Vooruitblik HK D: Weer topper voor SCHC; Utrechtse zussenstrijd

Speelronde 8 van de Hoofdklasse Dames betekent de 2e topper op rij voor SCHC. Vorige week bleek Den Bosch te sterk voor de Bilthovense vrouwen, waardoor zij de koppositie moesten afstaan. Nu wacht Amsterdam, de huidige nummer 3. De verse koploper ontvangt Pinoké, dat vorige week pas het 1e punt van dit seizoen binnensleepte. Een andere play-off-gegadigde, Laren, krijgt het nog puntloze Bloemendaal op bezoek.

Amsterdam – SCHC

Een ontmoeting tussen de nummer 3 en 2 van de ranglijst, beide ploegen hebben 18 punten. Amsterdam en SCHC ontmoeten elkaar voor het eerst sinds de halve finale van de play-offs vorig seizoen. Amsterdam won beide duels: 2-3 in Bilthoven en 2-0 thuis in het Wagener Stadion. Van de laatste 4 thuisduels met SCHC in de reguliere competitie won Amsterdam er 1. 2 gingen verloren en 1 eindigde gelijk. De meest recente competitiewedstrijd eindigde in 3-1 op 25 oktober 2015. Amsterdam won haar laatste 6 duels in de Hoofdklasse. Alleen de 1e wedstrijd van dit seizoen ging verloren (1-0 op bezoek bij Oranje-Rood). SCHC verloor vorig weekeinde met 2-3 thuis van Den Bosch. Het was het eerste puntenverlies na een reeks van 8 opeenvolgende overwinningen in de reguliere competitie.  SCHC kan voor het eerst sinds oktober 2011 2 opeenvolgende Hoofdklasse-duels verliezen (reguliere competitie). Destijds gebeurde dat tegen Laren (thuis) en Amsterdam (uit). SCHC maakte dit seizoen al 25 doelpunten, meer dan elke andere ploeg. Den Bosch volgt met 22.

Den Bosch – Pinoké

Den Bosch en Pinoké speelden dit seizoen tot nu toe 1 keer gelijk. Den Bosch won echter haar overige 6 wedstrijden, terwijl Pinoké alles verloor. De Brabanders zijn ongeslagen in de 32 eerdere Hoofdklasse-duels met Pinoké, slechts 1 keer won de recordkampioen niet. Dat ene gelijkspel was op 7 oktober 2007, 0-0 in het Amsterdamse Bos. Tegen geen enkele andere ploeg speelde Den Bosch meer reguliere Hoofdklasse-wedstrijden zonder ooit te verliezen. Den Bosch is 1 van de 4 ploegen waar Pinoké nog nooit van won in de Hoofdklasse, naast EMHC (2 keer verlies), DKS (2 keer gelijk) en Oranje Rood (1 keer verlies). De ploeg van Raoul Ehren is al 17 duels ongeslagen in de Hoofdklasse (reguliere competitie), sinds de 0-2 nederlaag tegen Amsterdam op 15 november 2015. Pinoké wacht al 9 Hoofdklasse-duels op een overwinning, sinds de 3-1 winst bij Oranje-Zwart op 8 april. Geen ploeg maakte dit seizoen zo weinig doelpunten als Pinoké (4). Den Bosch trof al 22 keer doel. 

Groningen – MOP

De nummer 10 uit de Hoofdklasse ontvangt de nummer 8. Groningen en MOP stonden op 25 februari 1996 voor het laatst tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Destijds won MOP thuis met 2-0. De ploeg van Karel Alferink won haar laatste 10 Hoofdklasse-duels met Groningen (uit en thuis). De laatste keer dat MOP punten verspeelde tegen Groningen was op 1 april 1990 toen Groningen met 0-2 won in Vught.  In eigen huis wacht Groningen sinds 13 november 1988 op een overwinning op MOP. Destijds werd het 3-0. Groningens laatste thuiswedstrijd was de 4-2 overwinning op Oranje-Rood op 2 oktober. De ploeg kan voor het eerst sinds februari-maart 1996 2 opeenvolgende thuisduels winnen in de Hoofdklasse (reguliere competitie). De promovendus wist dit seizoen alleen nog maar in thuisduels het net te vinden; alle 6 doelpunten werden op de Harener Holt gemaakt.

Kampong – hdm

Kampong, de huidige nummer 5, is ongeslagen in haar laatste 5 Hoofdklasse-duels met hdm: 4 keer wonnen de Utrechters en 1 keer werd he gelijk. hdm’s, de huidige nummer 7, laatste overwinning op Kampong was op 25 oktober 2013, 2-1 in Den Haag. Vorig seizoen eindigde dit duel in 1-0 voor Kampong dankzij een velddoelpunt van Lisette Korink. Kampong kan voor het eerst sinds 2013 3 opeenvolgende Hoofdklasse-duels winnen (destijds 4). Kampong verloor haar laatste 3 Hoofdklasse-wedstrijden, sinds de 2-1 thuisoverwinning op Bloemendaal. Kampongs Sophie Bray scoorde dit seizoen de meeste velddoelpunten van alle spelers: 7. Kampong – hdm is ook het 2e treffen dit seizoen tussen 2 Pheninckx-zussen. Dit keer gaat de strijd tussen Malou (Kampong) en Sanne (hdm).

Laren – Bloemendaal

Laren is ongeslagen in haar laatste 16 Hoofdklasse-wedstrijden tegen Bloemendaal (12 keer winst en 4 keer gelijk). De laatste keer dat Bloemendaal van Laren won, was op 27 februari 1994, 1-3. Vorig seizoen eindigde dit duel in 6-0. Lieke van Wijk (2), Vicky van den Broek (2), Lisanne de Lange en Willemijn Bos maakten de doelpunten, Van den Broek en Bos behoren dit seizoen niet meer tot de Larense selectie en Lieke van Wijk kan door een blessure niet meespelen. Bloemendaal is de enige ploeg die dit seizoen al haar 7 wedstrijden verloor, de afstand tot de veilige plek 9 is nu al 8 punten. Inclusief vorig seizoen verloor Bloemendaal haar laatste 9 Hoofdklasse-wedstrijden (reguliere competitie), een negatief clubrecord. Laren is thuis nog ongeslagen dit seizoen (2 keer winst en 1 keer gelijk). Het gaatje tussen Laren, nummer 4, en plek 5 wat geen play-offs aan het eind van de rit oplevert, is 3 punten.

Oranje-Rood – Hurley

De nummer 6 ontvangt de nummer 9 van de Hoofdklasse. Oranje-Rood en Hurley staan voor het eerst tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Oranje-Rood won tot nog toe 3 en verloor 4 wedstrijden in de Hoofdklasse. Hurley bleef zonder winst in haar laatste 4 Hoofdklasse-wedstrijden (1 keer gelijk en 3 keer verlies), sinds de 3-1 winst bij hdm op 25 september 2016. Donja Zwinkels is topscorer van Oranje-Rood dit seizoen met 4 goals. Al haar doelpunten waren velddoelpunten.


1 Reactie

  1. frust

    Tja, geen doelpunten bij de dames van Pinoke. Wat had de commissie tophockey voor ogen met het huidige team? Eigen jong talent ontwikkelen prima! Maar dat kan alleen naast voldoende hoofdklasse waardige speelsters! De samenstelling van het huidige team heeft volgens mij de hopeloze taak zich te handhaven in de hoofdklasse. Wilde Pinoke geen geld in het team stoppen om meer dragende hoofdklasse speelsters te kopen? Hoofdklasse draait toch om geld?


Wat vind jij? Praat mee...