Speelronde 11 HK (D): Kan SCHC na 10 jaar weer winnen bij DB?

Een prachtig affiche zondag in de Hoofdklasse Dames: Den Bosch – SCHC. Alhoewel, als we naar de cijfers kijken lijkt deze wedstrijd zo goed als altijd in kannen en kruiken voor de Brabanders. We moeten bijna tien jaar terug in de tijd voor de laatste competitiezege van Stichtsche aan de Oosterplas. De doelpunten destijds kwamen van bekende namen: Carlien Dirkse van den Heuvel en Caia van Maasakker.

Groningen – Kampong

Groningen won geen van haar laatste veertien Hoofdklasse-duels met Kampong. De laatste winst dateert van 14 april 1991. In Utrecht werd het toen 0-1 door een treffer van Fieneke de Vries. Op de Harener Holt won Groningen slechts één van haar twaalf Hoofdklasse-ontmoetingen met Kampong. Op 27 februari 1988 werd het 1-0 door een doelpunt van Angela Veeger.

Groningen verloor haar laatste vijf Hoofdklasse-duels. Voor de noorderlingen is dat op het hoogste niveau de langste verliesreeks sinds maart-april 2007. Destijds verloor de ploeg acht keer op rij.

Kampong behaalde dit seizoen acht van haar negen punten in uitwedstrijden.

Groningen is na tien speelronden hekkensluiter. In vijf van de voorgaande zes seizoenen was het team dat halverwege de competitie onderaan stond ook het team dat als laatste zou eindigen en daardoor direct degradeerde. De uitzondering binnen deze reeks was vorig seizoen, toen Bloemendaal halverwege de rode lantaarn droeg, maar Pinoké aan het einde van het seizoen als laatste eindigde.

Arbiters: Lisette Feuth & Lizelotte Wolter

Huizen – Nijmegen

Deze teams ontmoeten elkaar voor het eerst in de Dames Hoofdklasse. Vorig seizoen werden beide teams kampioen in de Overgangsklasse en troffen elkaar daarom in de play-offs om promotie naar de Hoofdklasse. Huizen won beide duels, met 3-2 in eigen huis en met 1-4 in Nijmegen.

De Gelderse formatie revancheerde zich om in de daaropvolgende play-off om promotie/degradatie MOP uit de Hoofdklasse te stoten en zodoende alsnog te promoveren.

Huizen verloor negen van haar eerste tien wedstrijden in de Hoofdklasse en pakte alleen in de uitwedstrijd bij Groningen op 1 oktober een punt (3-3). Op eigen veld verloor de formatie van Boaz Janssen vijf keer. In die vijf thuiswedstrijden dit seizoen scoorde Huizen slechts één keer. In 1-2 nederlaag tegen Hurley op 22 oktober schoot Gitte Michels raak uit een strafcorner.

Nijmegen won slechts één van haar laatste 23 Hoofdklasse-duels. Op 15 oktober van dit jaar triomfeerde de ploeg met 0-3 bij Groningen.

Arbiters: Thomas Duijnstee & Geoffrey Vermeulen

Hurley – Amsterdam

Hurley won slechts één van haar 28 Hoofdklasse-duels met Amsterdam. Op 17 maart 2002 won de ploeg met 0-2 in het Wagener Stadion door doelpunten van Mariëtte Groen en Emma Verhaar. Sinds die nederlaag tegen Hurley verloor Amsterdam slechts één van haar volgende 45 Hoofdklasse-duels met tegenstanders uit Amstelveen. Dat was de 0-1 thuisnederlaag tegen Pinoké op 29 maart 2015.

In veertien duels met Amsterdam op eigen veld kwam Hurley niet verder dan twee gelijke spelen. De meest recente remise dateert van 1 maart 2015. Toen werd het 2-2. Hurley heeft negentien punten uit tien duels. Halverwege (na elf duels) had de club nooit meer dan negentien punten. In 2010/2011 verzamelde Hurley negentien punten in de eerste seizoenshelft.

Elsemiek Groen speelde in 2013/2014 één seizoen voor Hurley. Kimberly Thompson deed dat vijf seizoenen (2010-2015), als ook Anouk Lambers (2011-2016). Laura van Heugten speelde de voogaande twee seizoenen bij Amsterdam.

Voordat hij in 2015 de overstap maakte naar Amsterdam was Rick Mathijssen vijf seizoenen coach van Hurley Dames 1. In 2013/2014 leidde hij de ploeg naar de vijfde plaats, de beste eindklassering van dat team in de Hoofdklasse.

