Michelle Fillet sleept Amsterdam naar winst op SCHC

Regerend landskampioen Amsterdam heeft donderdagavond in Bilthoven een belangrijke stap gezet richting de finale van de play-offs. In de eerste wedstrijd van de halve eindstrijd werd SCHC met 0-1 verslagen. Zaterdag stelt Amsterdam bij winst op eigen veld de finaleplaats veilig. Indien SCHC dan wint, wordt zondag in het Wagener Stadion het beslissingsduel gespeeld.

De wedstrijd was twee minuten onderweg toen Stichtsche op de rechterflank een aanval opzette en Famke Richardson op de achterlijn een voet vond, wat de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. Waar de gedachten uitgingen naar een sleeppush van Caia van Maasakker, koos ze voor een tip op de inlopende spits Pien Dicke. Omdat Lauren Stam haar stick ertussen kreeg, ging de bal over. Het was al vroeg het eerste wapenfeit van SCHC.

Vier minuten later haalde Amsterdam via Maria Verschoor voor het eerst een strafcorner. De sleeppush van Michelle Fillet vloog halfhoog tussen keepster Alexandra Heerbaart en lijnstopper Caia van Maasakker het doel in. Een 0-1 voorsprong dus voor Amsterdam. Het was het dertiende doelpunt van Fillet dit seizoen, die haar linkervuist balde en een oerkreet slaakte die vanuit haar tenen kwam.

Matchwinnaar Michelle Fillet heeft de 1-0 gemaakt. Foto: Willem Vernes

Geen aanvoer naar Zerbo en Dicke

De goal was een tegenslag voor SCHC, dat hunkert naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis, maar de afgelopen jaren in wedstrijden tegen topploegen vaak aan het kortste eind trekt. De laatste keer dat Stichtsche van Amsterdam was op 30 september 2018 (3-1), ruim tweeënhalf jaar geleden. Afgelopen april was in de competitie eindelijk een winst op Amsterdam in de maak, totdat SCHC in de laatste drie minuten een 2-1 voorsprong weggaf en met 2-3 verloor.

De verdediging van Amsterdam gaf SCHC-spitsen Ginella Zerbo en Pien Dicke geen centimeter ruimte. Eén keer in het eerste kwart vond de thuisploeg een gaatje, na een heerlijke combinatie door de as van het veld, via Laurien Leurink, Ginella Zerbo en Kyra Fortuin. Fortuin had de 1-1 op haar stick, maar keepster Anne Veenendaal verraste haar door snel uit haar doel te stormen en de bal uit te verdedigen. Aan de andere kant van het veld haalde Amsterdam even later een strafcorner. De sleep van Michelle Fillet was deze keer te veel door het midden, waardoor Alexandra Heerbaart haar voet er tegen kreeg.

Weinig kansen voor SCHC

Het eerste kwart was een boeiend hockeygevecht. Het tweede kwart was veel minder interessant. Amsterdam – dat natuurlijk captain Eva de Goede miste en ook zonder verdediger Kimberly Thompson speelde – was de betere ploeg en creëerde uit een counter een kans via Freeke Moes. Voordat de spits op doel kon slaan, snoepte Suzanne Homma de bal van haar af. Even later was het opnieuw Maria Verschoor die voor Amsterdam een strafcorner haalde. De sleep van Lauren Stam was niet ver genoeg richting de linkerhoek, waardoor Alexandra Heerbaart met haar voet kon redden. Wat Stichtsche – zonder Xan de Waard – daar het tweede kwart tegenoverstelde, was niet veel. De Bilthovenaren creëerden niet één kans.

Pien Dicke gaat horizontaal. De clubtopscorer van SCHC kreeg nauwelijks kansen tegen Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Aan het begin was het opnieuw Amsterdam dat de aanval zocht en via Marijn Veen een strafcorner haalde. Deze keer was het Michelle Fillet die op doel mocht slepen. Bliksemsnel sprintte uitloopster Famke Richardson vanaf de lijn richting de kop van de cirkel en het lukte haar om haar stick tegen de bal te krijgen. Het bleef 0-1 voor Amsterdam.

