Missen van clubgala pakt goed uit voor USHC

Eersteklasser USHC heeft in de topper tegen Ede een grote stap gezet richting het kampioenschap van de Eerste Klasse en mogelijke promotie naar de Overgangsklasse. In een matige wedstrijd had de Utrechtse ploeg aan drie minuten genoeg om de drie punten in eigen huis te houden: 2-0.

Twee dagen voor het cruciale duel tegen concurrent Ede stond bij de thuisploeg het jaarlijkse clubgala op de agenda, waar de meeste spelers van het eerste team normaal gesproken bij aanwezig zijn. Met het oog op de wedstrijd tegen Ede werd door de spelers zelf besloten om dit keer niet te gaan. ‘Van mij mochten ze gewoon gaan hoor’, erkende USHC-coach Mark Borgers na afloop van de wedstrijd. ‘Ik geef ze altijd de vrijheid om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. In dit geval pakte het goed uit.’

‘Doelpunt paste niet in de wedstrijd’

De keuze om niet naar het clubgala te gaan bleek de juiste, omdat de Utrechtse ploeg in de laatste tien minuten van het duel uiteindelijk het verschil maakte. Zeven minuten voor het einde opende Rico Doran met een mooie tip-in de score, waarna Max Teerling met een bekeken schot de eindstand op het scorebord bracht. ‘Eigenlijk paste die goal totaal niet in de wedstrijd, omdat het een schitterend doelpunt was’, constateerde USHC-coach Borgers. ‘Op papier was dit een schitterend affiche. In de praktijk vallen de wat grotere wedstrijden vaak een beetje tegen. Deze wedstrijd was daarin zeker geen uitzondering.’

Voorafgaand aan de wedstrijd stonden beide ploegen na zeventien competitiewedstrijden in punten gelijk. USHC begon het duel op basis van doelsaldo op koploper. De nummers één en twee maken aan het eind van het seizoen allebei kans op promotie naar de Overgangsklasse. De kampioen treft een makkelijkere tegenstander.

‘Het was een 0-0 wedstrijd’

Beide coaches zagen een stroeve wedstrijd die zich voor het grootste deel op het middenveld afspeelde. ‘Het was echt een 0-0 wedstrijd’, reageerde Ede-coach Eveline van der Pas na afloop. ‘In de tweede helft probeerden wij nog wel door te zetten. Daar kwamen nog wat kansen uit, maar we speelden op een gegeven moment te zenuwachtig en te veel door de as van het veld.’

Toch was het Ede dat beter aan de wedstrijd begon. Hun aanvalskracht bleef echter bij een aantal speldenprikjes, waarbij in alle gevallen de doelman goed op zijn post stond. Daarna viel het stil bij de twee clubs. De wedstrijd kreeg na het doelpunt van Doran uit het niets alsnog een winnaar.

‘Plezier, uitstraling, ontwikkeling en verantwoordelijkheid’

Bij de seizoensopening begon USHC zonder verwachtingen aan de competitie. Inmiddels  kan het lopende seizoen als succesvol bestempeld worden. ‘Wij grapten op een gegeven moment over het behalen van de ’triple’. In dit geval ging het om promotie naar Overgangsklasse Zaal, het kampioenschap in de Eerste Klasse en het winnen van de Silver Cup. Het waren niet echt doelstellingen. We kijken het gewoon van dag tot dag en voorlopig is die denkwijze succesvol.’ Daarbij hanteert Borgers de vier kernwaarden: plezier, uitstraling, ontwikkeling en verantwoordelijkheid.

Ondanks de overwinning van USHC op Ede moeten beide ploegen nog flink aan de bak in de laatste weken van het seizoen: de strijd om twee play-offtickets ligt nog helemaal open en zowel USHC als Ede maakt nog steeds kans op het winnen van de Silver Cup. ‘Het halen van de play-offs blijft echter onze prioriteit’, stelde Ede-coach Van der Pas. ‘De afgelopen drie jaar liepen we ternauwernood de play-offs mis en dit jaar moeten wij er weer gewoon bij zijn. Daar gaan we alles aan doen.’  Op 12 mei spelen USHC en Ede in de Silver Cup tegen respectievelijk MEP en Bennebroek.