Vooruitblik en voorspelling HK (D): Verrassend hdm ontvangt angstgegner DB

Speelronde 4 en de eerste vrijdagavondwedstrijden van dit jaar in de Hoofdklasse Dames. En op die vrijdagavond moeten flinke afstanden worden afgelegd. Wat te denken van Nijmegen naar Bloemendaal? Of van Groningen naar het Amstelveense Hurley. Of Amsterdam dat op bezoek gaat bij het Eindhovense Oranje-Rood? Kampong (naar Huizen), SCHC (naar Laren) en Den Bosch (naar hdm) houden het, gelukkig voor hen, iets dichter bij huis.  

Huizen – Kampong

Nieuwkomer Huizen en Kampong staan voor het eerst tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Huizen wacht na nederlagen op Amsterdam (4-1), Bloemendaal (0-1) en SCHC (5-1) nog altijd op haar eerste punt. De laatste debutant die haar eerste vier Hoofdklasse-duels allemaal verloor, was SCHC in 2002/2003.

Ook Kampong wacht dit Hoofdklasse-seizoen nog op haar eerste overwinning. De enige keer dat Kampong zonder zege bleef in haar eerste vier wedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen, was in 2010/2011.

Kampong heeft zes van haar laatste zeven Hoofdklasse-duels verloren. In deze reeks werd alleen op 17 september uit bij hdm een nederlaag voorkomen (2-2). Huizen-speelsters Mirte Jansen, Fleur de Waard en Gitte Michels hebben allen een Hoofdklasse-verleden bij Kampong.

Kampong moet nu wel echt punten gaan pakken. Wij schatten de formatie van Santi Freixa in staat te winnen van de promovendus.

Arbiters: Lisette Baljon & Pascal Engelbertink

 • Huizen - Kampong (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Huizen – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Nijmegen – Bloemendaal

Nijmegen verloor nog nooit van Bloemendaal in de Hoofdklasse. Vijf van de voorgaande zes ontmoetingen werden gewonnen. Alleen op 2 mei 1982 voorkwam Bloemendaal een nederlaag (1-1 thuis).

De laatste keer dat deze ploegen elkaar in Nijmegen troffen in de Hoofdklasse was op 2 mei 2004, toen de thuisploeg met 4-0 zegevierde. Dat was op de laatste speeldag van het seizoen. Bloemendaal was bij aanvang van deze speelronde reeds gedegradeerd.

Promovendus Nijmegen heeft haar eerste drie Hoofdklasse-duels van het seizoen allemaal verloren. De laatste twee seizoenen waarin de ploeg acteerde op het hoogste niveau verloor het in elk van de eerste vier speelrondes (2012/2013 en 2013/2014).

In totaal wacht Nijmegen momenteel al zestien Hoofdklasse-duels op een overwinning. De laatste zege dateert van 27 oktober 2013, toen thuis met 5-1 van hdm werd gewonnen.

Bloemendaal is in haar laatste vijf Hoofdklasse-duels tegen promovendi ongeslagen sinds de 2-1 uitnederlaag tegen Wageningen op 12 april 2015.

Geen team verloor meer Hoofdklasse-duels op een vrijdag dan Bloemendaal (dertien). Bloemendaal won slechts één van al haar voorgaande zeventien Hoofdklasse-duels op een vrijdag, de 0-4 uitzege op Push op 8 april 2016. Nijmegen won slechts één van haar laatste negen Hoofdklasse-duels op een vrijdag, de 2-1 thuiszege op Amsterdam op 9 maart 2007. 

Een belangrijk potje tussen twee ploegen die naar alle waarschijnlijkheid tegen degradatie en/off play-outs gaan strijden. Wij zetten in op een gelijkspel.

Arbiters: Ronald Rovers & Olaf van Gastel

 • Nijmegen - Bloemendaal (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Laren – SCHC

Vier van de laatste vijf ontmoetingen tussen deze teams in de Hoofdklasse eindigden onbeslist. De laatste zege van Laren op SCHC in de Hoofdklasse dateert van 20 september 2015 (1-0). Juliette Hentenaar maakte destijds de enige goal.

Laren won zeven van haar laatste acht Hoofdklasse-duels op een vrijdag. In deze reeks werd alleen op 6 november 2015 op bezoek bij MOP geen zege geboekt (2-1 verlies). 

SCHC won op 17 maart 2013 voor het laatst in de Hoofdklasse op bezoek bij Laren (1-5). Thuis won Laren haar laatste zes Hoofdklasse-duels op een vrijdag, sinds een 1-1 gelijkspel tegen SCHC op 23 maart 2012.

SCHC won acht van haar laatste negen Hoofdklasse-duels op een vrijdag, met de 1-0 uitnederlaag op MOP op 8 april 2016 als enige uitzondering. 

Caia van Maasakker (SCHC) en Maxime Kerstholt (Laren) zijn dit Hoofdklasse-seizoen samen met Pien van Nes (hdm) de enige speelsters die in alle drie de speelrondes trefzeker waren. Met vier goals is Kerstholt dit seizoen de speelster met de meeste velddoelpunten in de Hoofdklasse.

Kim Lammers was in 2014/2015 de laatste speelster van Laren die in elk van de eerste vier speelrondes scoorde. Soledad García was in 2010/2011 de laatste speelster van SCHC die dit presteerde.

