Vooruitblik en voorspelling HK (D): Stunt OR of is het good-old Laren?

Het is dé vraag deze laatste speelronde in de Hoofdklasse Dames: pakt Oranje-Rood of Laren het laatste ticket voor de play-offs? Beide ploegen treffen thuis een lastige tegenstander, die al zeker is van de play-offs. Laren moét van Amsterdam winnen wil het nog kans maken. Oranje-Rood, dat het opneemt tegen nummer twee Stichtsche, staat momenteel met een puntje voorsprong op de felbegeerde vierde plaats.

Laren – Amsterdam

Bij winst van Laren en geen overwinning van Oranje-Rood flikt Laren het, op het nippertje, alsnog. Maar winnen van Amsterdam, dat wordt voor Laren nog een hele kluif. De Amsterdamse dames zijn wel al zeker van de play-offs en kunnen niet meer van de derde plaats afkomen. De tegenstander in de play-offs is ook al bekend: SCHC. Mocht Laren de play-offs halen dan is dat een record in de Hoofdklasse: dat zou voor de 22ste keer in totaal zijn. Naar de heenwedstrijd zal Laren niet teveel willen kijken. Toen ging de ploeg uit het Gooi met 5-1 de boot in tegen Amsterdam. De wedstrijd zal ook in het teken staan van het afscheid van twee hockey-iconen. Ellen Hoog speelt voor Amsterdam haar laatste reguliere competitiewedstrijd, Naomi van As speelt haar laatste voor Laren.

Heel lastig om deze te voorspellen. Feit is dat er voor Amsterdam helemaal niks meer op het spel staat en voor Laren juist álles. Daarentegen presteert Laren bijzonder wisselvallig dit seizoen. Wij gaan voor een gelijkspel.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Lisette Baljon

 • Laren - Amsterdam (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – SCHC

Oranje-Rood heeft voor aanvang van de wedstrijd een puntje voorsprong op Laren en heeft daardoor een betere uitgangspositie voor de vierde plaats. De ploeg uit Eindhoven plaatst zich a) winst b) gelijkspel en Laren wint niet c) nederlaag en Laren wint niet. Mocht Oranje-Rood zich gaan mengen in de strijd om het landskampioenschap, dan is dat een record. OR noch voorganger OZ bereikte ooit de play-offs, sinds die in 1992 werden ingevoerd. Dichterbij dan vier keer de vijfde plaats kwamen de Eindhovenaren niet. SCHC is al zeker van de play-offs en ook al zeker van de tweede plaats op de ranglijst. Voor hen staat er dus niets meer op het spel, behalve vertrouwen krijgen en een goede voorbereiding op de play-offduels met Amsterdam.

Hier geldt hetzelfde als bij Laren – Amsterdam: voor SCHC staat er niets meer op het spel, voor Oranje-Rood juist álles. De Eindhovense formatie is, onder aanvoering van Laura Nunnink en Yibbi Janssen, op stoom de laatste paar wedstrijden. Stichtsche geeft echter nauwelijks iets weg dit seizoen en zal dat nu ook niet doen. Oranje-Rood verliest, nipt.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Claire Druijts

 • Oranje-Rood - SCHC

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Den Bosch

De derde topwedstrijd deze laatste speelronde, maar aanzienlijk minder spannend dan de twee hiervoor besproken. Kampong verloor afgelopen zondag van Amsterdam, waardoor de play-offs uit zicht zijn. Den Bosch plaatste zich een aantal speelrondes geleden al voor de play-offs. Voor de 21ste keer doen de Brabanders aan het toetje van de competitie mee. Als koploper is de formatie kansrijk: in dertien van de 24 seizoenen met play-offs lukte het de nummer één van de reguliere competitie om de landstitel binnen te slepen. Zondag is voorlopig de laatste reguliere competitiewedstrijd in de Hoofdklasse voor Den Bosch-captain Maartje Paumen. De topscorer allertijden uit de Hoofdklasse staat voor aanvang van deze wedstrijd op 366 doelpunten. Dit seizoen kan ze ook nog topscorer worden: die strijd gaat tussen Paumen, Yibbi Janssen en Caia van Maasakker.

Voor Kampong zal het lastig zijn om de motivatie te vinden voor dit laatste duel tegen de koploper. Den Bosch is nog ongeslagen dit seizoen en zal die ongeslagen status niet willen verliezen. Al is het maar om met een goed gevoel de play-offs in te gaan. Den Bosch wint.

Arbiters: Joep Everaers en Jorrit Maakal

 • Kampong - Den Bosch (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Bloemendaal

Het had de ultieme degradatiekraker kunnen worden in de laatste speelronde, maar vorige speelronde werd het oordeel al geveld. Bloemendaal won van Groningen, waardoor Pinoké al zeker is van directe degradatie. Ook voor de Mussen staat er niets meer op het spel: de ploeg weet al zeker dat ze zich moeten gaan opmaken voor play-outs. Voor Bloemendaal is dat bekend terrein. De club speelde in elk van de voorgaande vier seizoenen ofwel play-offs om promotie naar de Hoofdklasse ofwel play-outs om degradatie uit de Hoofdklasse te ontlopen. De heenwedstrijd was eerder dit seizoen een spannend duel. Toen eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.

Dit is een wedstrijd om de eer: voor de ranglijst is het een onbelangrijk duel. Wij voorspellen een laatste opleving van Pinoké: die ploeg wint nipt.

Arbiters: Marten Attema en Stefan Groen

 • Pinoké - Bloemendaal

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

MOP – Hurley

Ook deze wedstrijd levert geen beslissingen meer op. MOP moet zich, na een slechte tweede seizoenshelft, in de play-outs verzekeren van lijfsbehoud. Eén keer eerder waren de Brabanders veroordeeld tot het spelen van de play-outs. In seizoen 2012/2013 pareerde het daarin een aanval van Klein Zwitserland. Hurley is veilig en zal komend seizoen voor het achtste seizoen op rij in de Hoofdklasse uitkomen. Dat terwijl de ploeg maar één van zijn laatste twaalf Hoofdklassewedstrijden won. Hurley is dit seizoen wel koning van het gelijkspel: maar liefst 8 keer werd er één puntje binnengeharkt.

MOP is al langere tijd niet in goeden doen. Wij voorspellen winst voor Hurley.

Arbiters: Danny Schippers en Maarten Kruijff

 • MOP - Hurley

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  MOP – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Groningen – hdm

Groningen is al zeker van lijfsbehoud en zal voor het eerst sinds 1995/1996 twee seizoenen op rij in de Hoofdklasse spelen. Nu al een geslaagd seizoen dus voor de promovendus. Hdm kan voor het tweede seizoen op rij als zevende eindigen. In dat geval is de club in de laatste negen seizoenen ofwel als zevende geëindigd of als negende. Groningen heeft haar laatste zes thuisduels niet gewonnen. Daar staat tegenover dat hdm vijf van haar laatste zes competitiewedstrijden verloor.

Wij verwachten een weinig inspirerend laatste duel. Een gelijkspelletje.

Arbiters: Ymkje van Slooten en Jonathan Spuij

 • Groningen - hdm

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – hdm (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...