Oosterbeek blijft Twinningclub in Kroatië warm hart toedragen

Drie jaar geleden ging MHC Oosterbeek in het kader van Twinning een samenwerking aan met het toen pas opgerichte HC Spartanac uit het Kroatische Split. Sindsdien bezochten de Kroaten de Nederlandse club en andersom om kennis uit te wisselen. Hoewel het project inmiddels is beëindigd is de band tussen beide clubs gebleven. Vandaag reist een kleine delegatie van Oosterbeek opnieuw af naar de Kroatische kustplaats.

‘We gaan herhalen wat we eerder al hebben gedaan’, zegt Albert van Tuil van Oosterbeek over het doel van de trip. Tijdens het bezoek van vier dagen wordt onder meer de kennis van de trainers bij HC Spartanac bijgespijkerd. Er zijn trainingen, een workshop voor scheidsrechters gericht op fluiten in de zaal en promotieacties in de stad om de sport onder de aandacht te brengen.

‘In Kroatië denkt men bij hockey in eerste instantie aan ijshockey’ Albert van Tuil

‘In Kroatië denkt men bij hockey in eerste instantie aan ijshockey’, vertelt Van Tuil. Hockey staat in het land nog in de kinderschoenen. Het is een kleine sport en wordt voornamelijk beoefend rondom de hoofdstad Zagreb. Het aantal geregistreerde hockeyers Kroatië is, zo zegt Van Tuil, te vergelijken met het aantal leden van een middelgrote vereniging in Nederland.

‘Daar willen we verandering in brengen. We zullen de mensen op straat aanspreken en hopelijk kunnen wij hen verleiden om een keertje mee te trainen met de club. Daarnaast proberen we uit te dragen dat hockey meer is dan alleen een balletje te slaan.’

Resultaatgericht

Maar veranderingen gaan, zo heeft Van Tuil wel gemerkt, in kleine stapjes. ‘Wij zijn als Nederlander resultaatgericht, maar ik heb geleerd dat het in andere landen niet zo snel gaat. Dat heeft te maken met cultuurverschillen.’ Daarom moet de Nederlandse manier van werken los worden gelaten. ‘Wij helpen hen met het opzetten van een clubstructuur zonder daarbij dwingend te zijn. We laten hen zien hoe zo’n structuur eruit ziet en dan hebben zij de vrijheid om die structuur naar eigen inzicht op te zetten.’

Twinning was een van de projecten die de KNHB opzette in de aanloop van het EK in 2017. Het achterliggende idee was om ervaring en kennis uit hockeylanden in te zetten in landen die daar graag gebruik van maken om de sport verder te ontwikkelen. In het traject, dat twee jaar liep, werd een Nederlandse club gekoppeld aan een Europees land. Die landen deden zelf een aanvraag en de bond keek naar logische verbindingen tussen clubs en landen. Zo zag de Kroatische bond graag dat de nieuwe club HC Spartanac zou groeien en daarmee de beoefening van de sport in andere delen dan rond Zagred zou steunen.

Link snel gelegd

De link tussen Kroatië en Oosterbeek was snel gelegd, omdat de club uit de buurt van Arnhem met Tomislav Janicic een Kroatische hoofdtrainer heeft. Tweemaal kwamen enkele trainers uit Split een paar dagen op bezoek om een kijkje in de keuken van de club en Van Tuil vloog vervolgens zelf naar Split om een aantal Kroatische trainers op te leiden.
Nadat het project was beëindigd, bleven de clubs met elkaar in contact. Het leidde ertoe dat Van Tuil met twee anderen vandaag nogmaals in het vliegtuig zit om naar Split te gaan. Sinds dat eerste contact hebben de Kroaten niet stilgezeten. Inmiddels liggen er twee kleine kunstgrasvelden en is er een clubhuis waar leden bijeen kunnen komen.

Opgeleverd

De samenwerking heeft HC Spartanac veel gebracht. ‘Er zijn nu in ieder geval gediplomeerde trainers’, zegt Van Tuil. ‘Ze hebben van ons shirts, sticks en ballen gekregen. Voor Oosterbeek zou het leuk zijn om op enig moment een satellietclub in het buitenland te hebben. Maar we zijn vooral trots op onze club dat we dit hebben gedaan. Het is goed voor ons imago en we beleven er plezier aan. Ik hoop dat het iets structureels oplevert, maar het is geen must.’

Niet alleen Oosterbeek, maar ook Kampong, Oranje Zwart, HOD, Athena, Oss, Venlo en Push deden mee aan het project. Een aantal clubs, waaronder dus Oosterbeek en Athena, heeft nog steeds contact met hun twinningclubs. Het project is ook niet eenmalig, zegt Gabriëlle van Doorn, bij de KNHB verantwoordelijk voor Doelgroepen Maatschappelijke impact. In aanloop naar het EK 2021 in Nederland wordt er een nieuw Twinning project opgestart.


3 Reacties

  1. madeliefwater

    Waarom is het gestopt?

  2. Peter Klanke

    Het is gestopt, omdat het project twee jaar duurde.

  3. rosa1991

    Kijk dit is nou meer bekendheid creëren voor hockey. Niet een opgeblazen, uit het verband gerukte, duimen onder de bretels, hanengedrag van een pro league


Wat vind jij? Praat mee...