Jongste Jeugd op de schop: meer doeltjes, breder veld, andere naam

De wedstrijden van de Jongste Jeugd zien er komend seizoen anders uit. De KNHB heeft de opzet van de huidige E- en F-jeugd aangepast, om de spelvreugde te vergroten. 

Allereerst wordt de benaming van de leeftijdscategorieën veranderd. De F’jes gaan vanaf komend seizoen als ‘Onder 8 jaar’ door het leven. De E6 wordt ‘Onder 9’, de E8 ‘Onder 10’.

De veldindeling bij de ‘Onder 8’ vanaf seizoen 2022-2023. Met dus drie goals aan elke kant.

Bij de ‘Onder 8 jaar’, die drie-tegen-drie spelen, krijgen de teams komend seizoen er in het veld twee extra goals bij. Dat betekent dat iedere ploeg drie doelen verdedigt. Nu zijn dat er twee. De wedstrijden duren vanaf het nieuwe hockeyjaar twintig in plaats van vijftien minuten. Daarnaast verandert de rol van de spelbegeleider. Die krijgt minder de rol van scheidsrechter, maar dient de kinderen vooral te enthousiasmeren.

Bij ‘Onder 9’ wordt het veld een kwartslag gedraaid en daardoor breder dan dat het nu is.

Bij de ‘Onder 9 jaar’, wat nu de E6 is, wordt het veld een kwartslag gedraaid. Hierdoor wordt de verhouding tussen de lengte en breedte beter. Het spel zou dan voor alle spelers aantrekkelijker worden. De spelbegeleider wordt geadviseerd het spel te stoppen bij hinderlijk shoot en gevaarlijk spel. 

In de Onder 10, 11 en 12 jaar – de huidige E8 en D – worden pilots gehouden met teams van zes, zeven, acht en negen spelers. 

Spelplezier staat centraal

De KNHB wil met deze zogeheten herijking, die woensdagavond aan de clubs is gepresenteerd, een omgeving creëren waarin jonge hockeyers zich veilig en beter kunnen ontwikkelen en de lol in het hockey nog meer centraal komt te staan. ‘Zo ontstaat een kwalitatief bredere basis met hockeyers die met door veel spelplezier langer verbonden blijven aan de sport en op langere termijn een betere top’, aldus de bond.

Op hockey.nl besteden we de komende maanden geregeld aandacht aan deze verandering voor de Jongste Jeugd en vele kanten van deze ontwikkeling belichten. Mocht je nu al meer willen weten? Bekijk dan deze introductie-video, die woensdag ook aan de verenigingen is getoond.

Samengevat Jongste Jeugd, seizoen 2022-2023

Onder 8 jaar (huidige F-jeugd)

  • Blijft 3:3 spelen
  • Om de spelvreugde te bevorderen wordt er een extra goal toegevoegd (drie in plaats van twee)
  • Speelduur wordt 2×20 minuten
  • We gaan over op spe(e)lregels. In de drietallen wordt zoveel mogelijk ruimte geboden om te spelen. Dat wil zeggen dat een spelbegeleider zonder fluit langs de kant staat, kinderen vooral enthousiasmeert en alleen ‘ingrijpt’ als het gevaarlijk wordt

Onder 9 jaar (huidige E6-tallen)

  • Blijft 6:6 spelen
  • Het veld wordt qua veldindeling een kwartslag gedraaid. Hierdoor is de lengte breedte verhouding beduidend beter, waardoor het spel voor alle spelers aantrekkelijker wordt
  • Speelduur blijft 2×25 minuten
  • Ook bij de zestallen gaan we over op spe(e)lregels: bij hinderlijk shoot mag het spel worden gestopt, evenals bij gevaarlijk spel en in plaats van de strafbal wordt er een shoot-out gespeeld

Pilots onder 10, onder 11 en onder 12

  • Onder 10 jaar (huidige E 8-tallen); 7:7 op 1/3 veld afzetten tegen een 6-6 vorm (op een groter veld dan -9 jaar) en afzetten tegen een 8-8 vorm
  • Onder 11 jaar (huidige 1e jaars D); 8:8 op een half veld afzetten tegenover 9-9 en 11-11
  • Onder 12 jaar (huidige 2e jaars D) 9:9 op een verkort veld afzetten tegenover 8-8 en 11-11

 


10 Reacties

  1. andystelt

    Wat een onzinnig idee, zou wel eens willen weten wat de clubs er van vinden. Betekend dat er pas op een heel veld gespeeld gaat worden in de c leeftijd.

  2. kasparstevens

    Idee: het mix-team (m/v) bij de JJ als ideaal zien…

  3. rudi wortmann

    het idee van een goal meer daar kan ik inkomen. Vooral pas op latere leeftijd vol veld spelen is een prima idee. Veel aan de bal. en het verleggen van het spel (dus juist de ruimte kunnen zoeken , en daarmee tijd) is iets wat we gaandeweg verleren.

  4. ceesfokker

    Pfff…….word een beetje moe van die drang om te veranderen

  5. magnus-querqus

    Laten we vooral het voorbeeld van voetbal gaan volgen… Wat is er mis met F, E en zo verder?

  6. vanminderhout.martijn@gmail.com

    Briljant, langer (als in jaren) situaties creëren waarbij techniek prevaleert boven tactiek. Je vaker en sneller zelf de problemen in hockeyen.

  7. gvweert

    Door de veldjes van 6:6 een kwartslag te draaien kun je geen twee velden in elkaars verlengde leggen, want dan kan het doel niet achter de achterlijn. Dat betekent max 2 velden per hockeyveld ipv 4.

  8. gvweert

    Die wedstrijden in de F worden al vaak 28-0. Een extra goal is dan niet helemaal de juiste oplossing.

  9. john-de-jong

    In dit tempo wordt het rugby met een stokky. Dan is de achterlijn halen al voldoende. De twee doeltjes kon ik nog begrijpen om het spel breed te houden en kluitjes tegen te gaan, maar dat wordt teniet gedaan met het middelste doeltje. Mag je straks basketbaluitslagen bij gaan houden verdeeld over de 2 velden met 40 minuten speeltijd bij 3x3. Overigens, welke spelregels worden nog aan de jongste jeugd geleerd als alles maar door moet gaan? Alsof je bij voetbal hands negeert bij de jongste spelertjes. Kost straks meer tijd om af te leren dan het zo te negeren. Kan me dit niet uit mijn eigen jeugd herinneren. Toen was het iets van mini's (6 tal), E/D1e jaar (8-tal) en elftallen vanaf 2e jaars D. Beviel prima, zeker aangezien de lijnen van het hoofdveld ook functioneel waren voor de kwart en de halve velden. Dat is ook verloren. Het halve veld met een doel zonder achterlijn werkt gewoon slecht. Je zal altijd bal over de (niet bestaande) lijn discussies krijgen. Qua veldbezetting kan je 8 tallen makkelijk op een half veld en een kwart voor de 3/6-tallen. Dan blijft er een buffer over van een kwart veld tussen die wedstijden. Met de pilot erbij heb je straks elk jaar een andere situatie. Dat maakt de boel niet makkelijker aan te leren. Het wordt ook wel heel erg micro-managen op deze manier.

  10. bartri

    Morgen krijgen we vast duidelijkheid


Wat vind jij? Praat mee...