Nieuw hockeyevent voor dames: vijf tegen vijf mét boarding

Een toernooi voor alleen dames, met wedstrijden van vijf tegen vijf, op een veld mét boarding. Dit nieuwe hockeyevent moet ervoor zorgen dat dames van 18 t/m 25 jaar betrokken blijven bij de hockeysport. De eerste editie van het Red Bull Forwards wordt 21 oktober gehouden bij Kampong.

Op het moment dat ze gaan studeren, stoppen veel A-junioren met hockey, vooral bij de dames. Clubs in Nederland verliezen hierdoor bijna complete teams en kampen met een tekort aan seniorenteams. De KNHB heeft een lange lijst met tips voor clubs om de hockeyers toch betrokken te houden bij de club of in ieder geval bij de hockeysport. Alternatieve spelvormen, met kleinere velden en een lagere speelfrequentie slaan aan bij de doelgroep.

Forwards is vergelijkbaar met het succesvolle Neymar Jr 5’s

Forwards speelt daarop in met het 5 vs 5 Girls Only-toernooi. De speeltijd is 3 x 5 minuten, het veld 38 x 20 meter en doeltjes van 2 bij 1,5 meter. De bal gaat in principe niet uit het spel en achter het doel kun je doorspelen. Het concept is vergelijkbaar met het Neymar Jr 5’s, het succesvolle vijf tegen vijf wereldwijde voetbaltoernooi dat de naam van de Braziliaanse voetbal-ster draagt. In de plannen groeit Forwards ook uit tot een wereldwijd hockeytoernooi. Er zijn al plannen voor events in onder meer Argentinië, Australië, India, België en Duitsland.

De start is dus in Nederland op 21 oktober bij Kampong in Utrecht. De deelnemers schrijven zich als team in, maar hoeven niet van dezelfde club afkomstig te zijn. Een team bestaat uit acht spelers in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 25 jaar. Twee spelers per team mogen 16 of 17 jaar zijn. Teams bepalen zelf of ze een keeper opstellen en kunnen doorlopend wisselen.

De teams mogen kiezen of ze een goalie opstellen

De puntentelling is ook afwijkend. Behalve drie punten voor een overwinning, een punt voor een gelijkspel en nul voor een verliespartij, krijg je een bonuspunt voor elk doelpunt dat je meer maakt dan je tegenstander. De winnaar van het toernooi, waaraan je gratis kunt deelnemen, wint een geheel verzorgd weekend naar Antwerpen waar ze als VIP naar de finale van de Euro Hockey League gaan.
Opgeven aan het toernooi kan via de site van Forwards.


1 Reactie

  1. Mark Bouwman

    Heerlijk, lijkt mij prima. Boarding is zijlijn, bal blijft continue in het spel daarmee meer spektakel en brengt ons veldhockey 2.0 ! Meer spektakel is meer TV aandacht en spektakel geeft meer kans hockey Olympisch te houden. Geen ontwikkeling om aan voorbij te gaan.


Wat vind jij? Praat mee...