Vooruitblik HK Dames: Amsterdam en Den Bosch nú al in play-offs?

Zowel koploper Amsterdam als nummer 2 Den Bosch kan zich zondag in de 16e speelronde in de Hoofdklasse Dames al plaatsen voor de play-offs. Wie we straks in het toetje van de competitie kunnen bewonderen? Dat is al een tijdje niet meer spannend. Maar dat betekent niet dat er geen spectaculaire wedstrijden te zien zijn tot die tijd. Neem bijvoorbeeld de topper Den Bosch – SCHC zondag en ook het belangrijke duel in de onderste regionen: Push – Pinoké.

Den Bosch – SCHC

Den Bosch kan zich in theorie al plaatsen voor de play-offs om de landstitel, maar dat is wel een ingewikkeld verhaal: de ploeg moet winnen van SCHC, Kampong moet verliezen van OZ en Hurley mag niet winnen van hdm. De statistieken voor het duel met Stichtsche spreken in het voordeel van de dames uit Den Bosch: van de 12 thuiswedstrijden die er gespeeld werden tegen SCHC won Den Bosch er 9. Stichtsche kan echter kracht putten uit de zevenklapper tegen Bloemendaal afgelopen zondag (7-0). Den Bosch kwam op bezoek bij laagvlieger Pinoké niet verder dan een schamele 0-2 winst.

Let op: dit duel wordt live uitgezonden door Ziggo Sport, en begint daarom al om 12.00u.

Push – Pinoké

Voor Push, hekkensluiter van de competitie, is dit een cruciaal duel. Concurrent Pinoké staat op de één-na-laatste plaats, en wil Push nog aanhaken om mogelijk van die laatste plek af te komen, dan moet dit duel gewonnen worden. Statistisch valt er weinig over te zeggen: van de 4 onderlinge ontmoetingen tussen de teams in Breda, wonnen beide ploegen er 2. De heenwedstrijd ging nipt naar Pinoké: 2-1. De kans dat deze wedstrijd een doelpuntenfestijn wordt is statistisch gezien klein: de Steekneuzen wisten in hun laatste 4 duels in de Hoofdklasse niet te scoren. Maar Pinoké incasseert ook relatief weinig doelpunten: maar 6 teams kregen tot nu toe minder tegendoelpunten dan de ploeg uit het Amsterdamse bos (31).

Bloemendaal – Laren

Bloemendaal kan geschiedenis schrijven zondag: de ploeg won thuis nooit eerder van Laren. De enige 2 overwinningen op de Larense dames werden geboekt in uitwedstrijden, voor het laatst op 27 februari 1994. Laren is al 15 wedstrijden op rij ongeslagen tegen Bloemendaal en won de laatste 6 onderlinge ontmoetingen. Het doelsaldo in die 6 wedstrijden: 26-3. Toch valt er een lichtpuntje te bespeuren voor de Mussen: Laren won geen van haar laatste 3 uitwedstrijden (2x gelijk, 1x verlies). Zou het dan toch?

Kampong – Oranje Zwart

Kampong staat op de ranglijst 3 plekken boven Oranje Zwart, maar wist geen van de laatste 5 thuisduels in de Hoofdklasse met Oranje Zwart te winnen (3x gelijk, 2x verlies). Eerder dit seizoen trokken de Utrechtse dames in het uitduel tegen de Eindhovense dames wel aan het langste eind (1-3). Jill Boon, topscorer van OZ met 8 goals, heeft nog 1 doelpunt nodig om haar totaal van vorig seizoen te evenaren. Naast de dames spelen ook de heren van Kampong en Oranje Zwart tegen elkaar zondag. Hockey.nl doet verslag van deze dubbel.

Amsterdam – MOP

Amsterdam heeft nog maar 1 punt nodig om zich al te plaatsen voor de play-offs om de landstitel. Als we naar de statistieken kijken moet dat ene punt haalbaar zijn tegen MOP. De huidige koploper won 18 van de 21 gespeelde thuiswedstrijden tegen MOP in de Hoofdklasse en is bovendien dit seizoen nog ongeslagen. Dat is nog geen record: het lukte Amsterdam 1 keer, in 2004/2005, om het gehele reguliere seizoen ongeslagen te blijven. Er werd toen slechts 1 keer gelijk gespeeld. MOP kan zondag wellicht nog het beste hopen op strafballen. Amsterdam is de enige ploeg die daar dit seizoen nog niet uit wist te scoren.

hdm – Hurley

Hurley staat 5 punten boven hdm, maar over de onderlinge verhoudingen zegt dat weinig: hdm won haar laatste 2 ontmoetingen met Hurley. Bij hdm gaat het echter niet voor de wind. Afgelopen zondag gingen de Haagse dames er met 5-1 af tegen Amsterdam. Daarnaast kwam de ploeg in laatste 2 thuiswedstrijden niet tot scoren. Kunnen ze het tij keren tegen Hurley?

Bekijk de stand, uitslagen en laatste nieuws uit de Hoofdklasse Dames


Wat vind jij? Praat mee...