Round-up HK (D): Goalie Remmerswaal bezorgt hdm zege op Laren

Er werd relatief weinig gescoord, zondag 30 oktober in de Hoofdklasse Dames. In de 5 wedstrijden die om 12.45 uur startten, wist geen enkele uitspelende ploeg te scoren. Oranje-Rood, dat later in en tegen Bloemendaal begon, bracht daar verandering met een ruime overwinning. De grootte van deze zege werd geëvenaard door SCHC in de streekderby tegen Kampong, maar de opvallendste uitslag werd genoteerd in Den Haag.

Hurley – Groningen 1-0 (1-0)

Dankzij een treffer van Maartje van der Vis in de 27e minuut won Hurley zondag in eigen huis van Groningen. De ploeg van coach Jorge Nolte krijgt dankzij de zege de 4e plek in het vizier, waar Laren staat met 3 punten meer. Voor de noorderlingen is de nederlaag hard, want 4 ploegen die dicht bij Groningen op de ranglijst stonden, pakken wel punten.

‘Fijne punten’, noemde Nolte de overwinning. ‘We hadden het onszelf makkelijker kunnen maken. 1-0 is krap, maar dat waren de veldverhoudingen niet. Op slag van rust, een cruciaal moment, kregen wij een strafbal. De scheids trok de beslissing in, maar op videobeelden is te zien dat een strafbal terecht was geweest. Na rust waren we redelijk heer en meester, maar benutten een paar grote kansen niet.’ Hoe dan ook, het resultaat telt, Hurley wint en kan omhoog kijken. ‘Het was niet onze mooiste wedstrijd, maar we moesten een resultaat halen. Dat hebben we als collectief goed gedaan.’

Mark Materek is een iets andere visie toegedaan: ‘Deze wedstrijd was een gemiste kans voor ons. Beide ploegen maakten fouten, het is alleen dat Hurley ons vervolgens net iets meer pijn kon doen. Vandaag was Hurley niet beter dan wij, wij moeten de oorzaak echt bij onszelf zoeken.’

Het lukte Groningen in 5 uitwedstrijden nog niet om te scoren, maar volgens Materek heeft ploeg geen last van een complex. ‘Vandaag vergaten we te scoren. En die andere wedstrijden waren tegen zware tegenstanders. Die doelpunten zeggen me niet zoveel, wel het spel dat tot goals leidt. Vandaag kregen we 3, 4 opgelegde kansen, maar we deden er niks mee. Verdedigend stonden we heel aardig, hockeyend deden we heel aardig mee. Voorin moesten wij meer gif en power tonen.’

’27 Maartje van der Vis 1-0 (sc)

SCHC – Kampong 4-0 (2-0)

SCHC won thuis eigenlijk vrij gemakkelijk van provinciegenoot Kampong, maar de bezoekers mogen vooral zichzelf dat aanrekenen. De 1e 3 Stichtse doelpunten kwamen voort uit een strafcorner en 2 strafballen, waardoor de wedstrijd in de 41e minuut al gespeeld was. Met nog 5 minuten op de klok tikte Claire Verhage ook de 4-0 binnen.

‘4 Roos Drost 1-0 (sc)
’11 Caia van Maasakker 2-0 (sb)
’41 Caia van Maasakker 3-0 (sb)
’65 Claire Verhage 4-0

hdm – Laren 2-0 (1-0)

De meest in het oog springende uitslag was er 1 in Den Haag. Daar won hdm, dat de vorige 4 wedstrijden verloor en al 2 duels niet tot scoren kwam, met 2-0 van Laren. Volgens coach Erik van Driel kwam de overwinning volledig op het conto van zijn keepster Julia Remmerswaal. ‘Wij scoorden snel in de 1e helft. Later is er een fase waarin Laren echt beter is dan wij, maar Juul houdt achter elkaar 4 ballen eruit. Nina scoort vervolgens een megabackhand, maar onze keeper was echt in topvorm.’

‘2 Fay van der Elst 1-0 (sc)
’55 Nina van der Marel 2-0

MOP – Pinoké 1-0 (0-0)

MOP won in eigen huis met de hakken over de sloot en coach Karel Alferink was blij dat hij punten overhield aan een wedstrijd waarin zijn ploeg niet goed was. ‘Vandaag hebben we niet goed gehockeyd en daar baal ik. Gelukkig werkten we hard en ging het op basis daarvan gelijk op. We kunnen veel beter.’

Coach Robert Justus van het bezoekende Pinoké had een iets andere lezing. ‘Wij waren gewoon echt veel beter, als we een keer hadden moeten winnen dit seizoen, was het vandaag. Blijkbaar moeten wij nog leren winnen. We creëerden kansen, maar we maakten ze niet.’ Zelfs de corner, die Pinoké in de vorige weken steeds op goed op orde had, haperde in Vught. ‘Door technische en communicatieve fouten liep hij niet. Zonde. Pluspunt is dat we beter worden, dus we gaan weer vrolijk verder.’ Pinoké blijft, in afwachting van het duel van Bloemendaal dat later start, voorlaatste op de ranglijst. ‘Wij moeten gewoon zorgen dat we dit jaar boven Bloemendaal eindigen, dat is doelstelling nummer 1.’

’49 Jolijn Donkers 1-0 (sc)

Amsterdam – Den Bosch 0-0 (0-0)

Een doelpuntloos gelijkspel tussen de ploeg die dit jaar de minste treffers tegen kreeg (Amsterdam) en de ploeg die dit jaar het vaakst scoorde (Den Bosch). Voor beide ploegen was het ook pas de 2e keer dat ze puntenverlies leden dit seizoen. Amsterdam verloor eerder de openingswedstrijd van Oranje-Rood en Den Bosch kwam in het 1e duel slechts tot een gelijkspel tegen Hurley. Voor de ranglijst verandert de 0-0 niks: de Brabanders blijven 1e, Amsterdam 2e.

Rick Mathijssen, die zijn ploeg de kans om de koppositie over te nemen, zag mislopen: ‘Het is in ieder geval lekker dat zij niet zijn uitgelopen, maar de 1e plek is voor mij niet heel interessant. Als ik deze wedstrijd vergelijk met de andere topper met SCHC, vond ik het niveau vandaag hoger. Beide ploegen verdedigden goed en hebben weinig weggegeven. Misschien dat Den Bosch iets meer spelaandeel had, maar wij hadden net zo goed kunnen winnen.’

Bloemendaal – Oranje-Rood 0-4 (0-3)

Oranje-Rood was de enige uitspelende ploeg in de Hoofdklasse Dames die zondag het net van de tegenstander vond. De Eindhovense vrouwen scoorden zelfs 4 keer, waarvan 3 treffers al binnen 17 minuten. Voor de bezoekers een prettige zege, want de ploegen om hen heen, Hurley, hdm en MOP, wonnen ook allemaal. OR deelt dus mee in de pret en staat op basis van doelsaldo net boven die 2 laatstgenoemden op de 7e plek. En dan Bloemendaal, de thuisploeg kwam er weer niet aan te pas en moest alweer de 9e nederlaag van het seizoen slikken. Gelukkig voor hen won hun directe concurrent, Pinoké, ook niet. Voor trainer-coach Teun de Noooijer is dat verliezen erg wennen.

‘3 Yibbi Jansen 0-1 (sc)
’16 Freeke Moes 0-2
’17 Fiona Morgenstern 0-3
’64 Valerie Magis 0-4