Instructie arbiters: kaart bij herhaald overtreden coronaregels

Spelers die tijdens een wedstrijd herhaaldelijk coronaregels overtreden zoals protesteren binnen 1,5 meter en spugen, moeten daarvoor een kaart krijgen. Die opdracht heeft de KNHB aan de vooravond van de start van het seizoen meegegeven aan de arbiters in speciale corona-instructies.

De KNHB schrijft dat spelers ten allen tijde voldoende afstand tot de scheidsrechters moeten bewaken. Doen spelers dat niet, bijvoorbeeld als ze reageren op een beslissing en binnen 1,5 meter komen, dan moeten ze een groene kaart krijgen. Bij herhaling volgt een gele kaart. De KNHB adviseert de arbiters wel ’te managen dat deze situatie niet ontstaat’.

Spelers die op het veld hun neus ledigen of spugen, dienen daarvoor van de arbitrage een waarschuwing te krijgen. Bij herhaling volgt een groene en daarna gele kaart. Op spelers die bewust richting een tegenstander hoesten of spugen, staat volgens de hockeybond maar een straf: de rode kaart.

De arbiters krijgen van de bond tevens de mogelijkheid om de wedstrijd te staken als door het niet naleven van de coronaregels de veiligheid van de arbitrage of de spelers in het gedrang komt. De KNHB zal dit dan als een niet ordelijk verlopen wedstrijd behandelen.

Verantwoordelijkheid naleven coronaregels niet bij arbiter

De KNHB stelt in de instructie dat de scheidsrechters niet verantwoordelijk zijn voor het toezicht houden op de coronaregels. De hockeybond zegt dat de arbiter betrokkenen mag wijzen op de regels, maar dat de verantwoordelijkheid ligt bij de coronafunctionaris en het bestuur van de thuisvereniging.

De KNHB wijst de scheidsrechters erop dat spelers die warmlopen dit op minimaal 1,5 meter van anderen moeten doen. ‘Dat kan vaak alleen buiten het hek’, aldus de bond. Teams en begeleiders moeten 1,5 meter afstand houden op de bank en tijdens de rust. Die afstandsregel geldt ook voor de scheidsrechters.

1,5 meter afstand houden is op de bank verplicht. Zoals Amsterdam doet. Foto: Bart Scheulderman

Teambegeleiders mogen niet met het geforceerd stemgebruik of schreeuwend hun team begeleiden, schrijft de bond. Op overtreding van deze regel staat geen kaartenstraf.


21 Reacties

  1. stekel

    Eigenaardig toch eigenlijk dat .. Spelers die tijdens een wedstrijd herhaaldelijk coronaregels overtreden zoals protesteren binnen 1,5 meter en spugen, moeten daarvoor een kaart krijgen. En als covid (ooit) voorbij gaat, dan mag t weer gewoon zonder kaart?...

  2. partijtje

    Hoe ga je dat doen in een dug out met 1,5 er tussen is onmogelijk. Heb inmiddels 7 oefen duels gefloten en al aardig wat publiek langs de kant gehad. alles niet op 1,5 meter. ook na de wedstrijd zijn de teams niet op 1,5 gezien. Dus waar moet dit heen?

  3. Valley in the Alps

    Ruimte van 2 mtr tussen zijlijn en hekwerk voor ruimte en veiligheid scheidsrechters is al krap ... langs dugouts met begeleiders en wisselspelers op stoelen ... het warmlopen zal idd buiten het veld dienen plaats te vinden ... supporters worden ook al ver van beide dugouts gehouden. Neem je verantwoordelijkheid anders beslist de coronavirus opnieuw het lot van de competitie en de sport.

  4. opleidenkey

    Hoe moeten scheidsrechters omgaan met teams waarvan bekend is dat er een aantal spelers besmet zijn en nog getraind hebben met de groep? Of hoe moeten clubs hiermee omgaan? Ik weet van een A1 in de regio Den Haag waar 5 spelers besmet zijn... Hoe gaat de KNHB hiermee om, hoe wordt voorkomen dat teams met besmettingen in de voorcompetitie toch gaan spelen, hoe is de controle en wat is de penalty wanneer achteraf blijkt dat teams willens en wetens andere teams in gevaar hebben gebracht...?

    1. jobe

      Als jij dit weet dan zullen meer mensen dit weten. Als dit team dus willens en wetens toch oefent of competitie gaat spelen moeten de verantwoordelijke hard aan gepakt worden. Lijkt me prima dat als er zoiets gebeurt en je komt hier achter om er meteen een civiele strafzaak van te maken. KNHB zou meldingsverplichting moeten instellen en indien men dit niet doet het betreffend team uit competitie verwijderen.

