Fotorubriek Sluitertijd: vrij worstelen op de doellijn

In de fotorubriek Sluitertijd belichten we bijzondere foto’s uit de hockeysport, van oud tot vrij recent en van nationaal tot ver over de landsgrens. In de derde aflevering aandacht voor een zelden vertoonde hockeyscrum uit 1964.

Vrij worstelen op de doellijn

Je kunt secondenlang blijven kijken naar bovenstaande foto van 7 maart 1964, zoveel is er te zien. Het lijkt wel een ouderwetse rugbyscrum, waarbij groepen spelers tegen elkaar induwen. Vier zichtbare Oranje-speelsters (van links naar rechts Emilie Hoogeveen, Len Nolte, Jeanne Brommer en Jetske de Pater) en drie Engelse internationals zijn verwikkeld in een hilarisch gevecht om de bal.

Niet zichtbaar op de foto maken ook keeper Jo Jurissen en Gepke Heep nog onderdeel uit van het strijdtoneel. Ze worden bijna met de graszoden gelijkgemaakt. Een paar meter verderop neemt een fotografe (bijna in het veld!) alle tijd om een fraai kiekje te schieten, met op de achtergrond de tribunes van Old Trafford, het cricketstadion van de Lancashire County Cricket Club in Manchester.

Scheidsrechter als getuige

Bij de scrum op de doellijn was ook de Nederlandse oud-international Sonja Dudok van Heel (voorheen De Greve) betrokken. Zij was één van de scheidsrechters tijdens deze interland, die eindigde in een 3-2 zege voor de Engelse vrouwen.

‘Het was een heel gekke situatie’, herinnerde Dudok van Heel zich op verzoek van Hockey Magazine in 2003. ‘Op een bepaald moment werd de Nederlandse defensie belaagd door de Engelsen. Keeper Jo Jurissen had haar benen voor de bal en al die Engelsen zaten er meteen met hun sticks tegenaan. Ook kwamen ineens allemaal Nederlandse speelsters zich ermee bemoeien.’

Dudok van Heel twijfelde wat ze moest doen. Ze had totaal geen zicht op wat er precies gebeurde. ‘Op een gegeven moment dacht ik: dit wordt te gek. Toen heb ik maar afgefloten en Nederland een vrije slag gegeven.’

Fluiten door de microfoons

Het fluiten op het kolossale Old Trafford viel nog niet mee. De tribunes waren aan één zijde gevuld met duizenden enthousiaste Engelse kostschoolmeisjes, die de hele wedstrijd gillend en joelend de Engelse ploeg aanmoedigden.

Dudok van Heel: ‘Het fluiten kon je eigenlijk niet horen, net als tijdens al die interlands van Oranje in het grote Wembley-stadion van Londen. Daarom hingen er onder het dak van Wembley ook microfoons. Als ik floot en ze zagen me wijzen, drukte de wedstrijdleiding op een knop. Dan hoorde je een fluitsignaal door de microfoons over het gegil heen.’

Lees ook:
Tv-toren bij KZ wordt klimrek
Buikslidings na Europese titel


Wat vind jij? Praat mee...