Vooruitblik en voorspelling HK (D): Laren mag zich meten met Amsterdam

De tweede speelronde van de Hoofdklasse Dames. Het meest in het oog springende duel is dat tussen Laren en Amsterdam, de huidige nummer 1 en 3 van de ranglijst. Traditioneel is deze wedstrijd een absolute topper, maar na het missen van de play-offs afgelopen jaar heeft Laren de ambities voor dit seizoen bijgesteld en rekent zichzelf niet tot de favorieten. Zondag weten we iets meer of dit valse bescheidenheid is of de realiteit. Ook interessante ontmoetingen: Huizen en Bloemendaal vechten een prematuur degradatieduel uit en de zussen Pheninckx staan tegenover elkaar bij hdm (Sanne) – Kampong (Malou).

Laren – Amsterdam

Amsterdam is de eerste koploper van het nieuwe Hoofdklasse-seizoen met dank aan een 4-1 zege op promovendus Huizen. Haar ouverture winnen was Amsterdam in elk van haar voorgaande twee seizoenen niet gelukt. Na een jaar van afwezigheid is Eva de Goede terug van weggeweest in de Hoofdklasse. Haar laatste competitiedoelpunt in een uitwedstrijd maakte de nieuwe aanvoerster van Amsterdam op 1 november 2015, in een 1-1 gelijkspel bij Laren. De Goede maakte zeven van haar 89 Hoofdklasse-doelpunten tegen Laren. In de Hoofdklasse Dames was zij alleen tegen Nijmegen vaker trefzeker (tien keer).

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op de laatste speeldag van het reguliere seizoen (7 mei 2017) in een doelpuntloos gelijkspel. Daarmee greep Laren voor het eerst sinds het seizoen 2007/2008 naast een ticket voor de play-offs, waar Laren al 21 keer aan deelnam. Met een overwinning op Amsterdam zou de Gooise formatie de vierde plaats hebben bereikt, ten koste van Oranje-Rood. De heenwedstrijd vorig seizoen werd een 5-1 zege voor Amsterdam. Lisanne de Lange had de bezoekers in de eerste minuut van de wedstrijd nog op voorsprong gezet, maar door onder meer twee treffers van Kelly Jonker en Sterre Deetman sloeg Amsterdam terug.

De deze zomer van Kampong overgekomen Marijn Veen scoorde vorig weekeinde bij haar Hoofdklasse-debuut voor Amsterdam meteen twee keer. Veen leidde Jong Oranje deze zomer als aanvoerster naar winst op het EK in het Spaanse Valencia. Laren won op 27 maart 2015 voor het laatst in eigen huis van Amsterdam. Het enige doelpunt in de 1-0 overwinning werd gemaakt door voormalig Amsterdam-speelster Fieke Holman.

Laren heeft zelf al diverse malen duidelijk gemaakt dat het dit jaar géén zekerheidje is voor de play-offs. Wij geloven ze. Amsterdam wint.

 • Laren - Amsterdam (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

Arbiters: Lisette Baljon & Olaf van Gastel

Huizen – Bloemendaal

Deze teams komen elkaar voor het eerst tegen in de Hoofdklasse. In de competitie troffen zij elkaar voor het laatst in het seizoen 2013/2014. Op weg naar het kampioenschap in de Overgangsklasse B had Bloemendaal weinig moeite met Huizen. Thuis won Bloemendaal met 4-0 en uit met 1-5. Bloemendaal won vier van haar laatste zes Hoofdklasse-duels met promovendi en verloor er daarvan slechts één. Op 12 april 2015 verloor de ploeg met 2-1 bij Wageningen.

Huizen verloor op de openingsspeeldag met 4-1 bij Amsterdam. Eva den Hartog speelde zichzelf de boeken in door het eerste Hoofdklasse-doelpunt van Huizen te laten aantekenen. Huizen maakt zich op voor haar eerste Hoofdklasse-wedstrijd ooit voor eigen publiek. Vorig seizoen won de ploeg in de Overgangsklasse (inclusief play-offs) elf van haar twaalf wedstrijden op eigen veld. Alleen van HIC werd verloren (19 maart).

Geen enkel team onderging deze zomer een metamorfose zoals Bloemendaal. Mede daardoor vinden wij het lastig om het niveau van de Mussen in te schatten. Echter, vorige week liet Huizen bij vlagen zien prima te kunnen hockeyen. Wij kiezen voor verrassing: Huizen wint. 

 • Huizen - Bloemendaal (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Arbiters: Ymkje van Slooten & Jochem Helling

Hurley – SCHC

Hurley won geen van haar voorgaande achttien Hoofdklasse-duels met SCHC en kwam tegen deze tegenstander niet verder dan drie gelijkspelen. In de laatste vier ontmoetingen met SCHC maakte Hurley zelfs geen enkel doelpunt. Vorig seizoen won Stichtsche beide wedstrijden tegen Hurley met dezelfde cijfers: 2-0 in Bilthoven op 30 september 2016 en 0-2 in Amsterdam op 19 maart van dit jaar. SCHC en Rotterdam zijn in de Hoofdklasse de grootste ‘Angstgegners’ van Hurley gebleken. Tegen beide tegenstanders speelde Hurley achttien keer zonder een enkele keer te winnen.

Hurley maakte slechts één keer meer dan twee doelpunten tegen SCHC. Dat was in hun eerste Hoofdklasse-duel in het Amsterdamse Bos: op 7 mei 2006 waren de bezoekers ook in grote aanvallende vorm – 3-7. SCHC begon dit seizoen met een 1-3 thuisnederlaag tegen hdm. Voor het eerst sinds 2006/2007 staat de club uit Bilthoven na de openingsspeelronde nog met lege handen.

