Vooruitblik en voorspelling play-offs HK (D): DB op jacht naar 18de titel

Zaterdag hervatten we de halve finales van de play-offs van de Hoofdklasse Dames 2016/2017. Den Bosch en SCHC wonnen hun eerste uitduels en ontvangen respectievelijk Oranje-Rood en Amsterdam. Laatstgenoemden móéten dus winnen om een derde duel af te dwingen en kans te houden op de finale en het landskampioenschap.

Den Bosch – Oranje-Rood

In het reguliere seizoen won Den Bosch beide ontmoetingen met fusieclub en Hoofdklasse-debutant Oranje-Rood. Aan de Oosterplas werd het 2-1 en in de Lichtstad triomfeerde de regerend landskampioen met 0-4. Daarbij gevoegd de uitslagen tegen voorganger Oranje-Zwart en Den Bosch is al 32 Hoofdklasse-duels ongeslagen tegen de provinciegenoot. Meer dan twintig jaar geleden (1 december 1996) won OZ voor het laatst van Den Bosch. In Eindhoven werd het 1-0. Het enige doelpunt in die wedstrijd kwam op naam van Saskia Beekwilder. Den Bosch verloor nog nooit op eigen terrein van Oranje-Rood of voorganger Oranje-Zwart.

Den Bosch doet voor de 21ste keer mee aan de play-offs in de Dames Hoofdklasse en heeft daarmee het record van Laren geëvenaard. De Gooise formatie ontbreekt zelf voor het eerst sinds 2007/2008 in de play-offs. Den Bosch won zeventien keer het landskampioenschap en had daar alleen de laatste negentien seizoenen voor nodig. In die periode ging het alleen in 2008/2009 en 2012/2013 mis voor de Brabanders. Beide keren werd toen de finale verloren van Amsterdam. Sinds de invoering van de play-offs veroverden drie andere clubs de titel in de Dames Hoofdklasse: HGC (drie), Amsterdam (twee) en Kampong (twee). In 24 voorgaande uitvoeringen van de play-offs in de Dames Hoofdklasse won de nummer vier van de reguliere competitie nog nooit de landstitel.

In dertien van de 24 seizoenen met play-offs in de Dames Hoofdklasse maakte de nummer één van de reguliere competitie haar favorietenstatus waar door de landstitel binnen te slepen. Maartje Paumen is voor de negende keer topscorer van het seizoen geworden (reguliere Hoofdklasse). Vanaf 2007/2008 liep zij alleen in 2011/2012 (Kim Lammers) de topscorer-titel mis. De negen kronen als topschutter zijn een absoluut record in de Dames Hoofdklasse. Paumen is ook al topscorer in de historie van de play-offs, die bij de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 werden ingevoerd. De Limburgse staat daarin op 34 treffers, zes meer dan voormalig ploeggenote Mijntje Donners (28).  Haar eerste van 402 Hoofdklasse-doelpunten (368 in de reguliere competitie, 34 in de play-offs) maakte ze op 10 maart 2002 uitgerekend tégen Den Bosch names Oranje Zwart. Yibbi Jansen, die de omgekeerde weg bewandelde, vestigde een record in de Dames Hoofdklasse deze eeuw. De zeventienjarige kwam als enige minderjarige tot twintig goals in de reguliere competitie.

In zes van de voorgaande zeven seizoenen onder coach Raoul Ehren haalde Den Bosch het kampioenschap binnen. Daarmee nadert Ehren al het record van acht landstitels, die Herman Kruis van 2001 tot en met 2008 met dezelfde club veroverde. Den Bosch is al anderhalf jaar ongeslagen in de Hoofdklasse. Inclusief de play-offs bedraagt de huidige reeks 36 wedstrijden zonder nederlaag. Op 15 november 2015 verloor de ploeg voor het laatst een wedstrijd in de Hoofdklasse (0-2 tegen Amsterdam).

Oranje-Rood moet de wedstrijd in zeventig minuten naar zich toe zien te trekken. In 22 play-offduels met Den Bosch waarin er na zeventig minuten een gelijke stand was, kwam Den Bosch maar liefst twintig keer bovendrijven: tien keer na een golden goal, acht keer na strafballen en twee keer na shoot-outs. Sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 kwam voorganger Oranje-Zwart niet verder dan vier vijfde plaatsen, waarmee de Eindhovense formatie telkens net buiten de boot viel. Ook in de Hoofdklasse-seizoenen voorafgaande aan de invoering van de play-offs eindigde Oranje-Zwart nooit hoger dan vijfde. De laatste landstitel vierde Oranje-Zwart nog vóór de invoering van de Dames Hoofdklasse in 1981/1982. Die laatste Eindhovense landstitel stamt uit 1969/1970.

