Vijf tips om je spierpijn te verzachten

Heerlijk, zo’n eerste wedstrijd! Je vliegt over het veld, bent het in de zomerstop dus zeker niet verleerd en slaat de ene na de andere bal binnen. Maar dan de volgende ochtend. Je strompelt, hangt aan de trapleuning en kan niet op een normale manier zitten. Spierpijn! Voorkomen is al te laat, dus hier vijf tips om je spierpijn te verminderen. 

1. Drink water

Veel water drinken zorgt ervoor dat de afvalstoffen sneller uit de spieren worden afgevoerd. Alleen water drinken tijdens de wedstrijd is dus niet voldoende. Drink ook na de wedstrijd. En dan niet alleen bier, maar juist ook water. Dus vul die waterflesjes!

2. Koud en warm

Als je net gesport hebt is het slim om onder een koude douche te stappen of even in een koud bad te gaan zitten. Even afzien misschien, maar door de kou vernauwen de bloedvaten tijdelijk, wat een positief effect heeft op het herstel. Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden. Het bloed moet goed door de spieren stromen, en de spieren ontspannen door de warmte. Kleed je bijvoorbeeld warm aan, leg een kruik op de spieren in kwestie, neem een warm bad of duik lekker de sauna in. En anders is er natuurlijk altijd nog de -heerlijk geurende- tijgerbalsem. (Tip: daarna even goed de handen wassen voor je in je oog wrijft of naar de wc gaat).

3. Beweeg met mate

Waarschijnlijk heb je er geen zin in als je al spierpijn hebt, maar toch is het goed om in beweging te blijven. Je moet niet meteen weer voluit gaan sporten, want dan is de kans op blessures groot. Maar bijvoorbeeld een stuk wandelen om de spierpijn ‘eruit te lopen’, werkt prima. Ook rekken en strekken is goed.

4. Massage

Zet je vriend of vriendin maar aan het werk, want een goede massage helpt prima tegen pijnlijke spieren: massages voeren gifstoffen af. Eventueel kun je ook jezelf masseren. Let er in ieder geval op dat je niet alleen het midden van de spier pakt, maar ook de uiteinden (aanhechting). Zo kan de spier zich goed ontspannen.

5. Koffie en kersensap

Een kop koffie kun je beter voor het sporten drinken. Dat zal een deel van de spierpijn voorkomen. Na het sporten nemen professionele sporters vaak voedingssupplementen zoals proteïnepoeder en creatine. Heb je al spierpijn, dan kan voeding die rijk is aan vitamine C en antioxidanten (bijvoorbeeld kersensap) de pijn verzachten.


1 Reactie

  1. EstherBoschvanRoozendaal

    Goed en verstandig stukje waar iedereen wat aan heeft , behalve dan onze studenten die het liefste na de wedstrijd met zijn allen in een "teiltje met bier"zitten.


Wat vind jij? Praat mee...