Arbiters: Xander Damen & Klaas Beurskens

hdm – Bloemendaal

Bloemendaal won op 21 september 2014 voor het laatst bij hdm. Het werd destijds 2-3 en Melle Spruijt maakte vier minuten voor het einde uit een strafcorner het winnende doelpunt. Sinds die nederlaag zijn de Hagenaars vijf Hoofdklasse-duels met Bloemendaal op rij ongeslagen. Vorig seizoen werd het 2-1 in Den Haag en 0-0 bij Bloemendaal.

Met Pien van Nes heeft hdm de topscorer van de Dames Hoofdklasse in huis. Nog nooit leverde de ploeg aan het eind van het reguliere seizoen de topscorer. Van Nes voert ook de Hoofdklasse aan in strafcornerdoelpunten (acht).

Bloemendaal-keepster Diana Beemster heeft een verleden bij hdm. In oktober 2014 maakte zij haar Hoofdklasse-debuut voor deze club, maar diende voornamelijk als tweede keepster achter Julia Remmerswaal. Bloemendaal behaalde dit seizoen tot dusverre al haar negen punten in uitwedstrijden.

Arbiters: Lusiana Jansen & Jonathan Spuij

Den Bosch – SCHC

Den Bosch is in haar laatste 42 Hoofdklasse-duels in de reguliere competitie ongeslagen. Slechts twee keer werd een langere reeks genoteerd: 48 door Den Bosch zelf (maart 2002-maart 2004) en 44 door HGC (november 1988-september 1990). De laatste nederlaag van Den Bosch in de reguliere competitie dateert van 15 november 2015, toen op eigen veld met 0-2 van Amsterdam werd verloren.

Den Bosch won ook haar laatste veertien Hoofdklasse-duels en die reeks is de gedeeld zevende langste in de Hoofdklasse-historie. Het record is 27 door Amsterdam (maart 2004-april 2005). In die laatste veertien wedstrijden incasseerde Den Bosch slechts vijf doelpunten en stond in geen van die veertien wedstrijden de tegenstander meer dan één doelpunt toe.

Het is bijna tien jaar geleden dat SCHC voor het laatst bij Den Bosch won. Op 25 november 2007 werd het 0-2 door doelpunten van Carlien Dirkse van den Heuvel en Caia van Maasakker.

Den Bosch was in zes van de voorgaande tien seizoenen halverwege de reguliere competitie lijstaanvoerder en in elk van die zes seizoenen behaalde de ploeg uiteindelijk de landstitel. De Brabanders werden in totaal dertien keer ‘herfstkampioen’. Twee keer was de ploeg halverwege koploper en werd het geen landskampioen. Dat gebeurde in 2008/2009 en 2012/2013. Beide keren werd Amsterdam kampioen.

Waar Maartje Paumen in negen van de voorgaande tien seizoenen topscorer van de Dames Hoofdklasse werd, zijn bij Den Bosch nu vijf speelsters gedeeld clubtopscorer met vijf doelpunten ieder.

Arbiters: Piet Hein Kraaijeveld & Karen Dollé

Oranje-Rood – Laren

Vorig seizoen won Laren beide ontmoetingen met fusieclub Oranje-Rood. Op 25 september 2016 werd het 1-2 in Eindhoven, op 12 maart van dit jaar 3-1 in het Gooi. Alle zeven doelpunten in die wedstrijden vielen uit strafcorners. Lieke van Wijk scoorde drie keer voor Laren en Stephanie De Groof twee keer. Freeke Moes en Yibbi Jansen waren trefzeker voor OR.

Uiteindelijk lachte Oranje-Rood als laatste door op de vierde plek te eindigen en Laren, dat evenveel punten had en vijfde werd, voor het eerst sinds 2008 buiten de play-offs te houden.

Laren scoorde dit seizoen pas twee keer uit een strafcorner. Samen met Groningen (ook twee) is Laren de enige ploeg in de Hoofdklasse die nog niet aan tenminste vijf strafcornerdoelpunten kwam. Maxime Kerstholt voert met haar acht velddoelpunten dit seizoen de Dames Hoofdklasse aan.

Laren hoopt voor het eerst in meer dan een jaar tijd (september-oktober 2016) weer eens drie Hoofdklasse-wedstrijden op rij te winnen.

Yibbi Jansen is in de Dames Hoofdklasse topscorer van dit kalenderjaar. Met haar 21 treffers in de reguliere competitie in 2017 laat zij achtervolgster Ginella Zerbo (vijftien goals) ruim achter zich.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Jochem Helling


Wat vind jij? Praat mee...