Voorbeschouwing HK (D): SCHC kan tegen Laren play-offs veilig stellen

Nog twee inhaalpotjes en alle twaalf ploegen in de Hoofdklasse Dames hebben weer een zelfde aantal gespeelde wedstrijden. SCHC kan bij winst de play-offs veilig stellen, maar treft in Laren een tegenstander waar ze al vier jaar niet van gewonnen hebben in de competitie. Den Bosch krijgt tegen hdm de kans het gat met koploper Amsterdam terug te dringen tot twee punten.

SCHC – Laren

Met een overwinning tegen Laren is SCHC geplaatst voor de play-offs. De Bilthovenaren kunnen dan nog worden ingehaald door ofwel Laren ofwel Oranje-Rood, maar niet door allebei tegelijkertijd. Deze teams ontmoeten elkaar op de laatste speeldag in Laren.

SCHC haalde in de voorgaande tien seizoenen de play-offs slechts één keer niet. Dat gebeurde in het seizoen 2009/2010. In haar voorgaande negen deelnames aan de play-offs haalde Stichtsche twee keer de finale, in 2013/2014 en 2014/2015. Beide keren moest het daarin haar meerdere erkennen in Den Bosch.

SCHC won geen van haar voorgaande zeven Hoofdklasse-duels met Laren sinds een 3-1 thuiszege op 21 maart 2014. In die wedstrijd scoorden Roos Drost (2x) en Caia van Maasakker voor de thuisploeg. De heenwedstrijd op 29 september 2017 werd met 2-0 een prooi voor het thuis spelende Laren. Voor de Gooise formatie scoorden Maxime Kerstholt en Lisa Gerritsen.

De laatste dubbele overwinning van Laren op SCHC in hetzelfde Hoofdklasse-seizoen dateert van 2009/2010.

Na de winterstop pakte SCHC 21 van de mogelijke 24 punten en liet alleen op 25 maart (1-3 thuisnederlaag tegen Amsterdam) punten liggen in dit kalenderjaar.

Ginella Zerbo is samen met Pien van Nes (hdm) en Charlotte Vega (Amsterdam) gedeeld topscorer van de Hoofdklasse. Nooit eerder eindigde een speelster van SCHC het reguliere seizoen als topschutter in de Dames Hoofdklasse.

Alle twaalf Hoofdklasse-doelpunten van Maxime Kerstholt dit seizoen waren velddoelpunten. In de competitie maakte alleen Charlotte Vega meer velddoelpunten (dertien) dan Kerstholt.

SCHC is de favoriete tegenstander van Kerstholt, aangezien zij tegen de Bilthovenaren als enige opponent al zes competitiedoelpunten maakte.

Arbiters: Eldert Michels en Piet Hein Kraaijeveld

 • SCHC - Laren (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Laren (D)?  Ophalen van gegevens

Den Bosch – hdm

De recordreeks van Den Bosch van 50 aaneengesloten ongeslagen duels in de reguliere competitie is ten einde. Afgelopen zondag werd met 3-1 verloren bij Amsterdam. In thuisduels in de reguliere competitie is Den Bosch nog wel 24 wedstrijden op rij ongeslagen sinds de 0-2 tegen Amsterdam op 15 november 2015.

Den Bosch verspeelde dit seizoen aan de Oosterplas alleen in het thuisduel met Kampong op 9 maart punten (1-1). De Brabanders zijn al verzekerd van deelname aan de play-offs. Het zal daarin voor de 22ste keer uitkomen, een record in de Dames Hoofdklasse. Ook Laren kan dit seizoen nog voor de 22ste keer een ticket voor de play-offs veroveren.

De eerste plaats in de reguliere competitie heeft Den Bosch niet meer in eigen hand. De formatie van Raoul Ehren moet hopen op een misstap van concurrent Amsterdam. Het reguliere seizoen niet als koploper afsluiten hoeft de Bossche ploeg geen zorgen te baren. De laatste zes seizoenen waarin de Brabanders zonder het thuisvoordeel de play-offs binnenkwamen werd telkens de landstitel veroverd.

Den Bosch won elk van haar laatste 31 Hoofdklasse-duels met hdm. Dit is de langste winstreeks van één club tegen een specifieke tegenstander in de Hoofdklasse-historie. Op 2 april 1995 voorkwam hdm voor het laatst een nederlaag tegen Den Bosch (2-2). Voor de bezoekers uit Den Haag scoorde toen Wendy Fortuin twee keer.

Hdm won slechts één keer een Hoofdklasse-wedstrijd bij Den Bosch. In de eerste ontmoeting tussen deze teams op het hoogste niveau, op 4 november 1990, werd het 0-3 en voor de bezoekers scoorden Mascha van Grieken, Merel Ohr en Joepke Giesen. 

De favoriete Hoofdklasse-tegenstanders van de geblesseerde Lidewij Welten zijn hdm en Hurley. Tegen beide opponenten scoorde Welten in de reguliere competitie al dertien keer. Of Welten die kampt met een achillespeesblessure vrijdag inzetbaar is, is nog onduidelijk.

Arbiters: Michel Steenbeek en Alwiene Sterk

 • Den Bosch - hdm (D)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – hdm (D)?  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...