Dreiging via Fortuin

Naarmate de tijd na rust verder weg tikte, nam de druk op SCHC om aanvallend wat te creëren verder toe. Aan het eind van het derde kwart stichtte Stichtsche via Kyra Fortuin eindelijk weer eens gevaar. Op de achterlijn speelde ze met een beetje geluk Maria Verschoor en Lauren Stam uit. Daarna pushte ze hoog tegen het zijnet. Het was een signaal dat de overwinning nog zeker niet binnen was voor Amsterdam.

De van een blessure herstellende Xan de Waard kon slechts toekijken in Bilthoven. Foto: Willem Vernes

Aan het begin van het vierde kwart was Amsterdam dichtbij de 0-2. Het was aan een heerlijke redding van Alexandra Heerbaart te danken dat een prachtig backhandschot van Michelle Fillet niet in het doel vloog. Ook uit de strafcorner die daarop volgde, de vijfde alweer voor Amsterdam, scoorde Fillet niet.

Terwijl SCHC aan zet was, bleef Amsterdam de betere ploeg. Pas de laatste vijf minuten van de wedstrijd nam de druk Stichtsche van toe. Een strafcorner van Yibbi Jansen, de tweede van SCHC, leverde opnieuw een corner op. Het was Anne Veenendaal die vervolgens haar stick tegen de sleeppush van Jansen kreeg, een geweldige redding. Het bleek de laatste stuiptrekking van SCHC, waarna de winst verdiend naar Amsterdam ging.

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug


21 Reacties

 1. magnus-querqus

  Zerbo: geen 🦷bitje, dan zit je? Of geldt dat niet in de HK?

  1. jannick

   Is de wedstrijd zo saai?

 2. rdownunder

  Publiek en broodjes?

 3. charliejanssen

  Dat daar mensen zitten is al erg... Maar dat je ze dan ook nog wat te eten geeft is toch wel belachelijk.

  1. rdownunder

   Snap dat ook niet helemaal!

  2. SanderE

   Ja het is gewoon beschamend. Wat een type mensen. Onbegrijpelijk dat hier niet op wordt ingegrepen.

  3. Boearco

   In Bilthoven staan ze boven de wet.

 4. bruinfruit

  Toch een bijzonder slechte pot voor een play-off wedstrijd

 5. marijeknuvers

  SCHC stond goed te verdedigen. Kan niet anders zeggen. Kan heel weinig over het niveau zeggen, omdat ze elkaar weinig ruimte gaven.

 6. dragoncl

  Laat die interviewer de speelsters weleens uitspreken?

 7. RobV

  Lucas Judge is echt niet kritisch genoeg op zijn team, te snel tevreden. Voor mijn gevoel had A’dam echt de overhand, al is het verschil in score niet groot.

 8. Linksbuiten

  Leuke wedstrijd. Echte strijd en hoog tempo. Stichtse had Xan de Waard wel erg goed kunnen gebruiken voor de aanvoer naar de spitsen. Het is nog absoluut niet beslist overigens.

 9. p-smits

  Over gebrek aan kritisch vermogen gesproken. Judge laat speelsters die duidelijk niet in vorm zijn, die veelvuldig de verkeerde dingen doen, die voortdurend de bal verliezen, het eigen team op het verkeerde been zetten, gewoon veel minuten maken. Blijkbaar hebben ze niet genoeg kwaliteit in de selectie om zo iemand meer banktijd te geven.

 10. hockeyliefhebber12

  Amsterdam toch wel echt de betere ploeg deze wedstrijd. Staan als team erg goed en geven weinig weg, daarnaast ook meer kansen dan SCHC. Bij SCHC vond ik Leurink erg onzichtbaar

 11. marijeknuvers

  Ze missen San op het middenveld. Dan heb je meer keuze. Uiteindelijk moeten ze Zerbo en Dicke in stelling kunnen brengen. Het lukte Amsterdam erg goed dat te voorkomen. En dan heeft Judge inderdaad niet heel veel keuze op het middenveld momenteel.

