Vooruitblik en voorspelling HK (D): Vuurdoop voor promovendi

De promovendi uit de Overgangsklasse starten direct met een vuurdoop in de Hoofdklasse. Debutant Huizen speelt in het Wagener Stadion tegen Amsterdam, Nijmegen ontvangt thuis Laren. Kampong treft Den Bosch, waartegen de Utrechtse ploeg vorig seizoen teleurstellend met een 1-4 nederlaag afsloot. Voor Oranje-Rood staat een lange reis naar Groningen op het programma, Bloemendaal ontvangt Hurley op ’t Kopje en hdm mag op bezoek bij SCHC. Let the games begin! 

Amsterdam – Huizen

Voor Huizen is de uitwedstrijd tegen Amsterdam het debuut in de Hoofdklasse. Daarmee is het de 34ste club die toetreedt tot de Hoofdklasse Dames sinds die werd opgericht in 1981/1982. Naar hun voorgangers moeten de dames van Huizen niet teveel kijken: voor de laatste vier clubs die voor het eerst toetraden duurde het verblijf op het hoogste niveau slechts één seizoen (SCHC in 2002/2003, Terriërs in 2012/2013, HIC in 2013/2014 en Wageningen in 2014/2015). De laatste club die het eerste seizoen Hoofdklasse wél overleefde was Hurley in 1996/1997. Huizen kan ook dit seizoen weer rekenen op strafcornerspecialiste Gitte Michels. Zij was vorig jaar met negentien doelpunten bijzonder belangrijk voor de ploeg. Oud-international Kim Lammers, assistent-coach van Huizen maar door blessures ook even speelster, scoorde vier keer. Nieuwkomer Huizen neemt het in haar ouverture uitgerekend op tegen de enige club die in alle 37 seizoenen Dames Hoofdklasse van de partij was: Amsterdam. De club is met negentien landstitels nog steeds de meest gedecoreerde club in het dameshockey, maar zag vorig seizoen Den Bosch tot één titel naderen.

Debutant Huizen heeft tegen Amsterdam nog niks te verliezen en popelt om te starten in de Hoofdklasse. Wij denken dat de kwaliteit van Amsterdam het echter toch wint van het enthousiasme van Huizen.

 • Amsterdam - Huizen

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Hurley

Bloemendaal begon vorig seizoen met negen nederlagen op rij, maar door oplevingen rond de winterstop en in de laatste twee weken van het reguliere seizoen bereikte de equipe van Teun de Nooijer de play-outs om behoud. Daarin hield de ploeg in drie duels HGC van het lijf en mag daardoor voor het vierde seizoen op rij in de Dames Hoofdklasse uitkomen. Eén van haar cruciale overwinningen boekte Bloemendaal vorig seizoen op Hurley. Op 5 februari van dit jaar werd het 1-2 in het Amsterdamse Bos. Hurley-coach Jorge Nolte was de voorganger van Teun de Nooijer bij Dames 1 van Bloemendaal. In vijf seizoenen op ’t Kopje was Nolte ook de coach die in 2013/2014 de laatste promotie naar de Hoofdklasse van dit team bewerkstelligde. Hurley heeft zich in de Hoofdklasse bewezen als een solide middenmoter. De club eindigde in de laatste zeven seizoenen nooit hoger dan vijfde, maar ook nooit lager dan de achtste plaats.

Die middenmoot is nu precies waar Hurley niet wil staan: de ploeg wilde afgelopen seizoen aanvankelijk ook al strijden om de play-offplaatsen. Hurley zal gebrand zijn op een eerste overwinning, en trekt die ook over de streep verwachten wij.

Arbiters: Thomas Duijnstee en Harry Kleuver

 • Bloemendaal - Hurley

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Nijmegen – Laren

Nijmegen is na een verblijf in de Overgangsklasse van drie seizoenen weer terug in de Hoofdklasse. Het zal daarin voor het vijftiende seizoen in totaal uitkomen. De kampioen van de Overgangsklasse A miste haar eerste kans op promotie toen het de play-offs der kampioenen verloor van Huizen. In de herkansing was het wel raak toen de Geldersen Hoofdklasser MOP terugwezen. Laren wist vorig seizoen pas voor de tweede keer in de laatste zeventien seizoenen niet door te dringen tot de play-offs om de landstitel. Dat overkwam de Gooise formatie ook in 2007/2008. Met 21 deelnames aan de play-offs deelt Laren nog wel het record met Den Bosch, dat vorig seizoen voor de 21ste keer in de clubhistorie die play-offs bereikte. Ondanks dat Laren vrijwel permanent aanwezig is geweest in de play-offs blijft het eerste landskampioenschap nog steeds een droom. Vier keer waren zij verliezend finalist in de play-offs. Nijmegen zal niet willen terugkijken op de vorige confrontaties met Laren: de ploeg won geen van haar 24 Hoofdklasse-duels met Laren en speelde daarin slechts drie keer gelijk. De laatste drie onderlinge ontmoetingen werden allemaal door Laren gewonnen, met de overtuigende gecombineerde doelcijfers 19-0.