Coach Toon Siepman neemt het op tegen zijn oude club. Siepman won als coach van de heren van Den Bosch in 2000/2001 de landstitel, met een damesteam nog nooit. Slechts één coach slaagde erin zowel bij de heren als bij de dames tenminste één landstitel te veroveren. Joep Brenninkmeijer presteerde dat eerst met de dames van Amsterdam (in 1983/1984, 1986/1987 en 1988/1989) en toen met de heren van Amsterdam (1993/1994 en 1994/1995).

Voor de spanning in de competitie is het goed dat de hegemonie van de vier topclubs in de Hoofdklasse Dames is doorbroken. Niettemin achten wij Oranje-Rood nog niet in staat het fenomeen Den Bosch te verslaan. De Europees en recordkampioen tegen de nieuwkomer of zoals Toon Siepman het zegt: Oranje tegen Jong Oranje. Wij gaan voor een overwinning van Den Bosch.

 • Oranje-Rood - Den Bosch PO (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Den Bosch PO (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – Amsterdam

Amsterdam en SCHC ontmoeten elkaar voor de derde keer in een serie wedstrijden in de play-offs. Dat deden zij ook in de halve finales in 2012/2013 en 2015/2016. In beide gevallen trok Amsterdam aan het langste eind. In 2012/2013 dwong SCHC nog wel een derde duel (in Bilthoven) af, maar dat werd gewonnen door Amsterdam. Het was de opmaat voor de landstitel, die in de finale op Den Bosch werd veroverd. In het reguliere seizoen wonnen beide teams hun thuiswedstrijd tegen elkaar. Amsterdam won in het Wagener Stadion met 1-0 (doelpunt: Charlotte Vega) en in Bilthoven won SCHC met 2-0 (doelpunten: Caia van Maasakker en Ginella Zerbo). Van Maasakker werd dit seizoen met negentien doelpunten clubtopscorer van SCHC. Zij maakte al 165 doelpunten in de Hoofdklasse (regulier seizoen) en ook nog eens acht in de play-offs.

In 24 voorgaande uitvoeringen van de play-offs in de Dames Hoofdklasse werd de nummer twee van de reguliere competitie acht keer landskampioen. SCHC staat voor het zevende seizoen op rij, en het negende in totaal in de play-offs in de Dames Hoofdklasse. Verder dan een finish als verliezend finalist kwam de Bilthovense formatie nog niet. Dat bereikte de ploeg in 2013/2014 en 2014/2015. Beide keren was Den Bosch toen in de eindstrijd te sterk. In slechts twee van haar voorgaande acht deelnames aan de play-offs overleefde Stichtsche de halve finale. Beide keren was Laren in twee duels het slachtoffer.

Amsterdam staat voor het vijftiende seizoen op rij, en het twintigste in totaal in de play-offs. Dat is slechts één deelname minder dan het record van 21 dat Den Bosch en Laren delen. In maar liefst elf van die twintig deelnames moest Amsterdam genoegen nemen met een zilveren medaille als runner-up. In negen van die elf seizoenen was Den Bosch de plaaggeest in de finale. Twee keer won Amsterdam sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 de landstitel. Dat lukte de Noord-Hollanders in 2008/2009 onder Robbert Paul Aalbregt en in 2012/2013 onder de huidige bondscoach, Alyson AnnanTina Bachmann kan de derde vrouwelijke hoofdcoach worden die de titel in de Dames Hoofdklasse verovert. Eerder lukte dat Marieke van Doorn in 1995/1996 en Annan in 2012/2013. De Duitse Bachmann kan zich ook bij Annan voegen als de enige buitenlandse coaches met een kampioenschap in de Dames Hoofdklasse.

Sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse greep de nummer drie van de reguliere competitie drie keer de titel. Dat lukte HGC in 1996/1997, Den Bosch in 2000/2001 en Amsterdam zelf in 2012/2013. In vijf van haar voorgaande zeven deelnames aan de play-offs was de halve finale het eindstation voor Amsterdam. In slechts één van haar eerste twaalf deelnames sneuvelde de ploeg in de halve finale.  Vorig seizoen verloor Amsterdam de finale met minimaal verschil van Den Bosch. Zowel aan de Oosterplas als in het Amsterdamse Bos werd met 1-0 verloren.

Echter, in de gehele historie won Amsterdam negentien landstitels en dat is nog altijd een record. Het ziet wel Den Bosch naderen met zeventien landstitels.

Amsterdam overtuigt dit seizoen een stuk minder dan vorig seizoen. Maar de Noord-Hollanders overtuigen ook een stuk minder dan SCHC, zeker in de tweede seizoenshelft. Om die reden geven wij SCHC een grote kans op de winst.

 • Amsterdam - SCHC PO (D)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – SCHC PO (D)  Ophalen van gegevens

 


1 Reactie

 1. peterveenendaal

  Vooruitblik en voorspelling? Gewoon het plichtmatige statistiekverhaaltje van vorige week.


Wat vind jij? Praat mee...