Het Spelregelantwoord: Waar mag de vrije bal worden genomen?

Eerder deze week lieten we in onze nieuwe rubriek De Spelregelvraag een spelsituatie zien uit de wedstrijd tussen de heren van Amsterdam en Bloemendaal. 

De vraag luidde: Waar mag de vrije bal in deze situatie worden genomen? Het antwoord komt van Hoofdklasse-scheidsrechter Stefan Her.

‘De bal moet worden genomen waar de overtreding plaatsvindt. Die pass van Glenn Schuurman wordt pas een overtreding op het moment dat de bal de cirkel binnengaat. De verdediging (in dit geval Amsterdam) mag binnen de cirkel de bal overal nemen. Daarnaast mogen zij ervoor kiezen om de bal buiten de cirkel te nemen. Dit moet dan wel gebeuren op de ‘loodlijn’ van de plek van de overtreding, maar niet verder dan de hoogte van de kop van de cirkel. Die loodlijn, een vrij technisch begrip, is een denkbeeldige lijn vanaf de achterlijn. Je hebt dus best veel mogelijkheden in deze situatie, als je de regels goed gebruikt.’

Overigens hoeft de bal niet geheel stil te liggen wanneer de spelhervatting wordt genomen. Onder controle brengen is voldoende.

 


18 Reacties

  1. w3h

    Mooi! En nu de tilburg kampong hoge corner of niet hoge corner regels graag😀

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Ik ben ook erg benieuwd 😄

  2. Folmer

    Duidelijk antwoord, ook goed dat hiermee het tempo van de wedstrijd omhoog gaat. Wel interessant dat de KNHB hiermee afwijkt van de FIH briefing. Die zegt dat de bal terug moet naar de plek van de verkeerd genomen vrije slag, wat m.i. logischer is. Want ook al wordt het pas een overtreding als de bal de cirkel in komt, de overtreding zelf is het spelen van de bal. Dit is ook in lijn met waar een vrije slag voor gevaarlijk spel moet worden genomen. Namelijk niet op de plek van het gevaar, maar op de plek waar de bal omhoog ging.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Mee eens!

    2. hockeyliefhebbertje

      Maar het gaat hier om het Nederlandse reglement, zaai niet onnodig onduidelijkheid

    3. slechts-een-mening

      @hockeyliefhebbertje Dit staat nergens in het reglement, noch expliciet, noch impliciet. Ik zal de Bondsbriefing nog eens nakijken, misschien dat het daar staat. Ik gok van niet. Plek van overtreding is plek van nemen. De speler maakt de overtreding, niet de bal.

    4. slechts-een-mening

      Nee, staat ook niet in de briefing.

    5. robtencate

      Kun je het gedeelte van de FIH briefing delen waarin dit staat?

    6. Flyingdutch

      Staat wel in de briefing, maar dan in de appendix! Je kunt 'm op de website van de KNHB vinden onder 'standaard afspraken spelregels veldhockey 2020-2021'.

  3. ronald

    Hoe kijk je er dan tegenaan wanneer een speler de bal richting een medespeler wil spelen die dan vervolgens de bal in de cirkel zou kaatsen? Stel die mist de bal waardoor deze direct in de cirkel belandt, dan is het spelen van de bal an zich toch geen overtreding maar wordt het dat pas zodra deze de cirkel in gaat?

  4. ronneman

    @slechts-een-mening Het staat in de standaard afspraken onderaan: https://www.knhb.nl/app/uploads/2020/11/Onze-standaard-afspraken-veld-2020-2021.pdf

    1. slechts-een-mening

      Dit is de KNHB ten voete uit. Het staat er, je hebt gelijk. Nog maar weer een voorbeeld van KNHB’s vreemd inconsistentie in de toelichting op de regels. Bal wordt hoog geslagen en 15 meter verderop gevaarlijk? Vrije slag op plek van hoog slaan, niet op plek van gevaar. Scoop in een kluitje aanvallers en verdedigers? Vrije slag nemen op plek van scoop, niet op plek van neerkomen. Twee keer “de speler maakt de overtreding, niet de bal”. Maar in deze: bal maakt overtreding, niet de speler. Schiet mij maar lek (maar niet binnen 5 meter van nemen).

  5. bouwman

    @ronneman en KNHB arbitrage: wat is het nu eigenlijk ?? Vrije slag voor de verdediging op de plek/loodlijn waar de bal de cirkel in is gegaan òf vrije slag mag in DE HELE CIRKEL worden genomen zoals in het antwoord staat 🤔

    1. Folmer

      Het mag beide. De "overtreding" vindt plaats op de rand van de cirkel. Aangezien de cirkelrand onderdeel is van de cirkel, mag de bal dus genomen worden op de loodlijn tot 15 m vanaf de achterlijn, óf overal in de cirkel.

  6. bouwman

    @folmer: ok duidelijk 👍 Kijken wat er in de praktijk gaat gebeuren.

    1. jve

      Praktijk? Nemen op de plaats waar de bal gespeeld werd...


Wat vind jij? Praat mee...