De laatste onderlinge wedstrijden stammen van drie seizoenen geleden of zelfs nog eerder. Dat zegt natuurlijk weinig over de huidige krachtsverhoudingen tussen deze ploegen. Laren miste vorig seizoen de play-offs en moet het dit seizoen zonder smaakmaker Naomi van As stellen. Hoe het de ploeg dit seizoen vergaat is afwachten, al verwachten wij niet dat Nijmegen direct kan stunten. Laren wint.

Arbiters: Joep Everaers en Lusiana Jansen

 • Nijmegen - Laren

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nijmegen – Laren (D)  Ophalen van gegevens

Groningen – Oranje-Rood

Vorig seizoen bereikte Oranje-Rood in haar eerste jaar als fusieclub meteen de play-offs in de Hoofdklasse Dames. Dat was voorganger Oranje-Zwart in 24 voorgaande jaargangen niet één keer gelukt. Drijvende kracht achter het succes van de Eindhovenaren was de pas zeventienjarige Yibbi Jansen, die met twintig doelpunten tweede werd in het topschuttersklassement, achter Maartje Paumen (23). Oranje-Rood strandde uiteindelijk in de halve finale van de play-offs tegen Den Bosch. Groningen speelde vorig seizoen als promovendus en verlengde voor het eerst sinds 1995 haar verblijf in de Hoofdklasse. Vorig seizoen wonnen beide teams de thuiswedstrijd tegen de ander. Op 2 oktober van vorig jaar won Groningen op de Harense Holt met 4-2, mede dankzij twee doelpunten van Pam van Asperen. De return in Eindhoven op 26 maart eindigde in een klinkende 6-1 zege voor de thuisploeg.

Een interessant duel is dit. Dat Oranje-Rood veel talent heeft rondlopen bleek afgelopen week bij het EK onder 21 in Valencia: de Eindhovense formatie leverde het grootste deel van de speelsters voor Jong Oranje. Groningen deed het vorig seizoen als promovendus erg goed en kan die lijn misschien dit seizoen doortrekken. Wij gaan voor een gelijkspel.

Arbiters: Danny Schippers en Arjan Hemmink

 • Groningen - Oranje-Rood

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Den Bosch

Landskampioen Den Bosch gaat op jacht naar haar negentiende landstitel, waarmee het record van Amsterdam geëvenaard zou worden. De Brabanders behaalden hun achttien landstitels allemaal na de oprichting van de Hoofdklasse Dames in 1981/1982. Coach Raoul Ehren werd inmiddels zeven keer kampioen met Den Bosch. Het recordaantal landstitels voor een coach is acht, door Ehrens voorganger aan de Oosterplas: Herman Kruis. Den Bosch begint aan een leven zonder Maartje Paumen. De topscorer aller tijden in de Hoofdklasse maakte 368 doelpunten in de reguliere competitie en ook nog eens 36 in de play-offs. Den Bosch is in haar laatste 32 Hoofdklasse-duels met Kampong ongeslagen. Op 29 april 2001 wonnen de Utrechters voor het laatst van Den Bosch. Vorig seizoen stond Kampong met nog drie speelronden te gaan vierde op de ranglijst en lag op koers voor de play-offs. Nederlagen tegen de complete top drie van de ranglijst gooiden roet in het eten voor de ploeg van Santi Freixa. Op de laatste speeldag verloor Kampong met 1-4 van Den Bosch.

Den Bosch telt veel internationals, die pas net zijn aangesloten in de voorbereiding. Kampong is als team wellicht al wat meer op elkaar ingespeeld. Wij voorspellen een spannend duel, waar Den Bosch uiteindelijk toch als winnaar over de streep komt.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Lisette Baljon

 • Kampong - Den Bosch

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – hdm

Met het vertrek van Maartje Paumen uit de Hoofdklasse is Caia van Maasakker van alle actieve Hoofdklasse-speelsters degene met de meeste Hoofdklasse-doelpunten in de reguliere competitie achter haar naam (165). Nu ook Ellen Hoog gestopt is zijn Van Maasakker en teamgenote Claire Verhage (100 goals) de enige huidige Hoofdklasse-speelsters met tenminste 100 treffers in de reguliere competitie op hun naam. Van Maasakker mag meteen beginnen met een ontmoeting tegen haar favoriete opponent. Tegen geen enkele andere tegenstander scoorde zij zo vaak als tegen hdm (23 keer). Vorig seizoen bereikte SCHC voor de negende keer in totaal, en het zevende seizoen op rij, de play-offs. De Bilthovenaren raakten daarin voor het tweede seizoen op rij niet voorbij de halve finale, dit na twee seizoenen op rij verliezend finalist te zijn geweest. SCHC won negen van haar laatste tien Hoofdklasse-duels met hdm. De enige uitzondering in die reeks was een 1-1 gelijkspel in Bilthoven op 2 maart 2014. De laatste Hoofdklasse-zege van hdm op SCHC dateert van 21 november 2010. In Den Haag werd het 2-1. Maike Stöckel, die later voor SCHC zou spelen, scoorde voor de thuisploeg.

Hdm mag zijn borst natmaken: de eerste wedstrijd uit bij Stichtsche is direct een lastige. Wij verwachten dat SCHC thuis de punten gaan pakken. Van Maasakker scoort er eentje, of misschien wel twee.

Arbiters: Lisette Feuth en Maartje de Bruijn

 • SCHC - hdm

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – hdm (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...