Vooruitblik & voorspelling HK (D): Kraker SCHC – Laren op repeat

Donderdag namen Laren en SCHC het in de bekercompetitie al tegen elkaar op (2-0 winst voor SCHC), zondag staat deze kraker opnieuw op het programma in de Hoofdklasse Dames. Zowel Stichtsche als Laren staan op 28 punten en delen de derde plaats. Oranje-Rood, dat nu nog op de vijfde plaats staat, hijgt in hun nek. De Eindhovense formatie wacht een pittig duel: zij kruisen de degens aanstaande zondag met nummer twee Amsterdam. 

SCHC – Laren

Dit belooft een spannend duel te worden: de laatste drie ontmoetingen tussen deze teams in Bilthoven eindigden allemaal in een gelijkspel (1-1, 2-2, 2-2). SCHC speelde ooit vier keer op rij thuis gelijk tegen Kampong (2005-2008). Laren speelde nog nooit vier keer op rij gelijk tegen een specifieke tegenstander in uit- of thuiswedstrijden. Vorig seizoen zette Maxime Kerstholt Laren op een 0-2 voorsprong, maar het werd uiteindelijk toch nog 2-2 door doelpunten van Carlien Dirkse van den Heuvel en Xan de Waard.

SCHC won alle drie haar wedstrijden in 2018. Alleen in 2017 won SCHC haar eerste vier wedstrijden van een kalenderjaar in de Hoofdklasse. Toen werd zelfs zes keer op rij gewonnen voordat de eerste punten werden gemorst. Laren is momenteel op dreef in de Hoofdklasse. De ploeg won haar laatste vijf wedstrijden en kreeg in de laatste drie Hoofdklasse-duels geen doelpunt tegen. De laatste keer dat Laren binnen één seizoen vier keer op rij de nul hield was in oktober 1994.

Arbiters: Daniël Veerman & Lizelotte Wolter

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Laren (D)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Oranje-Rood

Amsterdam verloor twee van haar drie wedstrijden tegen fusieclub Oranje-Rood. Dat is opvallend, want tegen voorganger Oranje-Zwart had Amsterdam een ongeslagen reeks van 32 duels, tot de fusie geschiedde. Eerder dit seizoen won Amsterdam in Eindhoven met 1-2 door doelpunten van Anouk Lambers en Maria Verschoor. Yibbi Jansen scoorde voor Oranje-Rood. Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting in het Amsterdamse Bos in een 1-2 zege voor Oranje-Rood door doelpunten van Kyra Fortuin en Jill Boon. Julia Müller maakte toen het doelpunt voor de thuisploeg.

Amsterdam is na de winterstop twee punten ingelopen op Den Bosch en kan daardoor weer een aanval doen op de koppositie. In de afgelopen twaalf seizoenen eindigde Amsterdam slechts éénmaal bovenaan na het reguliere seizoen: in 2015/2016. Amsterdam won haar laatste zeven thuisduels in de Hoofdklasse en daaronder al haar vijf thuiswedstrijden dit seizoen. De ploeg verspeelde dit seizoen alleen uit bij Den Bosch punten.

Oranje-Rood behaalde dit seizoen zestien van haar 26 punten buiten Eindhoven. In zeven uitduels dit seizoen kreeg OR pas vier tegendoelpunten te verwerken. Vorig seizoen haalde Oranje-Rood in totaal achttien punten buitenshuis.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – hdm

Den Bosch won haar laatste 31 Hoofdklasse-duels met hdm. Dit is de langste winstreeks van één club tegen een specifieke tegenstander in de Hoofdklasse-historie. Op 2 april 1995 pakte hdm voor het laatst een punt tegen Den Bosch. In Brabant werd het destijds 2-2.

Den Bosch verspeelde dit seizoen één keer punten in de Hoofdklasse. In haar laatste thuiswedstrijd kwam de club niet verder dan een 1-1 tegen Kampong. Sinds september 2007 verspeelde Den Bosch niet twee keer op rij punten op eigen veld. Destijds werd een 2-2 tegen Rotterdam opgevolgd door een 0-1 nederlaag tegen Amsterdam. Den Bosch is in haar laatste 45 Hoofdklasse-duels in de reguliere competitie ongeslagen. Slechts één keer werd een langere reeks genoteerd: 48 door Den Bosch zelf (maart 2002-maart 2004).

Hdm verloor haar laatste twee uitwedstrijden in de Hoofdklasse en kreeg daarbij zeven doelpunten te verwerken. De ploeg kan op acht gewonnen duels komen na vijftien wedstrijden, een evenaring van het clubrecord neergezet in 1987/1988 en geëvenaard in 1990/1991 en 1991/1992. Na veertien wedstrijden werd er al 31 keer gescoord door de formatie van Sonja Thomann. De club scoorde in haar eerste vijftien duels binnen een seizoen nooit eerder meer dan 30 keer.

