Perfecte starts Den Bosch en Amsterdam van zeldzaam niveau

Komende vrijdag staat in de Hoofdklasse Dames met de clash tussen Den Bosch en Amsterdam een absolute kraker op het menu. Beide ploegen zijn dit seizoen na acht speelronden nog zonder puntenverlies en hebben nu al een gapend gat geslagen met de achtervolgers.

Historisch goede start

In de rijke historie van de Hoofdklasse Dames kwam het pas twee keer eerder voor dat twee clubs na de eerste acht wedstrijden elk de maximale score behaalden, zo heeft databureau Gracenote becijferd. Zowel in het seizoen 1986/1987 als in 1987/1988 stonden HGC en Amsterdam na acht duels samen met de maximale score bovenaan de ranglijst.

In 1986/1987 kwamen koplopers HGC en Amsterdam, net als Den Bosch en Amsterdam nu, elkaar tegen tijdens speelronde 9. Amsterdam won destijds thuis met 4-2 van HGC en zou die jaargang uiteindelijk ook de landstitel grijpen.

Grote kloof met nummer drie

Door hun perfecte score na acht speelronden hebben Den Bosch en Amsterdam nu al een enorme voorsprong op de nummer drie van de ranglijst opgebouwd, hetgeen alleen maar aangeeft hoe de krachtsverhoudingen momenteel liggen in de Hoofdklasse. Nummer drie Hurley (W5, G1, V2) heeft liefst acht punten minder dan de beide lijstaanvoerders.

Als we voor alle eerdere Hoofdklasse-seizoenen drie punten rekenen voor een overwinning, dan was het gat tussen de nummers twee en drie op de ranglijst slechts één keer eerder zo groot als nu. Dat was in 1986/87, toen MOP na acht speelronden de derde plaats bezette op acht punten van koplopers Amsterdam en HGC.

Fraaie zegereeks Den Bosch

Hoewel ook Amsterdam dit seizoen dus nog alle duels winnend afsloot, is Den Bosch vrijdag gevoelsmatig toch dé te kloppen ploeg. De formatie van trainer/coach Raoul Ehren won zijn laatste twaalf reguliere competitiewedstrijden: de laatste vier van vorig seizoen en dus de eerste acht van deze jaargang.

Met die zegereeks krijgt Den Bosch steeds meer zicht op het eigen clubrecord. In de periode 2005-2006 en 2012-2013 wonnen de Bossche dames achttien Hoofdklasse-duels op rij. Dat is overigens nog ver verwijderd van het nationale record van Amsterdam, dat tussen 2004 en 2005 liefst 27 (!) competitieduels op rij zegevierde.


Wat vind jij? Praat mee...