Iedereen kent de verschillende dansjes op het voetbalveld nadat een speler gescoord heeft. Of sprinter Usain Bolt die doet alsof hij met pijl en boog iets wegschiet. Maar wat doe jij op het hockeyveld? Ga jij voor nuchter, theatraal, onderkoeld of uitzinnig? Hockey.nl licht tien manieren uit om te juichen na een doelpunt.
1. De Sliding
Dit noemen we ‘hogeschooljuichen’. Waarom? Omdat hier ook enige skill bij komt kijken. Het is misschien geen toeval dat je in onderstaande foto international Thierry Brinkman dit ziet doen in de EHL-finale. Scoren is één ding, daarna naar het publiek rennen, zo op je been sliden, dat je er niet geblesseerd van raakt en over je eigen benen struikelt: dat is nog niet eens zo makkelijk. Je hebt er minimaal een semi-waterveld voor nodig. Het liefst een kletsnat waterveld. Maar op zandkunstgras wordt dit ‘m niet.
Maar laten we wel wezen: er is niets mooier dan eerst te scoren en dan met zo’n vette sliding voor het publiek indruk te maken. Het maakt niet eens uit als je daar allemaal schaafwonden aan overhoudt.
2. De Stapel
De ‘STAPEL’: iedereen van het team klimt op elkaar, waar er altijd één persoon het oorspronkelijke doelwit was van de blijdschap, waarop er gestapeld wordt. Een veelvoorkomend fenomeen, vooral na shoot-outs. Zoals in onderstaande foto, toen Kampong twee jaar geleden voor het eerst sinds de jaren tachtig weer landskampioen werd. De persoon om wie het gaat, op wie gestapeld wordt, is bijna niet te zien. Het is hier de Ierse keeper David Harte.
De STAPEL ontstaat in de regel spontaan, na gewonnen shoot-outs. Maar misschien is het een idee om deze manier vaker toe te passen. Op elkaar springen na een doelpunt, is er een mooiere manier om de blijdschap van het team te vieren? Je teamgenoten vinden het ook mooi, die duiken er gewoon bovenop. Je straalt ook iets onoverwinnelijks uit.
3. De Ik-bedank-God-en-het-Universum-voor-deze-goal
Voor sommige hockeyers is scoren iets dat bij het spel hoort. Gescoord? No big deal, ik liep ook maar verkeerd tegen de bal aan, denken ze. Maar er zijn ook andere hockeyers. Gedreven door ambitie, eerzucht, liefde voor het scoren en geloof in iets hoger dan het aardse. Die spelers scoren, waarna de vulkaan die in ze stroomt, helemaal uitbarst. Dit is waarom ze op hockey zitten!
Dit is het mooiste wat er is! En dat kon alleen met hulp van boven. Bij deze spelers zit er bijna een religieus tintje aan het juichen. Er wordt druk naar boven gewezen, want God-of-het-Universum heeft geholpen bij het maken van deze goal. De demonen zijn bezworen. Dit is jouw eigen moment en dat wat er boven is. Bij topspits Jeroen Hertzberger weten we bij onderstaande foto niet of het met religie te maken heeft, of het het zijn enorme drive is dat hem zo mooi laat juichen. Kijk die twee vingertjes, en die gesloten ogen. Prachtig!
4. De Vedette: ‘Ik ren in mijn eentje weg en iedereen moet achter me aan’
Jij hebt gescoord. Dit succes vier je liever alleen. Je doet wat niemand verwacht: je rent niet naar je teamgenoten toe, maar van ze af. Bijvoorbeeld langs de zijlijn. Je team moet achter je aan om je bij te houden om alsnog de groepsknuffel te kunnen doen. Deze manier van juichen kan om verschillende redenen: je bent boos en gefrustreerd, omdat je veel te weinig speelminuten krijgt.
Je bent boos, omdat het team niet goed speelt, dus scoor je en laat je zien dat je boos bent. Of je bent een beroeps egoïst: eigenlijk is teamsport niets voor je, maar je zit nu eenmaal op hockey, maar als je scoort pak je toch even zelf dat momentje. Laatste theorie: de speler die zo juicht, kijkt wie er eigenlijk zijn vrienden zijn in het team. Wie er achter hem aan rent, behoort tot deze groep.
5. Heel Stoer Niet Juichen!
Je staat 10-0 achter en je scoort de 10-1. De ‘eretreffer’. Je juicht niet. Dat is meestal wat er is gebeurd als iemand niet juicht bij een doelpunt. Wat ook mogelijk is: je scoort zo vaak, of je vindt scoren zo normaal geworden, dat je gewoon niet meer juicht. Zeg maar de ‘arrogante doelpuntenmaker’. Voor die speler of speelster is scoren de normaalste zaak van de wereld. Dus juich je niet.
Dit gebeurt ook vaak het enfant terrible, de Mario Balotelli van het hockeyteam. Die bekend staat om dat notoire niet-juichen, maar heel serieus blijven doen.
6. Het Vreugdesprongetje
Van blijdschap verlaat je spontaan de grond en spring je daarom even in de lucht. Dit zijn vaak de mooiste sprongetjes die er bestaan voor een hockeyer. Vreugdesprongetjes verzin je namelijk nooit van tevoren, maar ontstaan spontaan. Alleen de handen omhoog is niet genoeg. Het is zoals voormalig wereldvoetballer Marco van Basten af en toe zijn mooie goals vierde: met een hupje van pure extase.
7. De ‘we zijn een team maar toch ook weer niet’
Iedereen in je team viert het succes van het doelpunt op zijn of haar eigen manier. Je hebt het met elkaar bereikt, maar je bent even niet met elkaar bezig maar voelt wel hetzelfde geluk. Hieronder zie je hoe schitterend dat eruit kan zien. Mink van der Weerden, Seve van Ass en Billy Bakker die elk op hun eigen manier helemaal uit hun dak gaan als ze de goal vieren die ze de Europese titel oplevert. Ze vieren het samen, maar ook weer niet. Helemaal uit hun plaat. Hier hebben ze zo hard voor gewerkt.
8. De Groepsknuffel
Scoren doe je met je hele team. Wanneer er gescoord is hoort daar dan natuurlijk ook een knuffel met je hele team bij. Dit is eigenlijk zoals het hoort in een teamsport als hockey, maar zo gebeurt het natuurlijk niet altijd. Toch straalt onderstaande foto met hdm’er Pien van Nes die wordt geknuffeld een en al teamsport uit. Alsof de goal is gescoord door iedereen. En eigenlijk is dat natuurlijk ook zo.
Elke radertje in het team is nodig om tot een goal te komen. Heb je een sterke teamspirit, dan komt deze groepsknuffel vaak voor. Is er wat minder cohesie, dan komt deze groepsknuffel bijna niet voor.
9. De highfive
Misschien wel de grootste klassieker, de highfive. Je slaat de hand op elkaar en geeft elkaar meestal nog een compliment. Eigenlijk is dit de meest voorkomende manier van juichen. Eenvoudig, doeltreffend, warm en prettig.
10. De knuffel
Na de highfive is de knuffel een zeer geaccepteerde manier om een doelpunt te vieren. Daarvoor moet je wel ‘wat’ met elkaar hebben, qua teamspirit. Of met de persoon die heeft gescoord. Om elkaar nog te knuffelen terwijl je de 9-0 maakt is wat overdreven natuurlijk (maar niet verboden).
2 Reacties
mirco_10
Jullie missen de mensen die IQ van 20 hebben en Fortnite dansje doen
mirco_10
Jullie missen de mensen met IQ van 20 die Fortnite dansje doen