Vooruitblik Hoofdklasse (D): play-offplekken bekend met Pasen?

Speelronde 18 van de Hoofdklasse Dames wordt gespeeld op de zaterdag voor Pasen. In verband met de EHL in het Wagener Stadion staat het Amstelveense onderonsje tussen Amsterdam en Pinoké zondag om 17.15 uur op het programma. Na Amsterdam en Den Bosch kunnen ook Laren en SCHC hun ticket voor de play-offs veilig stellen. Kunnen de uitdagers nog voor verrassingen zorgen?

Den Bosch – Hurley

Door de overwinning op Laren plaatste Den Bosch zich voor de 19e keer op rij voor de play-offs. De kans dat de dames van Hurley met punten terugkeren uit Brabant lijkt klein: in de 25 voorgaande onderlinge ontmoetingen won Den Bosch 23 keer. Hurley won 2 keer, waarvan 1 keer bij Den Bosch. Op 10 november 2013 werd het 2-3 waar Boudine van der Pols, Yaël Goudsmit en Dorith Claushuis zorgden voor de Amstelveense doelpunten. Dit seizoen scoorde Hurley slechts 3 keer uit een strafcorner, samen met Pinoké het minst vaak. Den Bosch benutte al 24 strafcorners, waarvan 20 van de stick kwamen van Maartje Paumen.

Hockey.nl is bij deze wedstrijd aanwezig om verslag te doen.

Hdm – Bloemendaal

Hdm won de laatste 2 ontmoetingen tegen en in Bloemendaal. Eerder dit seizoen werd het 0-4 op ’t Kopje. Bente Sluyter scoorde 2 keer voor de bezoekers. De laatste confrontatie in Den Haag, op 21 september 2014, werd een 2-3 uitzege voor Bloemendaal. Melle Spruijt maakte 4 minuten voor tijd uit een strafcorner de winnende treffer. Hdm won voor het eerst sinds maart 2014 2 duels op rij. De laatste keer dat de club meer duels op rij won, was in november 2012 (3 keer op rij). Bloemendaal kwam in haar laatste 5 wedstrijden niet tot winst en wist in alle 4 de wedstrijden dit kalenderjaar nog niet te scoren. Tussen oktober en november 2003 stond de club zelfs 6 duels op rij droog.

Kampong – SCHC

Kampong maakt statistisch gezien nog kans op de play-offs, maar als het deze wedstrijd verliest, is het daarvoor uitgeschakeld. SCHC is bij winst verzekerd van een plek bij de eerste 4. Dat zou voor het 6e seizoen op rij en het 8e in totaal zijn. Stichtsche was in de afgelopen 2 seizoenen verliezend finalist in de strijd om het landskampioenschap. De laatste overwinning van Kampong op SCHC dateert van 21 oktober 2007. Het enige doelpunt van die wedstrijd werd gemaakt door Floor Joosten. De heenwedstrijd werd op 18 oktober met 7-1 gewonnen door SCHC. Na 16 minuten stond er toen al 4-0 op het Bilthovense scorebord.

MOP – Oranje Zwart

MOP verloor 6 van haar laatste 7 duels en kwam in 4 van de voorgaande 5 wedstrijden niet tot scoren. De heenwedstrijd op 18 oktober laat een ander beeld zien: MOP versloeg OZ in Eindhoven met 2-3. Colette de Beaumont was toen met 2 rake strafcorners beslissend voor de Vughtse dames. Oranje Zwart won dit seizoen alleen van de 3 teams die momenteel onder zich staan op de ranglijst. Beide ploegen staan nu weliswaar gelijk, maar MOP heeft een beter doelsaldo. Desondanks was OZ beter op schot sinds de winterstop: Jill Boon en Fleur Broers namen samen de 6 laatste Eindhovense treffers voor hun rekening: beiden scoorden 3 maal.

Push – Laren

In 15 voorgaande ontmoetingen met Laren won Push 1 keer. Op 14 oktober 2001 werd het 2-1 in Breda. Noor Ferket en Sue Tingley scoorden voor de thuisploeg. In de laatste 7 onderlinge confrontaties waren de Larense dames de sterkste, doelsaldo: 30-4. Laren kan zich met winst in Breda verzekeren van deelname aan de play-offs. Als Laren zich plaatst, dan is dat voor de 21e keer in de geschiedenis, het vaakst van alle ploegen in de Hoofdklasse. Sinds 2000 bereikte de dames uit ’t Gooi de play-offs zich slechts 1 keer niet, in seioen 2007/2008. Lieke van Wijk scoorde dit seizoen al 13 keer, meer dan de gehele selectie van Push (11 keer).

Amsterdam – Pinoké

Pinoké won 1 keer op bezoek bij Amsterdam en dat gebeurde heel recent. Op 29 maart 2015 won Pinoké met 0-1 door een treffer van Sara Tillart. Dat was in het reguliere seizoen meteen de laatste nederlaag voor Amsterdam. In de volgende 20 duels verloren de hoofdstedelingen niet meer (17 winst, 3 gelijk). Amsterdam verloor slechts 3 van de 58 ontmoetingen met buren uit het Amsterdamse Bos. 2 keer werd van Pinoké verloren en 1 keer van Hurley. Amsterdam won haar laatste 8 duels op rij. Van april tot en met oktober 2012 won de club 9 opeenvolgende duels. Ellen Hoog scoorde in de laatste 5 duels en is de enige speelster in de Hoofdklasse die nog in alle speelronden na de winterstop tot scoren kwam.


Wat vind jij? Praat mee...