Hoofdklasse Dames: Den Bosch met Nunnink topfavoriet

Amsterdam is nog altijd regerend landskampioen, maar favoriet voor het winnen van de landstitel is komend seizoen toch echt Den Bosch. Een overzicht van de stand van zaken bij de drie grootste titelkandidaten, voordat zondag de competitie eindelijk weer begint.

Den Bosch

Ten opzichte van de concurrentie heeft Den Bosch komend seizoen twee voordelen. Van alle teams die normaal gesproken meestrijden om de landstitel, heeft de ploeg van Raoul Ehren allereerst de selectie het meest intact weten te houden. De enige puzzel die moest worden opgelost, was het vertrek van Lieke Hulsen naar Royal Victory.

Bovendien heeft Den Bosch zich van de drie titelkandidaten op papier het meest versterkt. Waar Amsterdam en SCHC er vooral voor hebben gekozen om talenten vast te leggen, of in ieder geval speelsters met potentie die zichzelf wel bewezen hebben in de Hoofdklasse, maar nog niet in de absolute top, contracteerde Den Bosch met 120-voudig international Laura Nunnink een wereldtopper die er vanaf dag één staat.

Nu Den Bosch door de komst van Nunnink behalve de beste verdediging van Nederland en een aanval met wereldspitsen Lidewij Welten en Frédérique Matla ook nog een versterkt middenveld heeft, kan niet anders dan worden geconcludeerd dat de Bossche Bazen voor het winnen van de landstitel de topfavoriet zijn.

Speler Naar Van
Laura Nunnink Den Bosch Oranje-Rood
Lieke Hulsen Royal Victory (Bel) Den Bosch
Julia van den Heuvel Kampong Den Bosch

Door het vastleggen van Laura Nunnink zorgde Den Bosch voor de transfer van het jaar. Foto: Willem Vernes

Amsterdam

De grootste uitdaging van regerend landskampioen Amsterdam komend seizoen is om van de voorhoede een geoliede machine te maken. Vergeleken met het kampioensjaar 2018/2019 zijn met Charlotte Vega (gestopt), Kelly Jonker (naar Pinoké) en Kitty van Male (was al gestopt) drie goalgetters niet meer van de partij, die in dat succesvolle seizoen ieder op hun eigen manier hun stempel drukten op de wedstrijden in de play-offs en de eveneens gewonnen Europa Cup.

Met Freeke Moes (Oranje-Rood) en Fay van der Elst (hdm) haalde Amsterdam deze zomer twee opvolgsters in huis die de potentie hebben om door te groeien naar het Nederlands elftal. Ook met hen erbij, in plaats van de vertrokken routiniers, kwalificeert Amsterdam zich natuurlijk opnieuw met twee vingers in de neus voor de play-offs. Maar of Moes en Van der Elst al zó ver in hun ontwikkeling zijn dat ze in de finale – met het mes op de keel – het verschil kunnen maken, zoals bijvoorbeeld Van Male dat in 2018/2019 deed, moet nog blijken.

Bovendien is het afwachten hoe Marijn Veen, de aanvaller van Amsterdam die in het kampioensjaar de grote ster was, de naweeën verteert van haar hersenschudding. En hoe ze omgaat met haar nieuwe status als speelster die, in plaats van de vertrokken routiniers, in de verjongde aanvalslinie de kar moet trekken. Interessant is ook of aanvaller Michelle Fillet, net als Veen in haar tweede jaar bij Amsterdam, één jaar na haar komst van Kampong de stap van talent naar gearriveerde speelster kan zetten.

Speler Naar Van
Freeke Moes Amsterdam Oranje-Rood
Hester van der Veld Amsterdam hdm
Fay van der Elst Amsterdam hdm
Charlotte Vega Stopt Amsterdam
Kimberly Thompson Stopt Amsterdam

 

Freeke Moes is een van de nieuwe aanwinsten in de aanval van Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

SCHC

Over de winnaar van de schoonheidsprijs bestaat al enkele jaren geen twijfel: die gaat traditioneel naar Stichtsche. Zaak is nu om een speelwijze te ontwikkelen die niet zozeer het hart van hockeyliefhebbers sneller laat kloppen, maar die leidt tot het veroveren van de landstitel.

