De zes typische verdedigers

Elk hockeyteam heeft verdedigers en iedereen verdedigt wel eens mee. De een is het slot op de deur en de ander werkt liever mee in de aanval. In welk type verdediger herken jij jezelf? Hockey.nl licht zes typische verdedigers uit.

1. De Bulldozer

De Bulldozer is meestal de laatste man. Als alle negen spelers voorbij zijn gespeeld staat de bulldozer altijd nog klaar. De ouderwetse libero, die achter de verdediging staat. Een speler waar je niet zomaar voorbij komt en veel aanvallen van de tegenstanders afkapt. Het slot op de deur.

De laatste man probeert de aanvaller te weerhouden van een doelpunt. Foto: Cliff Baaij

2. De Overtreder

De overtreder is de verdediger die nergens bang voor is. Elke overtreding wordt gemaakt zolang de tegenstander er maar niet langs komt. Veel strafcorners krijg hij of zij tegen dankzij alle kamikaze acties, maar hé, de tegenstander heeft nog niet gescoord.

De verdediger stopt de aanval door middel van een overtreding. Foto: Willem Vernes

3. De Luie

Altijd meewerken aan de aanval maar als er balverlies is, dan is de luie verdediger nergens te bekennen. Deze hoopt op een onderschepping zodat hij of zij meteen weer kan proberen te scoren. Meestal staat hij of zij voorin de bal af te wachten en te kijken naar hoe de teamgenoten het achterin doen.

4. De Grasmaaier

Iedereen is voorbij gespeeld en niemand kan de aanvallers meer stoppen. Behalve de grasmaaier. Na de prachtige duik om de aanval alsnog te stoppen heeft hij of zij het kunstgras ook een stukje korter gemaakt. Hoe natter het veld, hoe fijner voor de grasmaaier.

De verdediger duikt om de bal nog te kunnen stoppen. Foto: Willem Vernes

5. De Scheidsrechter

Deze verdediger weet altijd zeker dat hij of zij een overtreding van de aanvaller heeft gezien. Appelleren voor een overtreding of naar de scheidsrechter zodat de scheidsrechter van mening verandert. Die bal mag niet in de buurt komen van het doel.

De verdediger vraagt om een extra kijk op de overtreding. Foto: Frank Uijlenbroek

6. De Mandekker

Deze verdediger zorgt er voor dat de beste tegenstander nooit de bal kan krijgen. De mandekker achtervolgt de tegenstander continu tot het eindsignaal klinkt. Hij of zij heeft misschien de bal iets minder vaak, maar de taak van het verdedigen wordt goed uitgevoerd. Taakgericht en een echte teamspeler.

De verdediger houdt mandekking zodat de aanvaller de bal niet kan krijgen. Foto: Koen Suyk


2 Reacties

  1. joost

    7. De pitbull Deze speler kom je als aanvallend team voor het eerst in je eigen 23 tegen. Onvermoeibaar loopt hij iedere tackleback (ook die van z'n teamgenoten) en hij stopt pas met verdedigen als z'n team weer in balbezit is, ook als hij daar drie keer het hele veld voor heeft moeten oversteken.

  2. justtinus

    8. De Opbouwer. Deze verdediger heeft het overzicht en dekt de passlijn af tot zijn man/vrouw. Na het onderscheppen of afpakken van de bal, weet deze verdediger direct een strakke tactische pass te geven om direct over te gaan tot een snelle counter.


Wat vind jij? Praat mee...