Top 5 mooiste foto’s 2021 – Bart Scheulderman

In de laatste weken van 2021 blikken we terug met een top vijf op het afgelopen jaar. Deze keer heeft onze fotograaf Bart Scheulderman zijn vijf mooiste foto’s in willekeurige volgorde geselecteerd voorzien van eigen commentaar.

Het overwinningsritueel. Het maakt deel uit van het oergedrag van elke hockeyer en is niet los te zien van een zwaarbevochten overwinning.

Het ritueel is een essentieel onderdeel van een team en verschilt per team in hoeveelheid, omvang, duur en kwaliteit. Immers, hoe meer overwinningen er te vieren zijn, hoe beter de uitvoering van het ritueel wordt. Omgekeerd is het absoluut anders. Wie vaak verliest heeft hier geen onderscheidend ritueel voor, deze is altijd hetzelfde: hoofd omlaag, leunen op de stick en zo snel mogelijk het slagveld af. Herken jij de verschillende overwinningsrituelen?

De Oerkreet

Het is de meest basale vorm van het overwinningsritueel. Deze moet echt in de genen van alle hockeyers zitten. Je kunt hem zien vanaf de E’tjes tot en met de senioren. Het is het mooist zichtbaar als de spanning fors oploopt en de druk om te winnen er vol op staat. Daarnaast is dit ritueel ook heel aanstekelijk: als jij ermee begint, dan volgen je teamgenoten vanzelf. En vergeet het publiek niet; het stadion vult zich met echo’s van de oerkreet.

Foto: Bart Scheulderman

De Fly-over

Het is een spontane vorm van het overwinningsritueel die geheel zelfstandig gestart kan worden. Vaak opgevoerd als de maker zelf ook nog moet bekomen van de onverwachte overwinning. Een soort onbewust-bekwaam dus. Het ritueel is vooral mooi voor het publiek en zo veel beter uitgevoerd in de richting van de aanwezige fotografen. Een nadeel voor je teamgenoten is dat ze zich zo moeten inspannen om je bij te houden.

Foto: Bart Scheulderman

De Verrekijker

Dit is een al wat meer ingetogen vorm van het overwinningsritueel. Om dit ritueel goed te kunnen uitvoeren, heb je voor de wedstrijd even wat afstemming nodig. En natuurlijk een overwinning. Maar als alles de goede kant op valt, is de kans op een stevige glimlach een verzekerd onderdeel van deze variant. Het veelvuldig oefenen van dit ritueel geeft een extra dimensie aan het teamgevoel.

Foto: Bart Scheulderman

El Maestro

Een stap verder in de vervolmaking van het overwinningsritueel is het (h)erkennen van de meester. Het teamlid dat op zo’n formidabele wijze de tegenstander op z’n knieën heeft gekregen zodat de overwinning niet meer af te wenden is. Het team moet erkennen dat hij of zij dit op zo’n wijze heeft geperfectioneerd, dat hij El Maestro del Equipo is. Hier moet je hulde aan brengen.

Foto: Bart Scheulderman

De Ontkenner

In de rituelen komt na El Maestro de ontkenner. Het is dé ultieme vorm. Een team heeft meerdere maestro’s die dit ook elke week weer laten zien. Toch is er altijd één die de kroon spant. De ontkenner weet dat hij of zij de Uber Maestro is en heeft al deze extra aandacht niet nodig. Dit is toch de normaalste zaak voor hem of haar om het team de overwinning te geven? Daar is geen ritueel voor nodig. Of is dit toch wel de meest geraffineerde vorm van het overwinningsritueel?

Foto: Bart Scheulderman


2 Reacties

  1. lynnBosman

    Mooie foto's. Ik vind die eerste van Joosje Burg prachtig.

  2. Sjang Fijen

    Helemaal mee eens Lynn, Joosje is nu eenmaal prachtig.


Wat vind jij? Praat mee...