Australiër Graham Reid assistent Oranje en hoofdcoach Amsterdam

De KNHB heeft Graham Reid aangesteld als assistent-coach van bondscoach Max Caldas bij de Oranje Heren. Hij volgt Alexander Cox op, die bondscoach wordt van Jong Oranje en Eric Verboom vervangt. Graham Reid wordt in het nieuwe seizoen ook hoofdcoach van Hockeyclub Amsterdam. Hij is de vervanger van Dirk Loots, die na dit seizoen stopt als full time trainer.

Behalve Reid is ook Conny van Bentum (arts) een nieuw gezicht in het begeleidingsteam van het Nederlands Elftal Heren. Assistent trainer Taco van den Honert en fysiotherapeut Mischa Vermeijs blijven onderdeel uitmaken van de staf. Een tweede fysiotherapeut en manager worden zo snel mogelijk aan het team toegevoegd .Caldas vertrekt met zijn begeleidingsteam in januari voor een trainingsstage naar Zuid-Afrika. Caldas heeft ook de groep van 30 spelers bekend gemaakt die in Afrika begint met een nieuw traject richting het EK in Amsterdam en het WK in India in 2018.

Caldas en Cox

Reid was bondscoach van Australië van 2014 tot 2016. Hij was succesvol tot de Olympische Spelen, waar hij teleurstellend de kwartfinale met 4-0 verloor van de Oranje Heren. Het Nederlands Elftal ging in de halve finale ten onder tegen België en greep tegen Duitsland mis in de strijd om het brons.
Met de aanstelling van Reid komt er een einde aan de directe samenwerking tussen Caldas en Cox, die samen met de hockeysters van Oranje olympisch kampioen werden in Londen in 2012 en in Den Haag in 2014 de wereldtitel grepen.

Jong Oranje

Jong Oranje werd bij het WK in India recent teleurstellend zevende. Voor coach Eric Verboom was dat zijn laatste toernooi. Hij maakt nu plaats voor Alexander Cox. Verboom was eerder assistent-coach van Paul van Ass bij de hockeyers van Oranje en is hoofdcoach bij de hockeyers van Den Bosch.
Arno den Hartog, technisch directeur KNHB, over het vertrek van Verboom: ‘Eric heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van veel spelers en speelsters in onze nationale teams. Hij was bij diverse opleidingsteams als coach of assistent actief en vervulde de afgelopen jaren ook verschillende functies in de begeleidingsteams van het Nederlands Elftal Dames en Heren. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor de manier waarop hij deze functies ingevuld heeft. Eric zal een adviserende rol blijven vervullen ten behoeve van het nieuwe jeugdbeleidsplan.’

Australische coaches in Amsterdam

Reid is een bekende voor Amsterdam. Hij speelde in de jaren negentig twee seizoenen voor de Amsterdamse club. Amsterdam heeft een verleden met Australische coaches. Alyson Annan – bondscoach van de Oranje Dames – was eerder coach van de Dames en Heren van Amsterdam. Jim Irvine was van 2001 tot 2004 hoofdcoach bij de Amsterdamse hockeyers en veroverde twee keer de landstitel. Met de komst van Reid zullen de hockeyers van Amsterdam – afgelopen jaar tweede van Nederland en van Europa – alweer de derde hoofdverantwoordelijke zien in slechts vier seizoenen.

Graham Reid

Graham Reid als speler van Amsterdam.


Wat vind jij? Praat mee...