Zeven tactieken om de tegenstander om de tuin te leiden

Ieder team heeft ze wel, tactische afspraken om de tegenstander om de tuin te leiden. Als tegenstander irriteer je je hier mateloos aan, je doet net alsof het je niks doet of je raakt er helemaal van in de war. Hockey.nl heeft zeven manieren gevonden om jouw tegenstander te misleiden.

1. De strafcorner vanaf de andere kant aangeven

Bijna ieder team neemt de strafcorner vanaf dezelfde kant, de – voor de aanvallende partij – linkerkant. Maar wat als je de bal ineens vanaf de rechterkant aangeeft? Daar kijkt iedereen van op.

2. De andere helft kiezen tijdens de tos

De aanvoerder kent het wel. Je loopt aan het eind van de warming-up naar het midden om de tegenstander en scheidsrechters een hand te geven. De welbekende tos wordt door jou gewonnen en je kiest voor de bal. Meestal kan daarna de wedstrijd beginnen maar ineens kiest de tegenstander er voor om op de andere (”jouw helft”) te beginnen. Dat is toch irritant?

Scheidsrechters Paul vd Assum en Coen van Bunge met Glenn Schuurman en Billy Bakker. COPYRIGHT KOEN SUYK

3. Andere namen roepen om je tactiek duidelijk te maken aan je team

Een typisch zaalhockey-dingetje: in plaats van ‘speel de bal op de balk’ hoor je vaker ‘speel de bal naar Tom, Sanne of Amber’. Of wat dacht je van strafcorner varianten als ‘4a, de appel, 6b of paars’? Wat kan je als tegenstander dan in vredesnaam verwachten?

4. Van positie wisselen net voordat de strafcorner genomen wordt

Iedereen staat klaar. Met volle focus op de bal. Je hebt als verdediging je plan klaar. En dan net voordat de bal genomen wordt, wisselen de aanvallers van positie op de kopcirkel. Je hoort de verdediging denken: moeten wij nu ons plan wijzigen? Moeten we anders uitlopen?

5. Met een vliegende keep spelen

Of je nu achter staat of aan de winnende hand bent. Het wisselen van de keeper voor een veldspeler is voor de tegenstander altijd lastig. Als tegenstander de taak om snel af te spreken of de tactiek moet veranderen. Zo heeft de partij met ineens elf veldspelers de tijd om met een man meer de aanval op te bouwen.

Vliegende keep bij Nijmegen

6. Bij de bal-uitname aan het begin of na een doelpunt meteen de aanval starten

De meeste teams spelen de eerste bal naar een van de medespelers op de eigen helft. Daar ga je als tegenstander van uit. Maar wat als de tegenstander de bal ineens meeneemt en recht op je af komt? Dan moet je wel heel snel schakelen om de bal te veroveren.

7. Van positie wisselen in het veld

Herken je het als verdediger? Van die spitsen die continu wisselen van positie? Als defensie blijf je afspreken wie nou wie moet dekken, terwijl de tegenstander rustig verder gaat met het verwarren. Overigens kan dit natuurlijk op elke positie in het veld.

 


Wat vind jij? Praat mee...