Hurley heeft een paar interessante speelsters in de zomer erbij gekregen en wij denken dat de ploeg best eens een gooi kan doen naar de play-offs. SCHC was vorige week nog duidelijk niet goede doen, maar kan zondag weer rekenen op aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel. Wij gokken op een gelijkspel.

 • Hurley - SCHC (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Arbiters: Sophie Bockelmann & Richard van Kalsbeek

Hdm – Kampong

Vorig seizoen won hdm deze wedstrijd met 3-1 en maakte daarmee een einde aan een reeks van zes Hoofdklasse-duels zonder winst tegen KampongDaarmee revancheerden de Haagsen zich voor de 3-0 nederlaag in Utrecht eerder dat seizoen. In die wedstrijd nam Lisette Korink alle doelpunten voor haar rekening. Op 26 april 2015 won Kampong voor het laatst een Hoofdklasse-wedstrijd bij hdm, destijds met 1-2. Lisa van Baaren maakte in de voorlaatste minuut van de wedstrijd het winnende doelpunt. Van de vijftien overwinningen die hdm in de Hoofdklasse op Kampong behaalde, sleepte de club er dertien op eigen veld uit het vuur. Kampong-aanvoerster en international Malou Pheninckx treft haar jongere zusje Sanne, die vorig weekeinde met haar openingstreffer bij SCHC een verrassende 1-3 uitzege inleidde voor hdm.

Kampong verloor haar laatste vijf Hoofdklasse-duels, een reeks die werd ingeleid met de 3-1 nederlaag bij hdm vorig seizoen. Dit is voor de Utrechters de langste verliesreeks sinds maart-april 2012, toen ook vijf keer op rij werd verloren. De laatste serie nederlagen van zes wedstrijden leed Kampong in het seizoen 2003/2004.

Wij denken dat deze ploegen op dit moment in de competitie erg aan elkaar gewaagd zijn. We kiezen daarom ook voor een gelijkspel.

 • Hdm - Kampong (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Arbiters: Piet Hein Kraaijeveld & Ronald Rovers

Den Bosch – Groningen

Groningen won in de Hoofdklasse twee keer van Den Bosch, voor het laatst op 29 maart 1992. Destijds werd het op de Harener Holt 2-0 en clubicoon Angela Veeger nam beide doelpunten voor haar rekening. Dat was de enige keer in de Hoofdklasse dat Groningen meer dan één keer scoorde in een duel met Den Bosch. De Brabanders elk van haar laatste acht Hoofdklasse-duels met Groningen en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 39-4. Vorig seizoen, op 2 april van dit kalenderjaar, moest Den Bosch in Haren hard werken voor drie punten. Marle Brenkman had Groningen nog op voorsprong gezet, maar door treffers van Maartje Paumen en Sian Keil wonnen de bezoekers alsnog.

Den Bosch begon het nieuwe seizoen met een overwinning bij Kampong (0-1). Opmerkelijk genoeg was dat de sterke Brabanders in de voorgaande twee seizoenen niet gelukt: beide keren eindigde de ouverture in een 1-1 gelijkspel. In de reguliere competitie is Den Bosch inmiddels 33 wedstrijden op rij ongeslagen sinds een 0-2 thuisnederlaag tegen Amsterdam op 15 november 2015. Tussen maart 2002 en maart 2004 bleef Den Bosch zelfs 48 duels op rij zonder nederlaag.

Groningen maakte in haar laatste drie Hoofdklasse-wedstrijden geen enkel doelpunt. Sinds 1995 kwam het op het hoogste niveau niet voor dat de Harense formatie in vier wedstrijden op rij niet scoorde.

Wij denken dat Groningen opnieuw een succesvol jaar tegemoet gaat, maar dat start nog niet tegen Den Bosch. De Brabanders moeten altijd even inkomen, met hun internationals die vanuit verschillende selecties vlaak voor het seizoen instromen, maar tegen Groningen heeft Raoul Ehren alles weer helemaal op de rit. Den Bosch wint.

 • Den Bosch - Groningen (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

Arbiters: Jan van der Vlist & Lizelotte Wolter

Oranje-Rood – Nijmegen

Oranje-Rood en Nijmegen ontmoeten elkaar in de Hoofdklasse voor het eerst, althans sinds Oranje-Rood in 2016 uit een fusie ontstond. Elk van de zes daaraan voorafgaande ontmoetingen met voorganger Oranje-Zwart leverden voor Nijmegen een nederlaag op, waarbij de Gelderse formatie slechts één keer scoorde en vijftien doelpunten incasseerde. Nijmegen won op 2 december 2007 voor het laatst een Hoofdklasse-wedstrijd in Eindhoven. Destijds werd Oranje-Zwart met 1-3 verslagen, met dank aan een hattrick van Eefke Mulder. Van haar laatste 27 uitwedstrijden in de Hoofdklasse won Nijmegen er slechts één: op 21 april 2013 werd hdm in Den Haag met 1-2 verslagen.

Ook Oranje-Rood had een korte teamvoorbereiding, waardoor de Eindhovenaren in de eerste competitiewedstrijd nog wat worstelden. Tegen Nijmegen in eigen huis staat de ploeg weer als een huis. De punten voor Nijmegen zullen volgen, maar nog niet tegen Oranje-Rood. OR wint.

 • Oranje-Rood - Nijmegen (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Nijmegen (D)  Ophalen van gegevens

Arbiters: Maartje de Bruijn & Ferdy van Walvoort


Wat vind jij? Praat mee...