Hockeyclubs maken beperkt gebruik van NOW-regeling overheid

De Nederlandse hockeyclubs hebben beperkt gebruik gemaakt van de tegemoetkoming in de loonkosten als gevolg van de coronacrisis. Van de 323 hockeyclubs in Nederland hebben er 99 aanspraak gemaakt op een NOW-voorschot van de overheid. Het totaal verstrekte bedrag is een kleine 2 miljoen euro. De KNHB heeft 586.000 euro ontvangen.

Dat blijkt uit het overzicht van de NOW-voorschotten dat het UWV heeft gepubliceerd. De NOW-regeling is door de overheid aan het begin van de coronacrisis opgezet om bedrijven in staat te stellen hun medewerkers in dienst te houden door een derving van de inkomsten te compenseren via de loonkosten.

Ook hockeyclubs konden hier aanspraak op maken. Zij moesten van tevoren een inschatting maken van de te verwachten verminderde omzet. Achteraf komt een afrekening en blijkt of de clubs de bedragen mogen houden of (een deel) moeten terugbetalen.

Rotterdam krijgt meeste geld

Uit het overzicht wordt duidelijk dat de grote hockeyverenigingen van Nederland wel en masse overheidssteun hebben gezocht en zij logischerwijs ook de grootste voorschotten hebben ontvangen. Koploper is Rotterdam met bijna 130 duizend euro.

 • Rotterdam €129.339
 • Oranje-Rood €125.445
 • Kampong €114.447
 • HGC €102.993
 • Amsterdam €70.683
 • Den Bosch €69.954
 • Laren €66.870
 • Hurley €66.852
 • Almere €60.093
 • Xenios €52.665

Fletiomare (€49.263), Bloemendaal (€46.998), Klein-Zwitserland (€43.704), Qui-Vive (€36.090), SCHC (€33.468) en Leonidas (€31.698) volgen.

Het complex van Rotterdam was vanwege het coronavirus maanden gesloten. De club kreeg via de NOW-regeling 129.00 euro uitgekeerd van de overheid. Foto: Willem Vernes.

Andere regelingen

Behalve de NOW-regeling hebben diverse hockeyverenigingen aanspraak gemaakte op TOGS-regeling, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. Dit was een subsidieregeling met een eenmalige uitkering van 4000 euro netto bedoeld om daarmee hun vaste lasten te betalen. Er is geen overzicht bekend van clubs die hiervan gebruik hebben gemaakt.

Als ondersteuning voor de betaling van de huurpenningen van accommodaties stelde de overheid tevens een bedrag van 120 miljoen euro voor de sport beschikbaar. Vorige week werd die regeling aangevuld voor clubs die een eigen accommodatie hebben, zoals bijvoorbeeld Schaerweijde en Tilburg. In die pot is voor de totale sport 25 miljoen euro beschikbaar. Het is nog onduidelijk hoe dat bedrag precies wordt verdeeld.

 

 

 


7 Reacties

 1. jochenvanwestendorp

  Heel goed dat de regeling er is. Alleen lopen bij de meeste clubs nu het jaar af. Omdat de clubs niet weten of ze eventueel (gedeeltelijk) moeten terugbetalen, kan de definitieve jaarrekening niet worden vastgesteld.

 2. hockey12345

  Nee Pacoh heeft het over ‘bloemandaal’

 3. Stockey123

  Heeft Rdam dan zo’n dure huishouding? Kampong heeft ruim 1000 leden meer bijvoorbeeld. Of is het dat Dhr. Hertzberger met zijn enorme salaris zo op de personeels begroting drukt???

 4. kees

  Het is wachten op reacties over spelers die betaald worden. De now regeling gaat echter over omzetverlies in relatie tot je totale loonsom. De totale loonsom bij grote clubs is fors, voornamelijk door veel betaalde trainers die fulltime op de payrol staan. Alle grote clubs hebben een gigantische achteruitgang in omzet en daarmee in absolute getallen recht op een behoorlijk bedrag. Dit gaat niet zozeer over spelers. Omzetverlies bij veel clubs is 100%, niet heel raar dat ze daarmee 90% van de loonsom krijgen vergoed en dat dit neerkomt bij Rotterdam op ongeveer 40k a 50K per maand. Je moet je niet druk maken over de now en betaalde spelers, je moet je druk maken over bedrijven als Booking.com.....

  1. stekel

   Loonsom in relatie tot omzetverlies.. Dan vraag je toch af hoe een relatief kleine Club als Laren op dat bedrag uitkomt. Geen eigen vermogen, amper omzet of sponsoren.

  2. arnoldS

   Clubs als Laren maar ook andere, betalen hun spelers uit een stichting. Ordinair een potje sponsoren die geld storten op een tekening van een stichting en daar dan ook weer een belastingvoordeel uit kunnen halen. Of wel ze storten X, geven dat aan bij de belasting en krijgen er een deel van terug. Trucje zo oud als de weg naar Rome.

 5. pmvanbaak@gmail.com

  Mooi dat clubs gebruik hebben kunnen maken van de NOW-regeling. Dat was ook hard nodig. Wel zonde dat ook zo veel clubs dit niet gedaan hebben. Door de manier waarop omzetverlies wordt berekend konden/kunnen nagenoeg zeker alle clubs met iemand in loondienst gebruik maken van de NOW 2.0, ook al is de invloed van de coronacrisis beperkt geweest. Ik denk wel dat het goed is om te vermelden dat de NOW niet meer aangevraagd kan worden (kon tot 1 juni). Er is wel een opvolger de NOW 2.0. Deze kan nog aangevraagd worden geldt niet voor 3 maar voor vier maanden en heeft een iets gunstigere uitkering (factor 1.4 ipv 1.3) LET OP! Door de manier waarop omzetverlies wordt berekend kunnen nagenoeg zeker clubs met mensen in loondienst gebruik maken van de NOW 2.0, ook al is de invloed van de coronacrisis beperkt geweest. Neem indien je meer wilt Verder kan de TOGS (niet TGOS) ook niet meer aangevraagd worden (termijn verlopen) en moet deze door clubs die deze hebben ontvangen misschien ook worden terugbetaald omdat later de huurlasten over de periode 1 maart tot 1 juni zijn kwijtgescholden waardoor de lastengrens van € 4000,- niet altijd meer wordt gehaald. Ook hier is een opvolger: de TVL (tegemoetkoming vaste lasten). Deze gaat over de periode 1 juni tot en 1 oktober, is flexibeler en kan daardoor ook door kleinere clubs worden aangevraagd. Voorwaarde is 30% omzetverlies t.o.v. vorig jaar in deze periode. Deze regeling is ook heel interessant voor stichtingen voor sportaccommodaties. Hierdoor kunnen sommige clubs hem (net zoals de TOGS) zelfs 2x aanvragen. Tenslotte zijn de details van de nieuwe regeling (de TASO) al sinds 10-7 bekend, zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-36574.html Deze regeling is bedoelt voor alle verenigingen die geen gebruik konden maken van de TOGS, de NOW (bijv. alleen mensen in dienst via payroll) en/of de huurkwijtschelding en geeft een vergoeding tot € 3.500,-. Verder moeten de clubs ook iets met de vrijwilligersvergoedingen en geeft ook de BOSA ruimte voor extra subsidiemogelijkheden.


Wat vind jij? Praat mee...