    2. stekel

      Gewoon melden bij de KNHB van het vermoeden. Dan rust bij de KNHB de verplichting hier navraag over te doen.

    3. opleidenkey

      Denk dat jullie gelijk hebben, maar wil niet als verklikker optreden. Teams en clubs moeten inderdaad zelf verantwoordelijkheid nemen. Ik zal KNHB informeren, dank. Hoop overigens dat het in dat team snel en helemaal goed komt.

    4. jarly-brown

      Je weet dit en je meldt het niet? Dan ben je wat mij betreft mede oorzaak van het weer uitbreiden van het virus en daarmee breng je mensenlevens in gevaar.

    5. opleidenkey

      Even beter lezen hansiehans... En de 3 die dit liken ook, vreemd. Dus inderdaad ook net KNHB gebeld. Zij gaan niet de waakhond spelen en leggen de verantwoordelijkheid bij de clubs. Clubs dienen contact met GGD op te nemen, die bepaalt verder. Clubs dienen eventueel contact op te nemen met de competitieleiding over mogelijkheden tot uitstel van een wedstrijd.

  5. Valley in the Alps

    KNHB Bondsreglement is aangepast ... gebruik maken van ‘n speler die besmet is staat gelijk aan een niet-speelgerechtigde speler en het team wordt bestraft ... en er volgt ‘n disciplinaire strafzaak. Het staat overige spelers idd vrij ‘n civiele strafzaak te overwegen 🤒

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Moet de KNHB hierbij niet eerst aantonen dat de club was geïnformeerd over de besmetting?

    2. kalhorn

      @Valley, je zegt dat het Bondsreglement is aangepast en dat erin staat dat besmette speler niet-gerechtigd is om te spelen.... Waar staat dat? Ik kan het niet vinden.

    3. opleidenkey

      https://www.knhb.nl/kenniscentrum/artikel/hockeycompetitie-en-coronavirus-hockeyen-met-deze-richtlijnen. Zie veelgestelde vragen, w.o.; Mag een speler deelnemen aan wedstrijden en trainingen als hij of zij Corona heeft of van de GGD voor een periode in quarantaine moet?

  6. jvolcano

    Wat een warrig verhaal. Ik begrijp er niets van. Slappe hap.

  7. TimoBosma

    Benieuwd of richtlijnen accomodaties nu ook worden aangepast als je met spelers (volwassenen) en staf 1,5 uit elkaar moet heb je dug out nodig van meter of 15. Hekken moeten 4 meter van zijlijn zodat spelers kunnen inlopen en arbiters elkaar kunnen passeren zonder dat ze binnen 1,5 meter van publiek komen.

  8. marieke-van-oort-groot

    Dit is geregeld; de KNHB geeft een duidelijk advies op hun website: "Ja, tijdens rustmomenten en wisselbeurten dienen spelers van 18 jaar of ouder onderling 1,5 meter afstand te houden. Ook op en rondom de bank. Coaches en begeleiders van 18 jaar of ouder dienen ten opzichte van elke andere persoon afstand te behouden. Mits het veilig kan, is het toegestaan om naast de dug-outs extra stoelen te plaatsen zodat men meer verspreid kan zitten. Zet ook de ruimtes achter de dug-outs en extra stoelen af zodat de begeleiders en spelers voldoende ruimte hebben."

  9. kalhorn

    Ik vind het heel duidelijk. ALTIJD, maar dan ook altijd 1,5m afstand! Behalve in spelsituaties. lnlopen -> géén spelsituatie -> 1,5m afstand Coachen -> géén spelsituatie -> 1,5m afstand Yell -> géén spelsituatie -> 1,5m afstand Overleg rust -> géén spelsituatie -> 1,5m afstand Bank zitten -> géén spelsituatie -> 1,5m afstand Overleggen met scheids -> géén spelsituatie -> 1,5m afstand Tackle uitvoeren -> wél spelsituatie -> uitzondering -> géén 1,5m afstand Mandekking -> wél spelsituatie -> uitzondering -> géén 1,5m afstand

  10. Mark Bouwman

    Voorlopig geen ballenkinderen meer. Vraag is: worden er dan ballen langs de boarding gelegd, of spelen we met één bal?

    1. stekel

      We spelen altijd met een (1) bal 😉


Wat vind jij? Praat mee...