Round-up HK (D): zege Den Bosch, Tilburg en HGC delen de punten

Landskampioen Den Bosch boekte zaterdag de derde overwinning op rij in de Hoofdklasse Dames. Aan de Oosterplas werd promovendus Rotterdam met 2-0 verslagen. De andere promovendus, Tilburg, bleek opnieuw een taaie opponent. Dit keer kwam HGC niet verder dan 1-1.

Den Bosch – Rotterdam 2-0

Het venijn zat ‘m dit keer niet in de staart, maar juist in het begin van het duel dat voor het eerst sinds het seizoen 2011-2012 weer op het programma stond. De eindstand stond namelijk al na vier minuten op het bord. Frédérique Matla opende de score en tekende zodoende voor haar 180ste officiële doelpunt voor Den Bosch. De andere treffer kwam op naam van Joosje Burg, waardoor Den Bosch al 24 duels op rij ongeslagen bleef tegen Rotterdam (W20 G4). Rotterdam is in de Hoofdklasse al 22 wedstrijden zonder winst (G5 V17): acht duels in dit seizoen en de laatste veertien wedstrijden van het seizoen 2011-2012.

2. Frédérique Matla 1-0
4. Joosje Burg 2-0

Tilburg – HGC 1-1

Promovendus Tilburg heeft opnieuw een knap resultaat geboekt in de Hoofdklasse. Op eigen veld werd het 1-1 tegen HGC en leek Tilburg lange tijd zelfs op weg naar een overwinning. De late gelijkmaker van HGC, dat aantrad zonder Eva de Goede, zorgde voor een bittere nasmaak, maar over het vertoonde spel was het Tilburgse publiek na afloop merkbaar tevreden.

In de eerste helft gebeurde lange tijd weinig voor de doelen van HGC en Tilburg. Allebei de teams kregen een strafcorner, maar deze leverden nauwelijks gevaar op. Vlak voor rust werd het uit het niets toch 1-0 voor Tilburg. Een lange bal sneed dwars door de Wassenaarse defensie en zo stond Julieta Jankunas ineens oog in oog met keepster Sofie ter Kuile. Met een lage backhand tikte de Argentijnse de 1-0 tegen de plank.

HGC werd door deze tegengoal wakker geschud, want nog geen twee minuten later was het alweer bijna gelijk. Een strafcorner van Lola Riera ging spijkerhard tegen de paal, waardoor Tilburg nog goed wegkwam en met een voorsprong de rust in ging.

Na rust werd het spel van beide kanten feller en kreeg HGC het overwicht. De scheidsrechters hadden moeite om het duel in de hand te houden en het regende kaarten. Zo kreeg onder anderen Margot van Geffen een gele kaart voor een fysieke overtreding.

Het Tilburgse publiek werd met de minuut minder gelukkig met de arbitrage en zag ook dat het eigen team het moeilijk had. Keepster Maddie Hinch hield de Brabantse formatie op de been, maar halverwege het vierde kwart was een strafcorner van Riera haar toch te machtig.

In de slotfase ging HGC op zoek naar de winnende treffer en kwam Tilburg zelfs even met negen vrouwen te staan vanwege twee kaarten. Het publiek zag de bui al hangen, maar tot frustratie van HGC hield Tilburg knap stand en sleepte het een punt over de streep.

Voor het eerst dit seizoen eindigde een duel van zowel Tilburg als HGC in een gelijkspel. De puntendeling betekent dat de Tilburgse ploeg al vier duels ongeslagen is in de Hoofdklasse. HGC pakte in de laatste vier competitiewedstrijden maar vier punten.

30. Julieta Jankunas 1-0
47. Lola Riera 1-1 (sc)

Julieta Jankunas opent de score voor Tilburg tegen HGC (1-1). Foto: Rogier Balk

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het eerste deel van de achtste speeldag in de Hoofdklasse Dames en het eerste deel van de negende speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren