar een mooie rol in kan spelen. We willen kinderen, maar ook ouders enthousiasmeren om meer te bewegen.’

Combi-functionaris Mohammed

De basis blijft hockey, maar een hockeyclub heeft ook een sociale functie, vindt Groen. Ook kinderen met een andere achtergrond, die normaal gesproken niet met hockey in aanraking zouden komen, zijn meer dan welkom op de club.

‘Daarom hebben we een combi-functionaris, Mohammed Lazizi. Hij geeft op scholen hier in de buurt hockeyles, als alternatief voor de gymlessen. Als hij ziet dat kinderen interesse hebben in het hockey, dan neemt hij ze mee naar de hockeyclub. En dat werkt: inmiddels heeft hij een leuke trainingsgroep op donderdag. En dat zijn andere kinderen dan die normaal bij ons binnen komen lopen.’

Ook de ouders van die kinderen worden uitgenodigd om naar de training te komen kijken. ‘Om ze vertrouwd te maken met de sport.’ Door het nieuwe veld is er meer capaciteit, maar Groen benadrukt dat iedereen alsnog op de (weliswaar kortere) wachtlijst komt om lid te worden. ‘We willen kinderen enthousiast maken om te gaan sporten. Geld zou daar geen rol in moeten spelen’, stelt de voorzitter.

Open blik

Hockeyclubs zouden meer een open blik moeten hebben, vindt Groen. ‘Niet alleen bij je eigen sport en je eigen club blijven, maar juist over die grenzen heen kijken. Dan kunnen er leuke verbindingen ontstaan met andere sportclubs en organisaties.’


Wat vind jij? Praat mee...