Pien van Nes is Hoofdklasse-topscorer met vijftien doelpunten, waarvan twaalf uit een strafcorner. Vorig seizoen scoorden alleen Maartje Paumen (21), Caia van Maasakker (16) en Yibbi Jansen (16) meer strafcornerdoelpunten. Van Nes is nog één doelpunt verwijderd van haar beste seizoenstotaal. In 2015/2016 scoorde zij zestien keer.

Arbiters: Maartje de Bruijn & Michel Steenbeek

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – hdm (D)  Ophalen van gegevens

Groningen – Hurley

Groningen won slechts één van de vijf Hoofdklasse-duels met Hurley. Op 11 maart 2001 werd het 2-1 voor de club uit Haren. De enige andere thuiswedstrijd van Groningen tegen Hurley in de Hoofdklasse werd vorig seizoen gespeeld en eindigde in 1-1 door doelpunten van Lise Donkersloot (0-1, strafcorner) en Fieke Hoff (1-1).

Groningen is na 13 wedstrijden nog steeds zonder zege. Het lijkt inmiddels een traditie in de Dames Hoofdklasse dat er een team meespeelt zonder overwinning na 13 wedstrijden. Dit werd ingezet door HIC (2013/2014) en voortgezet door Wageningen (2014/2015), Push (2015/2016) en Pinoké (2016/2017). Van deze teams boekte alleen Push een zege in haar veertiende wedstrijd. Hurley kan voor het eerst in de clubhistorie in één seizoen vijf uitwedstrijden winnen in de Hoofdklasse.

Groningen en Hurley kennen een onderling play-outs verleden. Aan het eind van het seizoen 2005/2006 promoveerde Groningen door Hurley in de play-outs opzij te zetten. Thuis werd het 3-2 en 1-0, uit verloren de Noorderlingen met 4-1.

Arbiters: Ymkje van Slooten & Ferdy Walvoort

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Huizen

Kampong en Huizen troffen elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse op 29 september 2017 toen Kampong bij Huizen met 0-4 won door doelpunten van Sophie Bray (‘6), Lisette Korink (’16, ’57) en María López (’52).

Kampong verloor dit seizoen vijf wedstrijden en leed deze nederlagen allemaal in eigen huis. De laatste thuiswedstrijd voor Kampong eindigde in een 3-1 zege op hdm en daardoor kunnen de Domstedelingen voor het eerst sinds maart-april 2017 in opeenvolgende thuiswedstrijden zegevieren.

Huizen won nog geen uitwedstrijd in de Hoofdklasse. De debutanten verloren vier ontmoetingen en pakten alleen in Haren op bezoek bij Groningen een punt (3-3). De enige Hoofdklasse-overwinning van de debutanten kwam thuis tegen Nijmegen in de laatste wedstrijd voor de winterstop (3-1).

Arbiters: Alwiene Sterk & Dignus Heijning

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Nijmegen

Bloemendaal en Nijmegen treffen elkaar voor de achtste keer in de Dames hoofdklasse. In vijf ontmoetingen was Nijmegen te sterk terwijl Bloemendaal slechts één keer won (één gelijkspel). Die ene overwinning was de eerste ontmoeting van dit seizoen tussen de clubs. Het werd toen 1-2 in Nijmegen door doelpunten van Michelle Simons (Nijmegen) en twee strafcornergoals van Bloemendaal door Kiki Rozemeijer en Pilar Romang.

Bloemendaal wacht nog op de eerste overwinning en het eerste doelpunt na de winterstop. Alleen in 2016 begon Bloemendaal een nieuw kalenderjaar met drie wedstrijden zonder doelpunten. Thuis wacht Bloemendaal al vijf wedstrijden op een zege sinds de 1-0 overwinning op Groningen. In haar laatste drie thuiswedstrijden scoorde de ploeg op eigen veld geen enkele keer en kreeg het dertien doelpunten om de oren. Nog nooit wist Bloemendaal in vier opeenvolgende wedstrijden op ’t Kopje in de Hoofdklasse het net niet te vinden.

Na veertien speelronden staat Nijmegen op één overwinning en behaalde in totaal vier punten. Beide zijn een negatief clubrecord na veertien wedstrijden in een Hoofdklasse-seizoen. De laatste zeven Hoofdklasse-duels gingen allen verloren voor Nijmegen.

Arbiters: Jonathan Spuij & Harry Kleuver

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Nijmegen (D)  Ophalen van gegevens

 


Wat vind jij? Praat mee...