SCHC en Laren staan momenteel helemaal gelijk op de ranglijst qua punten, doelsaldo en doelpunten voor. Aan elkaar gewaagd, zo lijkt het. Wij zetten in op een nipte overwinning van SCHC, het meest ervaren team van de twee.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Sophie Bockelmann

 • Laren - SCHC (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – Groningen

Hurley won beide voorgaande thuisduels met Groningen in de Hoofdklasse. Op 4 november 2000 eindigde de eerste ontmoeting tussen beide teams ooit op het hoogste niveau in een 2-0 thuiszege voor Hurley. En vorig seizoen werd het op 30 oktober 2016 in Amstelveen 1-0 dankzij een goal van Maartje van der Vis.

Hurley pakte dit Hoofdklasse-seizoen al haar punten op vreemde bodem. Thuis is de ploeg momenteel zeven competitieduels op rij zonder zege, sinds de 1-0 overwinning op Groningen.

Groningen heeft in 2017 pas één Hoofdklasse-duel gewonnen. Alleen op 15 april won de ploeg met 1-5 op bezoek bij MOP. Dit seizoen verloor Groningen al haar drie Hoofdklasse-duels. Alleen in 2006/2007 en 1994/1995 verloor de ploeg haar eerste vier competitieduels op het hoogste niveau. In 2006/2007 volgde uiteindelijk degradatie.

Groningen was dit Hoofdklasse-seizoen pas één keer trefzeker, het minst vaak van alle ploegen. De goal van Fieke Hoff afgelopen zondag tegen hdm is de enige treffer van Groningen in de laatste vijf speelrondes.

Groningen kent een nogal moeizame start. Wat ons betreft verrassend, want de ploeg van Marc Materek draaide vorig jaar een uitstekend seizoen. Of ze uit bij Hurley het tij kunnen keren? Wij gaan voor een remise.

Arbiters: Ies Poissonnier & Robbert van der Valk

 • Hurley - Groningen (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Groningen (D)  Ophalen van gegevens

Hdm – Den Bosch

Den Bosch won haar laatste dertig Hoofdklasse-duels met hdm. Dit is de langste winstreeks van één club tegen een specifieke tegenstander in de Hoofdklasse-historie. Op 7 november 1993 pakte hdm op eigen veld voor het laatst een punt tegen Den Bosch (0-0). De laatste zege op Den Bosch dateert van 8 november 1992, toen hdm thuis met 3-0 zegevierde.

Alleen Kampong (36) verloor in de Hoofdklasse vaker van Den Bosch dan hdm (33). Thuis verloor hdm in totaal zestien keer van Den Bosch, samen met Kampong en Pinoké het vaakst in de Hoofdklasse. Dit Hoofdklasse-seizoen verloor hdm nog niet. De laatste keer dat de ploeg ongeslagen bleef in de eerste vier speelrondes van een Hoofdklasse-seizoen was in 1995/1996. Den Bosch is het Hoofdklasse-seizoen gestart met drie overwinningen en kreeg in deze drie duels geen enkele treffer tegen. Alleen in 2001/2002 startte Den Bosch een Hoofdklasse-seizoen met vier zeges op rij zonder een enkele tegentreffer. Geen ploeg was dit hoofdklasse-seizoen zo vaak trefzeker als Den Bosch (elf keer).

In de reguliere competitie is Den Bosch inmiddels 35 wedstrijden op rij ongeslagen, sinds de 0-2 thuisnederlaag tegen Amsterdam op 15 november 2015. Tussen maart 2002 en maart 2004 bleef Den Bosch zelfs 48 duels op rij zonder nederlaag. Den Bosch boekte in het verleden al 22 Hoofdklasse-zeges op een vrijdag, meer dan iedere andere ploeg. 

Pien van Nes is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met zeven goals. Niemand maakte meer goals uit een strafcorner dan Van Nes (vijf).  Van Nes was in 2015/2016 namens hdm trefzeker in elk van de eerste vier speelrondes. Lidewij Welten staat op de drempel van een mijlpaal in de Hoofdklasse. Zij maakte in de reguliere competitie tot dusverre 99 doelpunten, alle voor Den Bosch. Het eerste van die 99 doelpunten maakte zij op 23 oktober 2005, uit bij Hurley. Van alle huidige Hoofdklasse-speelsters hebben er slechts twee 100 of meer Hoofdklasse-goals op hun naam staan en zij spelen allebei voor SCHC: Caia van Maasakker (170) en Claire Verhage (100).

De laatste dertig onderlinge wedstrijden won Den Bosch….Dat zijn imposante cijfers. Voor de spanning in de competitie zouden we het willen, maar we denken niet dat hdm deze reeks een halt toe roept. Den Bosch wint.

Arbiters: Maartje de Bruijn & Jonathan Spuij

 • Hdm - Den Bosch (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Amsterdam

Oranje-Rood won beide voorgaande Hoofdklasse-duels met Amsterdam. Vorig seizoen won de ploeg thuis met 1-0 en uit met 1-2 van de Amsterdammers. Amsterdam verspeelde dit Hoofdklasse-seizoen nog geen enkel punt. De laatste twee keer dat Amsterdam een Hoofdklasse-seizoen startte met vier overwinningen op een rij greep de ploeg later ook de landstitel (2012/2013 en 2008/2009).

Yibbi Jansen sloot vorig seizoen het reguliere seizoen af als tweede op de topscorerslijst met twintig goals. Dit seizoen staat Jansen op één goal. Jansen maakte dit kalenderjaar zeventien Hoofdklasse-goals, minimaal zes meer dan elke ander speelster.

Amsterdam is ten opzichte van vorig jaar, toen het twee keer van OR verloor, sterker geworden. Dit seizoen verloren de Noord-Hollanders nog niet. Wij denken dat OR Amsterdam dit keer in eigen huis op een gelijkspel houdt.

Arbiters: Piet Hein Kraaijeveld & Lusiana Jansen

 • Oranje-Rood - Amsterdam (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...