 12. misha-van-oostveen

  Als je deze wedstrijd goed analyseert dat was dit een makkie voor Adam. SCHC heeft nagenoeg niets gecreerd. Zerbo totaal onzichtbaar maar ook vd Maasakker speelt zo verschrikkelijk flegmatisch. Heeft Janssen wel enig plezier. Wat een ontevreden uitstraling en op haar sc na niets goed gedaan. Waarom geen druk zetten, van achteruit durven door te schuiven. Adam was verdedigend goed maar spelen met de handrem erop maatvasten op alle fronten beter.

 13. Hockeyfeest

  SCHC lijkt erg kwetsbaar en op termijn ook geen zekerheid voor de playoffs meer. Hebben nood aan een paar speelsters die het algehele niveau op sleeptouw kunnen nemen. Hoe laat je de huidige speelsters zich ontwikkelen? Is de hiërarchie in het team wel dienende aan de prestaties? Ik zie geen groei en een kwalitatief smalle selectie. Ik hoop dat ze een lange termijn plan hebben en in staat zijn bij te sturen. Amsterdam en DB zijn nog dominanter geworden.

 14. marijeknuvers

  Geen groei en een kwalitatief smalle selectie, daar ben ik het wel mee eens. Ik zie tegelijkertijd ook erg goede speelsters (misschien wel de beste speelsters in competitie?) . Wat zou er gebeuren als HDM 1 a 2 speelsters van SCHC zou mogen kiezen om een jaar bij hen aan te sluiten? Ik denk dat die speelster(s) zich én beter zou(den) ontwikkelen én dat ze dik boven SCHC zouden eindigen. Gelukkig lijkt het gat met de nummers 5-7 groot en hoeven ze daar niet direct bang te zijn.

  1. bruinfruit

   HDM heeft zich gister ook niet echt bewezen tegen Den Bosch. HDM moet zich meer gaan focussen om constant in de top 4 te komen, kunnen de mannen van HDM ook aan werken...

 15. HendricusW

  SCHC moet een keer afscheid nemen van een paar oud gediende. De killers mentaliteit is in Bilthoven ver te zoeken. SCHC zal met de huidige mentaliteit nooit kampioen worden. Ook vanuit bestuur is hier zeer weinig sturing op. Dit vooral omdat bestuurslid tophockey Dames ieder jaar zijn stempel wil drukken op D1. SCHC D1 wil al jaren een keer kampioen worden en stoppen daar heel, heel, heel veel geld in, resultaat is dat ze nog nooit de finale van de play-offs hebben gehaald. Volgens mij gaat het tijd worden voor andere beleidsbepalers in het bestuur met portefeuille tophockey. SCHC Bilthoven heeft ook een paar omhooggetilde suikeroompjes (ze noemen zich Heren 28) die er voor zorgen dat SCHC H1 een beetje kan functioneren! Deze heren staan iedere dag boven de wet en vinden dat ze morgenavond, bij één der heren thuis in Bosch en Duin, een Heren28 bbq kunnen houden voor 20 man waar het bestuur van SCHC ook aanwezig zal zijn. Te bizar!! Maar goed; het bestuur van SCHC laat gisteravond ook toeschouwers toe. Dit zelfde bestuur moet er voor zorgen dat SCHC H1 volgend jaar een beetje op sterkte is in de Hoofdklasse. Daar heeft SCHC eigenlijk geen geld voor dus zal er weer uit de portemonnee van deze suikeroompjes geplukt moeten worden. Conclusie; SCHC zal nooit de echte top halen zolang er niets aan een bepaalde instelling/mentaliteit gedaan gaat worden! Maak schoon schip! Zorg daarnaast dat er een capabel bestuur komt die niet boven de wet staat!!

  1. bruinfruit

   Nou nou nou, wat constructieve bijdrage... Duidelijk iemand op de teentjes getrapt


Wat vind jij? Praat mee...