Amsterdam wint weer niet van concurrent: ‘Rendement moet omhoog’

Het chagrijn droop zondag van de gezichten van de spelers van Amsterdam, dat door de 1-3 nederlaag tegen playoff-concurrent Pinoké geen van de laatste drie competitiewedstrijden heeft gewonnen. Het kamp Amsterdam was vooral boos over de gegeven strafcorner waaruit in het vierde kwart de 0-2 werd gescoord.

Een scoop van Alexander Hendrickx, het strafcornerkanon van Pinoké, stond aan de basis van een woede-uitbarsting van Amsterdam. Vanaf de middenlijn slingerde Hendrickx de bal door de lucht de cirkel in. Amsterdam-verdediger Nicki Leijs zette een paar stappen achteruit en nam de bal aan boven zijn schouder, maar had daarbij vijf meter afstand moeten houden op Pinoké-speler Sebastien Dockier, oordeelde de scheidsrechter. Strafcorner voor Pinoké.

Langs de lijn ontplofte Amsterdam-coach Santi Freixa. Zijn armen zwierden van onbegrip door de lucht en meermaals riep hij: ‘Scheids, scheids.’ Ook de spelers op het veld en op de bank hadden het gevoel dat hun groot onrecht was aangedaan. ‘Ik geloof niet dat de scheids partijdig is, maar niemand weet meer hoe de regel nu precies is. In de cirkel van Pinoké werd voor eenzelfde situatie niet voor gefloten, waarom bij ons dan wel?’, verzuchtte Freixa na de wedstrijd.

De 0-2 en de 0-3

Van de acht strafcorners die Pinoké daarvoor had versierd, was er niet één ingegaan. Deze keer probeerde de Belgische specialist Hendrickx het over de grond. Zijn sleeppush was zo hard dat hij via de benen van keeper Philip van Leeuwen tegen de touwen vloog: 0-2.

Een minuut lang was Amsterdam de kluts kwijt. Verdediger Fergus Kavanagh speelde de bal zomaar in de stick van Jord Beekmans, die goed voor zijn man kwam. Hij bediende Niklas Wellen, die met zijn backhand hoog in het doel de 0-3 binnenschoot. Met nog tien minuten te spelen gooide Pinoké de wedstrijd in het slot.

Alexander Hendrickx heeft de 2-0 gemaakt. Foto: Koen Suyk

Op de ranglijst staat Pinoké boven ons, maar in de wedstrijd zag ik weinig verschil Santi Freixa, coach van Amsterdam

Toen Amsterdam via Tanguy Cosyns strafcorner nummer zeven verzilverde (1-3), had het eindsignaal al geklonken. Het doelpunt kwam te laat. De eerste minuten van de wedstrijd was Amsterdam sterker, maar in de vijfde minuut scoorde Dennis Warmerdam voor Pinoké (0-1). Op een bal die van de lijn werd gehaald na, creëerde Amsterdam vervolgens ondanks een sterk derde kwart geen serieuze kansen meer. Keeper Philip van Leeuwen pareerde knap enkele strafcorners van Pinoké en voorkwam daarmee een grotere achterstand voor Amsterdam.

Met de mening dat de nederlaag van zijn ploeg terecht was, was coach Freixa het na afloop niet eens. ‘Wij hebben genoeg gedaan om te scoren. Ik zou niet weten waarom het een terechte nederlaag is. Ik moet de beelden terugzien of dat wel zo is.’

Freixa: ‘Pinoké begon scherp en kwam op 1-0. Maar zeker in het derde kwart waren wij de bovenliggende partij. Dat konden we alleen niet omzetten in een doelpunt. Daardoor liepen we achter de feiten aan. Maar ik ben tevreden over mijn spelers. We hebben met lef en durf gespeeld. Op de ranglijst staat Pinoké boven ons, maar in de wedstrijd zag ik weinig verschil.’

Dennis Warmerdam was de maker van de 0-1. Foto: Koen Suyk

Reeks slechte resultaten van Amsterdam zet zich voort

Van de zeven competitiewedstrijden dit seizoen wist Amsterdam er slechts twee te winnen. Gewonnen werd alleen van de huidige nummer tien en nummer twaalf: Hurley en Almere. In wedstrijden tegen playoff-kandidaten werd van Den Bosch verloren (5-1) en tegen Rotterdam gelijkgespeeld (3-3). Tegen Tilburg en Klein Zwitserland liep Amsterdam ook averij op (twee keer 1-1).

Geen goede resultaten, moest ook Freixa erkennen. Met negen punten staat Amsterdam nog wel zesde, waardoor de schade meevalt. ‘Over de resultaten ben ik zeker niet tevreden. We hebben al een aantal wedstrijden gelijk gespeeld in de laatste minuut. Afgelopen week was ook een gekke wedstrijd, met die gele kaart’, doelde Freixa op het duel tegen Den Bosch, waarin Van Leeuwen geel kreeg en Amsterdam tien minuten zonder keeper moest spelen.

Wat de oplossing volgens Freixa is? ‘Die is heel duidelijk. Die hebben we zelf in handen. We moeten meer rendement halen. We creëren veel, we belonen onszelf alleen niet.’

Amsterdam-coach Santi Freixa. Foto: Koen Suyk

Op de overwinning valt volgens mij niet veel aan te merken Jesse Mahieu, coach van Pinoké

Met de zege op grote broer Amsterdam won Pinoké weer van een play-off-concurrent, nadat HGC en Oranje-Rood wel werden verslagen, maar van Bloemendaal, Kampong en Den Bosch werd verloren. ‘Als we aan de play-offs willen meedoen en daarin ook iets te zoeken willen hebben, moet je op beslissende momenten bepalend zijn. Vandaag waren we dat’, zei Pinoké-coach Jesse Mahieu tevreden.

Wat hij van de wedstrijd tegen Amsterdam vond, was vooral dat zijn ploeg het eerder had moeten afmaken. ’Ik vond dat we het te lang spannend hielden. Wij hadden in de eerste helft de meeste kansen en de meeste corners. Toen Amsterdam het derde kwart gas gaf, bleven we overeind. Op de overwinning valt volgens mij niet veel aan te merken.’