Aan de nieuwe coach Lucas Judge de taak die missie te volbrengen, nu hij na twee jaar assistent te zijn geweest op eigen benen is komen te staan. Het afscheid van Carlien Dirkse van den Heuvel en van coach Nettie van Maasakker – moeder van de groep – kan symbolisch het begin zijn van een nieuw tijdperk, waarin jonge speelsters als gifkikker Pien Dicke en strafcornerkanon Yibbi Jansen hard op de deur kloppen.

Met Mascha Sterk (hdm) en Klaartje de Bruijn (Laren) als nieuwe aanwinsten heeft Stichtsche alleen vervangers gehaald voor de gestopte Dirkse van den Heuvel en voor Sarah Jaspers. Met name achterin is SCHC de laatste jaren op belangrijke momenten kwetsbaar geweest. Of de verdediging komend seizoen niet opnieuw de achilleshiel is, moet blijken. Voordeel voor SCHC is wel dat zij met Caia van Maasakker en Yibbi Jansen op papier de beste strafcorner van Nederland hebben.

Speler Naar Van
Mascha Sterk SCHC hdm
Klaartje de Bruijn SCHC Laren
Carlien Dirkse van den Heuvel Stopt SCHC
Sarah Jaspers Stopt SCHC
Roos Knijff Dragons SCHC

 

Na zijn avontuur bij de mannen van Oranje-Rood krijgt Lucas Judge nu bij SCHC een herkansing om te slagen als hoofdcoach. Foto: Willem Vernes

 

 • Wie wordt kampioen in de Hoofdklasse Dames?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Wie wordt kampioen in de Hoofdklasse Dames?  Ophalen van gegevens


6 Reacties

 1. stekel

  Grote variabele is COVID-19. Welke elftallen blijven vrij en welke worden ‘getroffen’

 2. Nvanas012

  Als Den Bosch dit jaar geen landskampioen wordt eet ik m’n schoen op, ze zijn het verplicht met zoveel kwaliteit. Ben wel benieuwd hoe ze het zullen doen als straks Welten, van Geffen en vd Assem met pensioen gaan.

 3. Gastig

  De basis 11 van SCHC is wat mij betreft sterker geworden in vergelijking met vorig seizoen. Onder leiding van Xan de Waard is het (over het algemeen) een jonge ploeg die de komende jaren alleen nog maar beter kan worden ALS ze bij elkaar blijven. Of ze nu al sterk genoeg zijn voor de titel vraag ik me echter ook af. Dat coach Judge niet alleen mooi spel wil vertonen maar ook een realistische, soms zelfs terughoudende, speelstijl hanteert is in de voorbereiding al wel duidelijk zichtbaar. Oftewel; ‘het gaat een enerverend seizoen worden waar DB zeker favoriet is maar waar de strijd nog niet is gestreden’.

 4. RobV

  Ik houd het op Stichtse als landskampioen, al zag ik wel dat ze nog niet de meeste stemmen hadden vergaard. Dit jaar net wat meer in de underdogpositie en dan zijn ze op hun best. Ik denk dat ze er klaar voor zijn.

 5. lynnBosman

  Hmm ik denk dat het gaat tussen Amsterdam en Den Bosch. Nunnink is een geweldige versterking. Amsterdam heeft met de Goede natuurlijk een fenomeen. Ik vind Stichste er dit jaar niet sterker op geworden Dirkse vd H/Jaspers vs De Bruijn/Sterk. Maar wie weet, er staat nog steeds wel veel kwaliteit op het veld. Goede strafcorners, trefzekere spitsen. Het zal denk ik ook afhangen van Covid-19.

 6. knuufke

  Geweldige hockeyster en ook nog eens een heel aardige meid. Ondanks het verlies dat ze voor O-R betekent, gun ik haar het landskampioenschap bij Den Bosch. Als ze bij DB de kwaliteiten die ze in huis hebben goed inzetten worden ze gewoon kampioen. Mijns inziens hebben ze met Nunnink nog een beduidend sterker team dan ze al hadden. SCHC moet ik echt nog zien. Paar goede speelsters, maar ook zwakke plekken. Ik ben benieuwd of het een functionerend team wordt. Toch te veel net niet. Amsterdam zal ongetwijfeld weer sterk zijn. Voor mij nog moeilijk in te schatten of ze het niveau van DB evenaren.


Wat vind jij? Praat mee...