Jubileum voor Kelly Jonker: 100 goals in Hoofdklasse

Kelly Jonker beleefde zondagmiddag bij de start van het nieuwe seizoen meteen een markant moment in haar loopbaan. De spits van Amsterdam scoorde twee keer tegen hdm (5-0) en staat nu op exact honderd doelpunten in de Hoofdklasse.

Jonker maakte al haar honderd competitietreffers in dienst van Amsterdam. De eerste kwam tot stand op 5 november 2006 tijdens Amsterdam-Nijmegen (4-1), in haar debuutseizoen bij Dames 1. Daarna volgden nog twaalf seizoenen waarin ze altijd tot scoren kwam.

Neusje voor de goal

Jonkers meest productieve seizoenen waren de jaargangen 2010-11 en 2013-14, toen ze tot twaalf treffers in de reguliere competitie kwam. Liefst 86 goals van Jonker kwamen voort uit veldspel, de andere veertien ontstonden uit een strafcorner(variant). Hoewel de 28-jarige Amstelveense een neusje voor de goal heeft en herhaaldelijk met gevaar voor eigen leven via een gedurfde tip-in scoort, kan ze met haar snelheid en vlammend schot ook goed uit de voeten wanneer ze de ruimte kan bespelen.

In spoor van Caia en Lidewij

Jonker is na Caia van Maasakker (SCHC) en Lidewij Welten (Den Bosch) de derde nog actieve speelster in de Hoofdklasse met minstens honderd doelpunten op haar naam. Los van de goals in de reguliere competitie maakte ze door de jaren heen ook nog eens twaalf goals voor Amsterdam in de play-offs om de landstitel.

Met haar twee goals tegen hdm (de 1-0 en de 4-0) gaf ze een passend vervolg aan de goede prestaties van deze zomer. Tijdens het WK was ze met zes goals één van de belangrijkste doelpuntenleveranciers van de Oranje Dames op weg naar de wereldtitel.


Wat vind jij? Praat mee...