Teun de Nooijer vindt het even lastig om de lichtpunten te zien

Wie zondagmiddag niet op Het Kopje bij Bloemendaal-Laren was, zal na het lezen van de 1-5 uitslag denken dat er sinds vorig seizoen niet veel is veranderd bij dames 1. Toen verloor de ploeg van trainer-coach Teun de Nooijer de eerste seizoenhelft alles. Vaak kansloos met grote cijfers. Tegen Laren bood Bloemendaal zondag daarentegen lange tijd prima partij en was de 1-5 nederlaag geflatteerd.

De Nooijer vond het na afloop van het Hoofdklasse-duel moeilijk om de lichtpunten bij zijn ploeg te zien. ‘Ik baal ervan dat we na de 1-3 door de ondergrens zijn gezakt’, verzuchtte de coach een half uur na afloop. De periode ervoor had hij even tijd nodig gehad om de nederlaag te verwerken. ‘Ik kan er gewoon niet bij dat dit ons is gebeurd. De speelsters ook niet. Het is ons een raadsel. Misschien zegt dat ook wel iets over de verwachtingen die ik heb van deze ploeg. Want tot aan het laatste kwart vind ik dat we sinds de start van de voorbereiding goed bezig zijn. Er zit veel hockey in het team en de groep is heel homogeen. Juist daarom verrast het me dat we zo uit elkaar vallen in het laatste deel van de wedstrijd.’

Hij schudde nog maar eens met zijn hoofd en voegde eraan toe: ‘We hebben in ieder geval genoeg om van te leren. Het wordt een interessante week.’

Anna O’Flanagan is nu al een echte aanwinst voor Bloemendaal

De ploeg van De Nooijer redde, na de rampzalige start, vorig seizoen knap het vege Hoofdklasse-lijf via de play-outs. Het was meteen het startsein voor een grondige renovatie van zijn ploeg. Kate (gestopt) en Helen Richardson-Walsh keerden terug naar Engeland, terwijl Josien Galama en Joëlle Ketting vertrokken naar Laren. Tegenover het vertrek van deze sterkhouders stond de komst van een stuk of acht nieuwe speelsters: Merel Aarts (hdm), Fee Schreuder (Push), Sanne Caarls (Rood-Wit), Pili Roman (MOP) en Sophie Schlatmann (Laren) kwamen van andere Nederlandse clubs. De Ierse internationals Anna O’Flanagan en Chleo Watkins werden van over de grenzen gehaald. Daarnaast schoven jonge speelsters zoals Kiki Rozemeijer en Danique Visser door naar het eerste elftal.

Met de gerenoveerde ploeg haalde De Nooijer in de eerste twee wedstrijden drie punten. Ook in de eerste helft tegen Laren toonde de oranje formatie aan dat er veel is veranderd op Het Kopje. Bloemendaal speelt fris van de lever en heeft met name in O’Flanagan een echte aanwinst. De Ierse aanvalsters zorgt niet alleen voor dreiging, maar heeft ook een gevaarlijke stafcorner. Dat liet ze zien na ruim een kwartier spelen. O’Flanagan sloeg de bal hard in, waardoor de van MOP overgekomen Pili Romang hem alleen maar hoog in het doel hoefde te verlengen: 0-1. Op dat moment was die tussenstand niet onverdiend.

Bloemendaal kon Laren een helft lang prima partij bieden

Dat kwam enerzijds door het goede spel van Bloemendaal, maar het moet gezegd dat ook Laren wat slap aan het duel begon. Dat liet coach Robert-Jan Cox de speelsters van Laren na het eerste kwart ook duidelijk weten. In het tweede kwart had Laren daardoor ook wel iets meer de overhand, zonder daadwerkelijk heel veel beter te zijn. Toch scoorde Laren de gelijkmaker. Met strafcornercanon Lieke van Wijk op de bank, speelde Laren een variant die door Lisanne de Lange met een doelpunt werd bekroond: 1-1.

Op dat moment was er geen enkele aanleiding om te denken dat er een grote nederlaag voor Bloemendaal in het verschiet lag. In het derde kwart was de eerste grote kans zelfs voor Bloemendaal. O’Flanagan sloeg de bal echter keihard voor het doel van Karlijn Adank langs. Adank wordt dit seizoen klaar gestoomd voor een rol als eerste keepster en mocht daardoor het doel verdedigen in plaats van de toekijkende Joyce Sombroek.

Kerstholt zit niet bij Oranje, maar dat ligt niet aan haar vorm

Het was zo’n beetje de laatste keer dat Adank de bal van dichtbij zag, want het spel voltrok zich daarna grotendeels aan de andere kant van het veld. Toch slaagde Laren er lange tijd niet in op voorsprong te komen. Daarvoor was uiteindelijk een misser van Fee Schreuder in het vierde kwart nodig. De verdedigster verspeelde knullig de bal aan Maxime Kerstholt. De aanvalster van Laren maakt geen deel uit van de Oranje-selectie die bondscoach Alyson Annan deze week bekend maakte, maar toonde met een fraaie backhand aan dat dit niet aan haar vorm ligt: 1-2.

Bloemendaal kreeg kort daarop nog een strafcorner, die werd gemist, maar daarna zag De Nooijer tot zijn afgrijzen dat zijn speelsters het helemaal lieten liggen. De gasten uit Laren konden doen en laten wat ze wilden en de aanvallers kregen volop de kans hun zelfvertrouwen verder op te vijzelen. Achtereenvolgens Laurien Leurink, Pam van Asperen en opnieuw Kerstholt zorgden voor vreugde in het Laren-kamp: 1-5.

Laurine Leurink juicht na haar treffer tegen Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Laurin Leurink, die in tegenstelling tot Kerstholt wel weer deel uit maakt van de Oranje-selectie, erkende na afloop dat de 1-5 uitslag wat geflatteerd was. ‘Maar ik vind ook dat we het onszelf vandaag onnodig moeilijk hebben gemaakt. We hadden veel eerder de kansen moeten benutten, nu bleef Bloemendaal heel lang in de wedstrijd. We moeten deze week maar eens analyseren waardoor dat komt.’

Geanalyseerd werd er zondagmiddag na afloop van het duel al direct door de speelsters van Bloemendaal. In de hockeykleding zochten de dames in groepjes naar een antwoord op de vraag waardoor het zo mis kon gaan in het laatste kwart.

De Nooijer brak er ook zijn hersen over, maar concludeerde tot slot: ‘Het kost me als coach nu nog de nodige moeite, maar we moeten het goede gevoel niet laten verpesten door een slecht kwart.’

Bloemendaal – Laren – (1-1)
’17 Pili Romang 1-0
’22 Lisanne de Lange 1-1 (sc)
’53 Maxime Kerstholt 1-2
’65 Laurien Leurink 1-3
’66 Pam van Asperen 1-4
’69 Maxime Kerstholt 1-5


Wat vind jij? Praat mee...